Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1247885 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6600 на: 24 Јануари 2015, 15:21:37 pm »
Торент по дефиниција треба да лета.

Тре... ај уствари нема везе. Која е таа дефиниција за торент во која што фигурира брзината на трансферот, зеро? Дај пушти ја да ја видиме.

Дали ќе лета или не зависи од миљон фактори.

Whatever. Многу добро разбра што сакам да кажам. Дури и тргна да ми одговараш, ама се премисли. Како и да е, заради начинот на кој функционира, BitTorrent е inherently брз, доколку не те тротла провајдерот, и доколку имаш доволно seeds/peers да се исполни твојот бендвит. Доколку има, целосно ќе се исполни. Технички, брзината зависи од брзината на луѓето кои што сидаат, не од еден извор или од провајдерот (доколку не тротла, секако).

Самата технологија налага целосно (или скоро целосно) искористување на достапниот бендвит.

Да, доколку провајдерот не те ограничи. И доколку тоа што го сркаш го имаат доволен број луѓе у моментот кога го сркаш.

I'm glad we agree.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17613
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6601 на: 24 Јануари 2015, 15:51:22 pm »
Нема лимит пакетот кој го имам. Маме му ебам. Живци ми искорна, седам и им праам „стоп, старт, стоп, старт“ на торентите за да кренат брзина.
На колку ти е наместен upload-от? Ако ти е на нешто ситно, пробај зголеми го и види дали тао ќе резултира со поголем даунлоуд.

Ете заклучивме дека не е до Торент клиентот. И преку броусер се ограничува брзината.
Аплоуд и даунлоуд се на анлимитед закачени, сакам seed-ам, тоа е и поентата на торентот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
« Одговори #6602 на: 24 Јануари 2015, 15:57:21 pm »
Имаат некое автоматско тротлање поставено, најверојатно.

1. Најди комшија/другар што е на истиот провајдер. Проверете дали истото се случува и кај него.
2. Пробај да реагираш кај провајдерот.
3. Кога ќе видиш дека нема никаков ефект, смени го провајдерот.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #6603 на: 24 Јануари 2015, 19:16:04 pm »
По тоа прашање се позшттени од АЕК али незнам колк. не боли да свртиш некој телефон у АЕК....увидов дека се доста добри во работата, не ги занима никој ништо, така да ке ти подобјаснат они што и како даље.

Инаку ја си симнувам 2.2 у секуда увек, освен некој послаб торент од кикес ако начекам па иде споро, замунда ми лета и без сидери :D

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
« Одговори #6604 на: 24 Јануари 2015, 19:55:43 pm »
<<<

На Торент тешко дека ќе ја добиеш брзината која ја плаќаш.

Обично е 1:10 ...

Зошто да не ја добиеш?

Јас плаќам за 8Мбпс и симнувам со 8Мбпс на торент, нормално ако торентот има доволно сеедс.

Од личен пример, кога имав 10 mbps пакет симињав со максимум 1mbps, после малце појачав на 15 mbps симињав со максимум 1.5 mbps. Сега сум на 20 mbps пакет и рука на срце 2 mbps сеуште не сум видел али иде докај 1.8 mbps. Мора да напоменам дека филмови искључиво симињам од kat.ph и пиратите од кариби ...

Да не ги мешаме MBps(мегабајти во секунда) со Mbps(мегабити во секунда)...just asking :)

Или пак да не имаш наместено некој даунлоад лимит во торент клиентот.

Не бе не сум до толку затуцан..

И јас помислив прво дека нешто мешаш во овој стил, стварно е тешко веројатно дека секогаш имаш десетина од бендвитот... дај принтскрин, вака ми е многу чудно

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17613
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6605 на: 24 Јануари 2015, 20:15:51 pm »
И кај мене е 1:10 кога е океј интернетот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #6606 на: 24 Јануари 2015, 20:26:15 pm »
Секогаш сум имал 90% од брзината на торент, или повеќе. Кога не била толку значи имало некој проблем. Барем досега.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20147
« Одговори #6607 на: 24 Јануари 2015, 20:41:47 pm »
Јас на телекабел имав 200% од брзината на торент. Не знам како. :)

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6608 на: 24 Јануари 2015, 21:01:01 pm »
@filipv, појма немам од кај ги извади фактиве што ги изнесе тука, за пакети во секунда, за порти, за апстрим на рутер, за политика или полиса...

