Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1068281 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6024
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5550 на: 11 Март 2025, 18:02:30 pm »
@Volvo повели увери се  ;D

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
« Одговори #5551 на: 11 Март 2025, 22:17:49 pm »
@nestor04 не велам дека не може да се смени, туку дека има траг дека е менувано. ECU-то е компјутер со меморија, па оттука би требало да се види дали е менувано. Дали некој знае тоа да го провери е друг муабет.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 210
    • MVP Ring
« Одговори #5552 на: 12 Март 2025, 00:46:02 am »
Има еден плац во Охрид да не го именувам, носи коли од 2006 до 2018та, и сите им се со 146.000 до 167.000 км, со гаранција, усмена.

На 10 метри до плацот работилница има најозлогласениот авто електричар во Охрид.

Кога ке влезиш кај него фрчат модули и екуа по работната маса, незнам ни како се снаоѓа од каде се извадени.

Ама кај нас сеуште има ете купци што ке купат кола од 2006 и се надеваат дека колата има 146.000. Тоа што со свеж маркер е напишана промена на ребраст на пластиката од моторот на 123.000 километри значи дека има уште 80.000 до следниот голем сервис.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 460
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #5553 на: 12 Март 2025, 19:12:38 pm »
Има еден плац во Охрид да не го именувам, носи коли од 2006 до 2018та, и сите им се со 146.000 до 167.000 км, со гаранција, усмена.

На 10 метри до плацот работилница има најозлогласениот авто електричар во Охрид.

Кога ке влезиш кај него фрчат модули и екуа по работната маса, незнам ни како се снаоѓа од каде се извадени.

Ама кај нас сеуште има ете купци што ке купат кола од 2006 и се надеваат дека колата има 146.000. Тоа што со свеж маркер е напишана промена на ребраст на пластиката од моторот на 123.000 километри значи дека има уште 80.000 до следниот голем сервис.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Дискутиран е плацот и на форумов во повеќе наврати, еден убав збор немам слушнато. Сите коли се со магично “идеална“ километража, сите коли се сиви (лесна боја за маскирање глупости и гребаници), и без ниедна забелешка. Тешко ѓубре. За девојка ми кога баравме кола пред 3-4 години, ојдовме, кажавме буџет и барања, и добивме “Види од оние онаму нешто дали ќе ти фатит око“ и си замина. Однос нула.

А за авто електричарот, јас искрено имам само позитивни искуства, ми завршил работа во 2-3 наврати за старата кола, па и за снопот жици на Алфата пред некој месец, а и на моторот сменивме еден сензор кај него. Му ја знам репутацијата, ама моето искуство е скроз спротивно.

Иначе не знам за него, ама сум слушнал повеќе муабети за враќање километражи на скапи возила за еден друг сервис, на Железничка.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1675
« Одговори #5554 на: 12 Март 2025, 23:19:48 pm »
МТ Ауто е плацот, не знам зошто треба да се штити некој што единствена цел е измама и некому да подвали крнтија... Како да не се пријави маркет што продава роба со изминат рок!

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Benedicta95

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #5555 на: 13 Март 2025, 12:12:31 pm »
Друштво, препорака за плац во Скопје каде колите се асални?

Барам СУВ да купам, од 2020 навака, буџетот ми е 20-25к.

Па не сакам да одам некаде каде што се враќани километри или прават превари.  :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3837
« Одговори #5556 на: 13 Март 2025, 12:37:03 pm »
Купи си нова, не вреди за 25к да земаш кола со 100к - 200к Км изминати
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
  • The best or nothing.
« Одговори #5557 на: 13 Март 2025, 12:42:28 pm »

Па не сакам да одам некаде каде што се враќани километри или прават превари.  :D

Исто како клаберот ќе ти речам.
Купи си нова, прв да прднеш внатре.
Контактирај го @andrej_111 . Он е увозник на шкода.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #5558 на: 13 Март 2025, 12:58:45 pm »

