Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1248211 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6585 на: 23 Јануари 2015, 21:35:06 pm »
Ај одбери голем фајл од тука и прати ја брзината и види дали ке падне

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #6586 на: 23 Јануари 2015, 21:36:06 pm »
Можно е и да ти доага слаб сигнал од кабелскиот оператор.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3845
« Одговори #6587 на: 23 Јануари 2015, 21:40:01 pm »
http://howto.wired.com/wiki/Optimize_BitTorrent_To_Outwit_Traffic_Shaping_ISPs

Треба да доделиш друга порта преку која ќе оди TCP/UDP за торенти...ако веќе операторот ти лимитира брзина.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17614
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6588 на: 23 Јануари 2015, 22:05:42 pm »
Ај одбери голем фајл од тука и прати ја брзината и види дали ке падне

Засега на околу 7% брзината е во просек околу 280 килобити. Ќе го оставам до крај да видам дали ќе падне.

Што би значело ако падне, а што ако е константна?

EDIT: Сибаматер.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6589 на: 24 Јануари 2015, 01:31:36 am »
Значи дека не ти е проблемот со торенти туку општо си интернет врската. Тоа е сајт со прилично добар аплоад, баш за да може да утврдиш проблеми со линкот. Ти дава опција да користиш и различни порти за да утврдиш и дали е нешто блокирано. Ако ти си одбрал да симињаш фајл од 1ГБ преку порта 80, тогаш користиш стандарден хттп протокол и порт кој нема врска со торент. Бидејки и така добиваш лоша брзина, пријави дефект кај операторот. Дополнително пушти и континуиран пинг до 8.8.8.8 и види како ке се движат времињата и колку изгубени пакети ке имаш. Инаку трафик шејпинг на торент и мноооогу тешко да се изведе и е многу скапо, ама онака баш премногу скапо и моментално (колку што сум во тек) имаат само телеком како дел од нивниот медиа кешинг систем. Оператор како GIV Ivan and others LTD Gostivar кои користат интернет од Близу, Неотел и Телесмарт, чисто се сомневам дека имаат таква могуќност. А да не имаш ти надминато лимит за месецов?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17614
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6590 на: 24 Јануари 2015, 02:12:23 am »
Нема лимит пакетот кој го имам. Маме му ебам. Живци ми искорна, седам и им праам „стоп, старт, стоп, старт“ на торентите за да кренат брзина.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #6591 на: 24 Јануари 2015, 02:19:08 am »
Џабе се мачиш, чим и на даунлоад на обичен фајл имаш проблеми, пријави си кај операторот и тоа е тоа.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6592 на: 24 Јануари 2015, 08:36:18 am »
@filipv, појма немам од кај ги извади фактиве што ги изнесе тука, за пакети во секунда, за порти, за апстрим на рутер, за политика или полиса...

Може затоа што 10 години го работев тоа у провајдерите?  :P

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6593 на: 24 Јануари 2015, 10:50:26 am »
<<<

На Торент тешко дека ќе ја добиеш брзината која ја плаќаш.

Обично е 1:10 ...

Зошто да не ја добиеш?

Јас плаќам за 8Мбпс и симнувам со 8Мбпс на торент, нормално ако торентот има доволно сеедс.

Од личен пример, кога имав 10 mbps пакет симињав со максимум 1mbps, после малце појачав на 15 mbps симињав со максимум 1.5 mbps. Сега сум на 20 mbps пакет и рука на срце 2 mbps сеуште не сум видел али иде докај 1.8 mbps. Мора да напоменам дека филмови искључиво симињам од kat.ph и пиратите од кариби ...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29809
    • CARclub.mk
« Одговори #6594 на: 24 Јануари 2015, 10:55:47 am »
Торент по дефиниција треба да лета. Самата технологија налага целосно (или скоро целосно) искористување на достапниот бендвит.

Јас сум на Близу со години. Имам (наводно) 100 мбит линк, али мислам дека мене во моментов повеќе ме ограничува мојот WRT54GL (кој си бара менување). Кога ќе се погоди добар Торентот, без икакви проблеми вадам 4.5 мегабајти во секунда (и затоа викам дека WRT-то во моментов ми е ограничување, треба да пробам да уштекам лаптоп директно во модемот и да пробам Speedtest, ако ништо друго).

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #6595 на: 24 Јануари 2015, 12:52:21 pm »
Нема лимит пакетот кој го имам. Маме му ебам. Живци ми искорна, седам и им праам „стоп, старт, стоп, старт“ на торентите за да кренат брзина.
На колку ти е наместен upload-от? Ако ти е на нешто ситно, пробај зголеми го и види дали тао ќе резултира со поголем даунлоуд.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6596 на: 24 Јануари 2015, 12:55:32 pm »

Стариот добар WRT54G, и јас сеуште го користам. Ама јас имам поспор линк (исто од Близу).
Полека го прегзува времето WRT54G. Да не барам сега на нет, ама мислам дека со вклучен QOS (traffic shaping) WRT54G не може да испроцесира повеќе од 30 мбити проток. Без QOS, и повеќе... ама очигледно не 100 мбити.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3845
« Одговори #6597 на: 24 Јануари 2015, 13:23:50 pm »
<<<

Зошто да не ја добиеш?

Јас плаќам за 8Мбпс и симнувам со 8Мбпс на торент, нормално ако торентот има доволно сеедс.

Од личен пример, кога имав 10 mbps пакет симињав со максимум 1mbps, после малце појачав на 15 mbps симињав со максимум 1.5 mbps. Сега сум на 20 mbps пакет и рука на срце 2 mbps сеуште не сум видел али иде докај 1.8 mbps. Мора да напоменам дека филмови искључиво симињам од kat.ph и пиратите од кариби ...

Да не ги мешаме MBps(мегабајти во секунда) со Mbps(мегабити во секунда)...just asking :)

Или пак да не имаш наместено некој даунлоад лимит во торент клиентот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6598 на: 24 Јануари 2015, 14:16:27 pm »
Торент по дефиниција треба да лета.

Тре... ај уствари нема везе. Која е таа дефиниција за торент во која што фигурира брзината на трансферот, зеро? Дај пушти ја да ја видиме.

Дали ќе лета или не зависи од миљон фактори.

Самата технологија налага целосно (или скоро целосно) искористување на достапниот бендвит.

Да, доколку провајдерот не те ограничи. И доколку тоа што го сркаш го имаат доволен број луѓе у моментот кога го сркаш.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6599 на: 24 Јануари 2015, 14:55:45 pm »
<<<

Зошто да не ја добиеш?

Да не ги мешаме MBps(мегабајти во секунда) со Mbps(мегабити во секунда)...just asking :)

Или пак да не имаш наместено некој даунлоад лимит во торент клиентот.

Не бе не сум до толку затуцан..