Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 438259 пати)

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
    • ibiz.mk
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2925 на: 13 Јануари 2026, 10:03:03 am »
@osmica8 ја праќаат во пошта и таму со уплатница си платиш.
имав и јас ситуација на времето од англија за 50тина евра, уште толку за дхл

и од гледам преку која пошта праќаат, дхл заобиколување

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6607
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2926 на: 13 Јануари 2026, 10:07:27 am »
Кога јас ќе пишам зошто нарачувам од интернет во друга држава и одам лично да си ја преземам пратката (имав слободно време и немав пари за фрлање кога живеев во Мк), бев нападнат од многумина тука "сум им го туркал бизнисот" wow.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #2927 на: 13 Јануари 2026, 10:09:46 am »
Еее, моите патосници од 50-тина евтра во 159-ката повеќе од 120 ми вредат сеа... А ич не е новиот закон, одамна си е тоа, ти стигнало по Дхл експрес или федекс, је*о си јежа!

Извадок од мејлот кој онака те остава со подзината уста :

Цитат
Почитувани

Пресметка за царинските давачки за вашата пратка. Дополнителни 1500(2500 за правно лице) за шпедитерска услуга и 600 за лежарина во магацин од поединечна пратка до 20 килограми.
Потоа следи и пресметка на царина+ддв. и све на куп - лепота :)

И на крај, жена ми со штиклите вози и по тоа теписонските патосници... абееее......

Види сега, имам нарачано преееемногу работи онлајн, прво во Ковид период па сега со коливе. ДХЛ Експрес е царска работа во Мк. Најефтина лежарина наплаќаат од сите, а по ново ти стига линкче кај што прикачуваш документи, следниот ден ти стига линкче да си платиш со картица онлајн, и чим платиш најдоцна до следно сабајле пратката ти ја носат до врата.

УПС и Федекс од друга страна, ем што наплаќаат поскапа лежарина (а УПС по ново се ИЗГОР), туку ако одлучиш да цариниш со нив можеш и месец-2 да си ја чекаш пратката. И брат ми и јас имавме слично искуство со монитор преку УПС од Амазон, за кои патем се платени сите давачки однапред кога нарачуваш. Во Македонија стигнати во ноември, ние ги добивме во јануари... Уште па редовно те убедува дека не е до нив, до царина е доцнењето, а сам кога цариниш пратка готов си за саат-2 :)

Нормално, ова за поголеми/поскапи пратки. За мали пратки нема поента.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
« Одговори #2928 на: 13 Јануари 2026, 10:29:38 am »
За поголеми, поточно поскапи, не се ни бунам, знам дека ќе има царина данок, лежарина, шпедитерски услуги...Ама што ми праќаш бе 30е продукт по експрес, прати ги по регулар пост. За жал, за патосниците не пишуваше кој ќе биде кериер, само пишуваше колку ќе кошта транспорт. Да знаев дека ќе оди со ескпресна, секако немаше да ги кликнам.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 939
  • The best or nothing.
« Одговори #2929 на: 13 Јануари 2026, 10:51:44 am »
Еее, моите патосници од 50-тина евтра во 159-ката повеќе од 120 ми вредат сеа... А ич не е новиот закон, одамна си е тоа, ти стигнало по Дхл експрес или федекс, је*о си јежа.

Ако добро те разбрав, си купил патосници за 50 евра, и си доплатил 70 евра кај нас?
Ауч.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30448
    • CARclub.mk
« Одговори #2930 на: 13 Јануари 2026, 11:06:50 am »
Среќа во Скопје живејш. Ами шо прајме со пратките на Битолчани, Охриѓани, Ресенчани...

Па и тие живеат во Скопје. ;D

Морав. :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
« Одговори #2931 на: 13 Јануари 2026, 11:29:13 am »
Еее, моите патосници од 50-тина евтра во 159-ката повеќе од 120 ми вредат сеа... А ич не е новиот закон, одамна си е тоа, ти стигнало по Дхл експрес или федекс, је*о си јежа.

