Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1245054 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6630 на: 26 Јануари 2015, 10:47:18 am »
Пробај тука, у принцип, некој им ја провалил базата на овие хакериве па ја достапосал за жртвите, али незнам колку се однесува на нови жртви, ама може да се проба. Еве инфо. Мислам дека баш и нема спас ако ова неработи. Еве ја и темата на АјТи форум, има и други настрадани.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3084
« Одговори #6631 на: 26 Јануари 2015, 10:47:55 am »
Мене ми има kjosmofon неколку пати чистено лаптопи, ги чисти за 24ч или помалце, стално бил коректен и фер према мене.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #6632 на: 26 Јануари 2015, 10:53:35 am »
Додо фала, тоа едно по едно треба да ги отклучувам? Гледам максимум до 16 мб? Или да ставам било кој фајл па после како оди??? Прв пат ми се дешава ова.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6633 на: 26 Јануари 2015, 11:00:06 am »
Додо фала, тоа едно по едно треба да ги отклучувам? Гледам максимум до 16 мб? Или да ставам било кој фајл па после како оди??? Прв пат ми се дешава ова.

Појма немам како иде, за среќа не ми се десило мене, ама ми текнува на дискусијата што ја читав тогаш, просурфав малце и бев фасциниран од идејата на хакерите. Можеш да го контактираш дечкото од форумот што имал проблем па да ти каже како го решил и дали воопшто го решил.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6552
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6634 на: 26 Јануари 2015, 11:08:04 am »
Од тоа што го читам вика, му даваш еден фајл до 16МB и го вади од него главниот клуч што тебе ти е потребен за да ги декриптираш(дешифрираш) фајлојте.
Тој код ќе ти го пуштат на е-маил, а ти ќе го внесиш во таа програмата од тој линкот и тој сите ќе ти ги врати податоците. Барем така вика.

И ако се спасиш, да си купиш еден албум, и да си развиеш слики, а видеата на двд.

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #6635 на: 26 Јануари 2015, 11:09:27 am »
Пишувам мејл на тоа Fire eye ставам фајл ама ми изглегува ова? Кој фајл да го ставам? Сите се хаос. Пробав со неколку фактички сите не ги отвара само по некоја Png слика што останала.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6636 на: 26 Јануари 2015, 11:12:49 am »
И ако се спасиш, да си купиш еден албум, и да си развиеш слики, а видеата на двд.

^^^^^ :D :D :D ^^^^^

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #6637 на: 26 Јануари 2015, 11:13:55 am »
Прво што ќе напраам ќе биде тоа. Налет. Сунце им јебем хакерско.

Не знам кој фајл да го прикачам во тоа, неќе/

>:(  >:(
« Последно менување: 26 Јануари 2015, 11:42:01 am Allexxander »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #6638 на: 26 Јануари 2015, 12:38:04 pm »
Што отварала побогу жената!?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6639 на: 26 Јануари 2015, 12:54:10 pm »

Вакви црви може да има и на било кој нормален сајт, кој го хакнале хакерите.

@Allexxander прва работа, не го држи вклучен компјутерот и најубаво целосно извади ги хард дискот. Можеби сеуште не се криптирани сите фајлови (но најверојатно се, пошто тек тогаш се јавува пораката за откуп).
Не знам што да да ти кажам паметно освен тој сајтот за декриптирање, што веќе ти го линкале.
Само една работа, вирусот обично криптира фајлови како : документи, фотографии, видеа... Пробај да уплоудуваш такви фајлови, и немој од тој компјутер/ОС да го правиш тоа. И немој EXE фајлови да пренесуваш на вториот компјутер (од каде ќе го правиш сето ова), а ако си користел УСБ стик -прво искенирај го.

Како и да е, што и да се деси... памет за следен пат. Поставете бе луѓе еден акаунт за сурфање, акаунт кој нема административни привилегии. И нормално солидна шифра за админот.
Ова ви е посигурно од било кој антивирус (кој секако треба да се има).

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #6640 на: 26 Јануари 2015, 13:02:26 pm »
Има цела листа што е заклучено, слики, инсталации, торенти, ворд ексел документи, речиси се. Ми зовре глаава од мака.

Мамичето хакерско, наместо да го искористат знаењето за нешто корисно оми саакаат да ср богатат на ваков начин. Апсаана цел живот и тепање секој ден. Примена на методите на Џонтра плус врзување на столица да не може да мрда и од горе капка по капка систем за откако ќе задреме да го буди водата и бел ден да не види.

Крвта хакерска! Све уза зид па метак у чело  >:(  >:(  >:(  >:(
« Последно менување: 26 Јануари 2015, 13:12:58 pm Allexxander »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6641 на: 26 Јануари 2015, 13:03:17 pm »
Еве ви пример од пред пар минути. Може да е фолс позитив, ама може и да не е:

Kaspersky
Anti-Virus 2013
Access denied
The requested URL cannot be provided

The requested object at the URL:
http://www.divianarts.com/120716

Detected threat:

object is infected by HEUR:Trojan.Script.Iframer
Message generated: 12:58:50 PM

Или директно од логот на антивирусот:
www.divianarts   Blocked: HEUR:Trojan.Script.Iframer   1/26/2015 1:03:31 PM   http://www.divianarts.com/120716//   
www.divianarts   Detected: HEUR:Trojan.Script.Iframer   1/26/2015 1:03:31 PM   http://www.divianarts.com/120716//   
www.divianarts   Blocked: HEUR:Trojan.Script.Iframer   1/26/2015 12:58:50 PM   http://www.divianarts.com/120716//   
www.divianarts   Detected: HEUR:Trojan.Script.Iframer   1/26/2015 12:58:50 PM   http://www.divianarts.com/120716//   

Сакам да кажам не мора да се одело на вебсајтови со сомнителна содржина, за да се закачи вакво страње. Било кој сајт може да е хакиран, и трети лица на него да имаат поставено црви.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6642 на: 26 Јануари 2015, 13:34:43 pm »
Затоа ке си ставиш убунту или некој друг Линукс дериват и си значително побезбеден.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6552
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6643 на: 26 Јануари 2015, 13:43:57 pm »
Пишувам мејл на тоа Fire eye ставам фајл ама ми изглегува ова? Кој фајл да го ставам? Сите се хаос. Пробав со неколку фактички сите не ги отвара само по некоја Png слика што останала.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

По се изгледа тоа што ти го имаш на ПЦ не е CryptopLocker, туку ќе да е некоја друга верзија, ама исто срање (Curve-Tor-Bitcoin (CTB) Locker),
а испаѓа мајкати закачила од тој другиот за кој што немаат направено машина за декодирање. А можеби и имаат...не наоѓам во меѓувреме.

Како што вика Van не го пуштај тој компјутер повеќе дури не се најди решение или евентуално формат.

edit: Што антивирусна имаш да знам да не ја имам истата да ја бришам?
« Последно менување: 26 Јануари 2015, 13:55:15 pm Power to the people »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17610
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6644 на: 26 Јануари 2015, 14:00:10 pm »
На овие шупациве што ми го кратат интернетот за инает ќе им го остаам торентот на Top Gear да го seed-увам. Досега имам аплоудирано околу 7 гига, за цела недела околу 50 нека аплоудира. Не дека ќе им штетам нешто, од кур ќеиф ќе го сидам.