Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1245176 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6615 на: 24 Јануари 2015, 23:46:37 pm »
Незнам дали е правата тема ама во недостаток на соодветна ќе пишам тука. Понежната половина сака да се поднови со лаптоп  и гледајќи по страниве го стеснивме изборот на некој од овие 3:

1. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213101

2. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=211094

3. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213099

кој би бил најдобриот избор,со оглед дека IT  не е мој домен а имам голем удел во одлуката(или  барем така ме залажува :D )? или пак посочете ми нешто што сметате дека е подобар избор во тој ценовен ранг.

Јас би те советувал да го заобиколиш DELL во таа ценовна класа. На секое поле е инфериорен во споредба со HP и Acer. Погледни ги нивните модели со истите хардверски спецификации. Немој да ми се жалиш после ;)
некој конкретен модел  во предвид? овој на пример:

http://set.com.mk/Laptops/Notebooks/Hewlett-Packard-ProBook-450-4GB-BAG-E9Y40EA-Intel-Core%E2%84%A2-i5-4200M-processor-3MB-Cache39607

подобар избор ли е од dell-овите?   

Да, тој модел на HP или пак Acer Aspire E1

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6616 на: 24 Јануари 2015, 23:48:03 pm »
П.С. Слободно можам да кажам дека во споредба со филипв сум го измислил интернетот... море и token ring-от сум го измислил бре :D :D :D
П.П.С. Се шалам, не сум го измислил, ама се имам сретнато со него во неколку наврати.

Каде што работам, до пред некоја година сеуште се користеше токен ринг платформа во голема корисничка мрежа за специфична намена. Во мал дел од таа целина сеуште се користат неколку такви конекции... Анахронизам.  :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
« Одговори #6617 на: 24 Јануари 2015, 23:50:53 pm »
П.С. Слободно можам да кажам дека во споредба со филипв сум го измислил интернетот... море и token ring-от сум го измислил бре :D :D :D
П.П.С. Се шалам, не сум го измислил, ама се имам сретнато со него во неколку наврати.

Каде што работам, до пред некоја година сеуште се користеше токен ринг платформа во голема корисничка мрежа за специфична намена. Во мал дел од таа целина сеуште се користат неколку такви конекции... Анахронизам.  :)

МВР?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6618 на: 25 Јануари 2015, 00:07:36 am »

Не можам да кажам каде, ама не е МВР.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #6619 на: 25 Јануари 2015, 00:08:49 am »
Незнам дали е правата тема ама во недостаток на соодветна ќе пишам тука. Понежната половина сака да се поднови со лаптоп  и гледајќи по страниве го стеснивме изборот на некој од овие 3:

1. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213101

2. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=211094

3. http://www.neptun.mk/index.php?route=product%2Fproduct&path=2_24&product_id=213099

кој би бил најдобриот избор,со оглед дека IT  не е мој домен а имам голем удел во одлуката(или  барем така ме залажува :D )? или пак посочете ми нешто што сметате дека е подобар избор во тој ценовен ранг.

Јас би те советувал да го заобиколиш DELL во таа ценовна класа. На секое поле е инфериорен во споредба со HP и Acer. Погледни ги нивните модели со истите хардверски спецификации. Немој да ми се жалиш после ;)
некој конкретен модел  во предвид? овој на пример:

http://set.com.mk/Laptops/Notebooks/Hewlett-Packard-ProBook-450-4GB-BAG-E9Y40EA-Intel-Core%E2%84%A2-i5-4200M-processor-3MB-Cache39607

подобар избор ли е од dell-овите?  

Да, тој модел на HP или пак Acer Aspire E1
ја убедив меѓу овие два ;) е сега кој е подобар избор што ќе се држи добро  во наредните неколку години?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6620 на: 25 Јануари 2015, 01:12:33 am »
Исто добри се. HP-то можеби за нијанса е подобар зошто има мат екран.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #6621 на: 25 Јануари 2015, 10:29:34 am »
Исто добри се. HP-то можеби за нијанса е подобар зошто има мат екран.
Ти благодарам Xhontra,должам пиво :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6622 на: 25 Јануари 2015, 10:44:19 am »
Мал превид сум направил, фактички симињам со 1.8 mib/s што у превод било 15 mbps ....

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6623 на: 25 Јануари 2015, 11:18:55 am »
Ете ти... премногу симптоматично е секогаш и во сите услови да биде 10% нели.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6555
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6624 на: 26 Јануари 2015, 09:06:04 am »
Кога веќе се фалиме, за 600ден добивам, 20mbps / 1mbps од БТВ кабелска, неограничен. (>99% имам солиден интернет, не памтам кога последен пат имале дефект)
Спуштам торенти со макс 2.1 - 2.2MB/s, од теоретски ако ми се точни математиките 2.4MB/s (молам реплика на ова на 5 децимали, пошто таков е форумот)  :)

Е сега извинете за аплоадот, Солунски патрдии ќе ви потрај. х)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6625 на: 26 Јануари 2015, 09:34:16 am »
Еве јас ке реплицирам, ама за жал нема опција за 5 децимали. Малце ти греши математиката, точната бројка е 2,5 MBps т.е. 20/8=2,5

• Сениор
« Одговори #6626 на: 26 Јануари 2015, 09:54:02 am »
E oва не го знаев, зато мене поинаку ми идеа математиките, во право си.

Цитат
In data communications only the Metric definition of a kilobyte (1000 bytes per kilobyte) is correct. The binary definition of a kilobyte (1024 bytes per kilobyte) is used in areas such as data storage (harddisk, memory), but not for expressing bandwidth and throughput.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7122
« Одговори #6627 на: 26 Јануари 2015, 10:14:48 am »
Кажете ми добар сервис за матични (за лаптоп) кај нас.

Се спомнуваше некаде на форум, ама не можам да го најдам.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #6628 на: 26 Јануари 2015, 10:29:50 am »
Дечки дајте помагајте, мајка ми отварала вчера којзнае што отварала ми се појави ова не можам ни еден фајл да отворам, ни слики ни бутур  >:(  >:(  :-\  :'(  :'(  :'(  :'(

Миле? Зеро?

Чаре?? Да правам реинстал или џабе? Што да праам?

• Сениор
« Одговори #6629 на: 26 Јануари 2015, 10:32:27 am »
@AUUU
На IT форумот има еден чурук чоек kjosmofon, со сите да можи ќе се испокара, според форумот, карактер никаков, а човек во 40-тите мислам е.

Поправале лаптопи демек, еве му ја страната, и од опрема едно време гледав шо има, и.... не знам шо има, не му ги разбирам што се прави во тие машините апаратите.
Јас само лемилка (леткум) препознавам.