Може затоа што 10 години го работев тоа у провајдерите?  :P

Незнам во какви провајдери си работел, најверојатно некои алтернативни, моите скромни познавања од областа на струјата и сигналите кои произлегуваат од неа велат дека тоа со мали пакети нема никаква врска со муабетот, уште помалце па да се корисит како метода за лимитирање на торенти. Има еден куп сообракај кој користи мали пакети (DNS request-и на пример), така да малите пакети не се ексклузивна карактеристика за торент а уште помалце па да биде фактор со кој ке се ограничат така точно на 100 кбпс. А за големината на пакетите еве и доказ во прилог, еден packet capture направен со WireShark, каде повеќе од очигледно е дека големината (length) на рамките (а.к.а. frames) е максимална т.е. 1514 бајти, и сега дури и би шпекулирал дека ако подесиш Jumbo Frames на клиентот и на рутерот дека ке бидат дури и 9000 бајти.
Се прави лимитација на пакети во секунда од сосема друга причина, а таа е traffic floоd, односно кога некој ке реши да испраќа огромна количина на мали пакети кои бараат време за процесирање и со тоа го гуши рутерот и ги сјебува перформансите. Затоа производителите, барем на повисоките класи на рутери, наведуваат routing performance или routing capability за различна големина на пакети, како и за различни конфигурации (правила, полиси или политики, огнени ѕидови итн итн итн). Вообичаено, перформансите на рутерот се околу 20%-25% за пакети со големина од 64 бајти во споредба со перформансите при пакети со големина од 1500 бајти (можам и да постирам некоја спецификација ако има потреба).

Секогаш сум имал 90% од брзината на торент, или повеќе. Кога не била толку значи имало некој проблем. Барем досега.

Мала исправка, најчесто сум имал 100% од брзината на торент (ако торентот е добар), стварно ми е нејасно како тоа ви е нормално на торрент да имате 10% од брзината. Ми се има случувано и да имам 300% од брзината, ама тоа затоа што сум наишол на некој сидер во локалната мрежа на близу, на ЛАН сум, па ми симињало и со 60Мбпс.

П.С. Слободно можам да кажам дека во споредба со филипв сум го измислил интернетот... море и token ring-от сум го измислил бре :D :D :D
П.П.С. Се шалам, не сум го измислил, ама се имам сретнато со него во неколку наврати.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #6609 на: 24 Јануари 2015, 21:09:37 pm »
Незнам дали е правата тема ама во недостаток на соодветна ќе пишам тука. Понежната половина сака да се поднови со лаптоп  и гледајќи по страниве го стеснивме изборот на некој од овие 3:

1. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213101

2. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=211094

3. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213099

кој би бил најдобриот избор,со оглед дека IT  не е мој домен а имам голем удел во одлуката(или  барем така ме залажува :D )? или пак посочете ми нешто што сметате дека е подобар избор во тој ценовен ранг.

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6610 на: 24 Јануари 2015, 21:15:38 pm »
Ако и е само за сурфање и скајпање, вториот и ОК. Братчеда ми го зеде пред недела дена и е онака... ОК, мене ми е спор бидејки сум навикнат на боље конфигурација, ама ако е таа намената е добар. Препорака, користи го со убунту.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6611 на: 24 Јануари 2015, 22:33:30 pm »
Незнам дали е правата тема ама во недостаток на соодветна ќе пишам тука. Понежната половина сака да се поднови со лаптоп  и гледајќи по страниве го стеснивме изборот на некој од овие 3:

1. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213101

2. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=211094

3. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213099

кој би бил најдобриот избор,со оглед дека IT  не е мој домен а имам голем удел во одлуката(или  барем така ме залажува :D )? или пак посочете ми нешто што сметате дека е подобар избор во тој ценовен ранг.

Јас би те советувал да го заобиколиш DELL во таа ценовна класа. На секое поле е инфериорен во споредба со HP и Acer. Погледни ги нивните модели со истите хардверски спецификации. Немој да ми се жалиш после ;)

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
« Одговори #6612 на: 24 Јануари 2015, 23:27:33 pm »

Јас би те советувал да го заобиколиш DELL во таа ценовна класа. На секое поле е инфериорен во споредба со HP и Acer. Погледни ги нивните модели со истите хардверски спецификации. Немој да ми се жалиш после ;)
некој конкретен модел  во предвид? овој на пример:

http://set.com.mk/Laptops/Notebooks/Hewlett-Packard-ProBook-450-4GB-BAG-E9Y40EA-Intel-Core%E2%84%A2-i5-4200M-processor-3MB-Cache39607

подобар избор ли е од dell-овите?   

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6613 на: 24 Јануари 2015, 23:33:31 pm »
Секако дека е подобар избор, ама наведи барем буџет и намена

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
« Одговори #6614 на: 24 Јануари 2015, 23:43:08 pm »
Буџет 22000 - 29000 денари. Намена - безгрижно сурфање со multi tab-ови во следниве неколку години а   и ја да можам да терам по некоја игра  кога ќе го користам т.е кога сме кај нејзините :)