Ако добро те разбрав, си купил патосници за 50 евра, и си доплатил 70 евра кај нас?
Ауч.
Отприлика...
Еве сега гледам, 60 евра со транспорт сум ги платил, стигаат тука, 15% царина, 18% ддв и  имаш 2100 денари шпедитерскине од горе, околу 7100 денари сатар.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #2932 на: 13 Јануари 2026, 11:33:38 am »
За поголеми, поточно поскапи, не се ни бунам, знам дека ќе има царина данок, лежарина, шпедитерски услуги...Ама што ми праќаш бе 30е продукт по експрес, прати ги по регулар пост. За жал, за патосниците не пишуваше кој ќе биде кериер, само пишуваше колку ќе кошта транспорт. Да знаев дека ќе оди со ескпресна, секако немаше да ги кликнам.

Затоа што тие мислат дека ти прават услуга, побрзо ќе стигне, побезбеден е пакетот, и не знаат што се случува тука, за жал.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7098
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2933 на: 13 Јануари 2026, 11:34:44 am »
Oд али чекам главини за точакот, шо треба да се царинат, па да видиме дали ќе ми бараат да им испратам скриншот од трансакцијата и од али нарачката или од пренатрупаност ќе ја земат вредноста на пакетот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30448
    • CARclub.mk
« Одговори #2934 на: 13 Јануари 2026, 11:38:03 am »
Мене ме изненади нарачка од Тему, стигна за помалку од 10 дена. Со испорака до дома, со сите нишани.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11135
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2935 на: 13 Јануари 2026, 12:54:17 pm »
во нарачката немаше избор за поштарина туку само поштарина
не нарачувам првпат и секогаш стигало 10 дена макс и немало никакви дополнителни трошоци

Oд али чекам главини за точакот, шо треба да се царинат, па да видиме дали ќе ми бараат да им испратам скриншот од трансакцијата и од али нарачката или од пренатрупаност ќе ја земат вредноста на пакетот.

ми побараа скриншот од трансакција за сумата

• Легенда
« Одговори #2936 на: 02 Февруари 2026, 18:28:22 pm »
Главините за точакот се сеуште скопје на царина од 26ти, ама стигна друга пратка побрзо од Али преку SpeedAf(as f*ck).   ;D

Интересно од ЕЛС ми се јавија и ми кажаа дека имам ддв на пратката за плаќање, 900ден. А никој не знаеше ниту праша колку платив, ниту пишуваше на пакетчето вредноста, само описот за шо се работи. Е сега изгледа некој пребара колку пари кошта содржината и на таа цена закаче ддв (за чудо беше точно +/-20ден) на колку што го платив, 4900ден.

Не знам како оди процесот сега на царинење преку приватинициве ама ако тие вршат проценување и царинење, е тогаш ќе оќорат од пари.   :-X  :D

Значи платив 900ден како компири на пазар да сум зел, само господ знае каде заминаа тие пари.

• Легенда
« Одговори #2937 на: 12 Февруари 2026, 09:45:36 am »
Од 26-ти Јануари на царина имам пратка од Али, никаков абер досега, а повеќе од 2 недели поминаа, ниту повик ниту писмо за да декларирам вредност на пратката па да ја царинат.

Му касни на некој слично?
Прв пат толку да стои без промена на статус или да добијам нешто.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1437
« Одговори #2938 на: 12 Февруари 2026, 12:16:37 pm »
И кај мене од први ноември нарачана, 12/13 декември македонска пошта пишува дека е ставена во вреќа, а пред една недела од маџариве ми стигна меил дека само во системот им стои пратката но уште ја немаат во физички посед, нејќев да ми враќаат пари ќе стигне кога тогаш ама ќе видиме кога ќе биде тоа

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2076
« Одговори #2939 на: 13 Февруари 2026, 11:50:28 am »
Еве што е проблемот со практите во пошта објавиле информација
https://www.ekonomijaibiznis.mk/News.aspx?IdNews=48147