Имаш толкав буџет и бараш плац?! Оди собирај понуди по салони да си земеш нешто ново, Господ да те види.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
« Одговори #5559 на: 13 Март 2025, 13:23:28 pm »
Најлош буџет во поглед дали да се купи ново или релативно ново половно возило. За нов СУВ средна големина, пристојна моторизација и малку повеќе оперма не стасува дека тие веќе идат над 30 илјади, а кога купуваш ново си сакаш малку опрема. Од друга страна пак даваш над 20 илјади за половно што не знаеш какво е.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 549
« Одговори #5560 на: 13 Март 2025, 13:49:27 pm »

На плац, увезено возило со малку километри, малку години треба да биде доста поскапо... а плацевите (секако има и исклучоци) обично увезуваат евтино (крш)....
Мој совет, прошетај по салоните да видиш дали има нешто ново што ќе ти ги задоволи потребите или исто, дел од салоните имаат и возила стари неувезувани со мали километражи - што ги возеле за нивни потреби, тестирања, замени и слично... може ќе најдеш нешто...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
    • ibiz.mk
« Одговори #5561 на: 13 Март 2025, 14:04:58 pm »

мислам дека колега продава,
Skoda Karoq 2019/2020(Не сум сигурен)
Прв газда е, сака поголемо да зима(кодиак)

Ако си заинтересиран остави бројче во порака ке го препратам па се распрашај за се инфо

Отсутен Benedicta95

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #5562 на: 13 Март 2025, 14:36:42 pm »
Ги гледав и понудите на нови коли, ама испод 32к не се, и тоа со основна опрема.  Јас сакам со поголем багажник, барем 560 л да е. Со бебе сум, и ни треба повеќе простор. 
Сега имаме волво в40, и едвај не собира.  :D
Работата е што сакаме кеш да ја платиме, и не ми се дава 35к кеш за кола. Сакам да имам повеќе на страна за не дај Боже. А кредит да зимам за кола па ич не сакам.
А волвото ќе ни остане како втора кола, сега втората кола ни е постара и на нашите ќе ја даваме.
Да го продававме волвото друга песна ќе беше. Ама ни треба втора кола, и од прв газда ми е земено од Белгија, и чувано од моја страна перфектно.  Грев е да ја продадам.  :D
Затоа барам за околу 20-25 к. Нов СУВ со поголем багажен простор баш и нема.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #5563 на: 13 Март 2025, 14:45:24 pm »
Најголем дел од со бебе игра улога количката тоа заклучив ја имам б класа  од 2006 та има висок гепек, али имав чико количка што кога ке ја склопиш иако е бест френдс ко што ја викаат фаќа простор и купив една класична летна ја водеа простор се препородив 3 ца со 3 куфери и количка без порблем, иначе ја од тука ја земав и сум задоволен https://www.pazar3.mk/avto-plac-tikan

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2435
« Одговори #5564 на: 13 Март 2025, 14:52:30 pm »
Ги гледав и понудите на нови коли, ама испод 32к не се, и тоа со основна опрема.  Јас сакам со поголем багажник, барем 560 л да е. Со бебе сум, и ни треба повеќе простор. 
Сега имаме волво в40, и едвај не собира.  :D
Работата е што сакаме кеш да ја платиме, и не ми се дава 35к кеш за кола. Сакам да имам повеќе на страна за не дај Боже. А кредит да зимам за кола па ич не сакам.
А волвото ќе ни остане како втора кола, сега втората кола ни е постара и на нашите ќе ја даваме.
Да го продававме волвото друга песна ќе беше. Ама ни треба втора кола, и од прв газда ми е земено од Белгија, и чувано од моја страна перфектно.  Грев е да ја продадам.  :D
Затоа барам за околу 20-25 к. Нов СУВ со поголем багажен простор баш и нема.

Од плацеви за почеток јас би погледнал:
- Аутовелт Кочани
- АутоМилано
- Ауто Груп 2015 (Маџари локација)
- Голден Кар
- Тојота - сектор половни коли
- Олимпиа моторс половни возила

Во тој ценовен ранг од СУВ, мене субјективно ме влече Пежо 3008, али не би ги одминал Киа Спортаж и Хјундаи Тусон, па и Нисан Кашкаи.
Претпоставката е мајката на сите заебувања