Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1063997 пати)

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5520 на: 06 Март 2025, 21:02:48 pm »
.
« Последно менување: 07 Март 2025, 01:28:46 am HugoG »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14379
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5521 на: 06 Март 2025, 22:00:48 pm »
Да се реални километрите и на двете,јас би го зел Аудито,пошо иако има 3 пати повеќе километри,10 пати е подобра кола од Фокус.
До 300К нема мака, извози го и менвај,а тоа за просечен Македонски граѓанин е скоро 10г.
Сепак нај многу зависи во каква состпјба се и двете возила,какви се твоите потреби,колку км годишно поминуваш итн.итн.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #5522 на: 07 Март 2025, 00:01:40 am »
Мислиш дека има разлика дали ти е на лизинг или си ја купил на кредит/со сопствени средства во однос на тоа ако ти се расипува додека е под гаранција?

Имаш џокер - ја зезнавте колата, ваша е, еве ви ја назад, дајте ми друга, на старо, за учество... како било.

Нивна е колата формално правно. Ти си само корисник

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5523 на: 07 Март 2025, 07:25:13 am »
Тоа што го зборуваш нема врска, сме праеле моабет на темата

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #5524 на: 07 Март 2025, 08:53:50 am »
Мислиш дека има разлика дали ти е на лизинг или си ја купил на кредит/со сопствени средства во однос на тоа ако ти се расипува додека е под гаранција?

Имаш џокер - ја зезнавте колата, ваша е, еве ви ја назад, дајте ми друга, на старо, за учество... како било.

Нивна е колата формално правно. Ти си само корисник
Сигурен си дека е вака? Мислам дека си грешка, дека ќе треба ти да се расправаш со сервиси и со гаранции, али ако си имал такво искуство сподели подетално.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #5525 на: 07 Март 2025, 13:46:54 pm »
Нормално дека не е така. Сопственоста нема никаква врска со услови за гаранција.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #5526 на: 07 Март 2025, 16:07:57 pm »
Ај вака да се објаснеме најпластично :) не се разбираме очигледно. Никој не споменува гаранција.

Значи, ете не сум задоволен од сервисот што ми го направиле на Шкодата.

Нема везе, им викам, „Дечки, колава ви ја враќам, се решив да го прекинам договорот на ова возило, направете ми проценак колку вреди ова возило и тоа сакам да го искористам како учество за друга кола (дали на ново, или од DasWeltAuto)“.

Тие ми викаат „ОК дечко, плаќаш 2% казнена камата за предвремено раскинување и ти ја проценуваме на 20000 евра.“

Им викам „Супер еве ви 2% казнена, дај ми сега да си изберам возило што имате.“

Си бирам ново/половно возило и вклучувам нов лизинг договор ИЛИ доплаќам ќеш или ако ете има нешто за 20000 евра па да испадне тоа за тоа.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #5527 на: 07 Март 2025, 16:32:40 pm »
Кога е на лизинг колата не е твоја и тие 20 000 евра што ги ценат како вредност на возило не се твои. Со лизинг договор ти уствари го плаќаш самото обезвреднување на колата и правото на користење.

Ако ја купуваш на кредит, можеш така да направиш, самошто ќе треба со тие 20 000 евра што ти ги дадат да си го доплатиш кредитот на колата што ја имаш продадено на нив.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 545
« Одговори #5528 на: 07 Март 2025, 16:57:41 pm »
@Carpathian Lord за бидат твои тие 20.000, треба освен 2% казнена да си ги доплатиш ратите (без камата) + остаточна вредност ако оставена на крај според договор.... нешто си измешал брзините :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10182
« Одговори #5529 на: 07 Март 2025, 17:02:36 pm »
Ај вака да се објаснеме најпластично :) не се разбираме очигледно. Никој не споменува гаранција.

Нема везе, им викам, „Дечки, колава ви ја враќам, се решив да го прекинам договорот на ова возило, направете ми проценак колку вреди ова возило и тоа сакам да го искористам како учество за друга кола (дали на ново, или од DasWeltAuto)“.

Тие ми викаат „ОК дечко, плаќаш 2% казнена камата за предвремено раскинување и ти ја проценуваме на 20000 евра.“

Си бирам ново/половно возило и вклучувам нов лизинг договор ИЛИ доплаќам ќеш или ако ете има нешто за 20000 евра па да испадне тоа за тоа.

Епа затоа се зема кола на лизинг и долга гаранција.

😁

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2342
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5530 на: 07 Март 2025, 18:03:53 pm »
Братот Лорд со шкодата каматарка го шие проф-јанев од економски факултет, експерт за работење и буџетирање со парите 🫵🤝

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #5531 на: 10 Март 2025, 09:58:50 am »
@Carpathian Lord за бидат твои тие 20.000, треба освен 2% казнена да си ги доплатиш ратите (без камата) + остаточна вредност ако оставена на крај според договор.... нешто си измешал брзините :)

Точно.

Епа затоа се зема кола на лизинг и долга гаранција.

😁

Во друг контекст беше спомнато ова. Лизинг оти можеш да ја вратиш колата (нормално според горе кажаното на R2D2), гаранција затоа што си рает од секакви дефекти во споредба со кола на старо.

Ко деца мали сте :) ама ако ве прави тоа среќни нека ви биде :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5532 на: 10 Март 2025, 10:06:00 am »
Ама има финансов лизинг, оперативен лизинг и класичен кредит.

Прв пат слушам за незадоволство од сервис и поради тоа да го вратам автомобилот. Банката не ја интересира дали ти си незадоволен од сервис или па од колата што сакаш да ја смениш, ти како потрошувач имаш право да го вратиш возилото се додека остаточната вредност од лизингот е исплатена.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #5533 на: 10 Март 2025, 10:29:15 am »
Ама има финансов лизинг, оперативен лизинг и класичен кредит.

Прв пат слушам за незадоволство од сервис и поради тоа да го вратам автомобилот. Банката не ја интересира дали ти си незадоволен од сервис или па од колата што сакаш да ја смениш, ти како потрошувач имаш право да го вратиш возилото се додека остаточната вредност од лизингот е исплатена.

Пак. Не го реков тоа. Нормално дека нема да одиш и да им речеш „Еј абе не сум задоволен како сте ја завршиле работата, дајте ми друга кола“.

Ја исплаќаш остаточната вредност и во основа можеш да речеш сакам колава да ја искористам како уплата за ново возило. Тие прават проценка на возилото и си бираш ново или половно возило од DasWeltAuto.

Да речеме еве сеа Шкодата мене ми завршува лизингот за некој месец и фабричката гаранција. Им викам, еве доплаќам уште Х евра пред време, плаќам 2% казнена и им викам, еве ви ја Шкодата, сакам да ја искористам како учество. Ми ја проценуваат и си бирам кола.

Така ми е објаснето од Порше. Можам кога сакам да ја „вратам“ и да си бирам нова или половна кола.

Нормално понудата што ќе ја добиеш не е најдобрата во однос на пазарот, ама ја имаш опцијата да не се замараш ти да ја продаваш.

Дец ит.

Оперативен лизинг е друга приказна, таму немаш право да ја откупиш ако сакаш туку се враќа во Порше и уплаќаш „рента“ за ново возило доколку сакаш.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5534 на: 10 Март 2025, 10:37:19 am »
Ќе ти ја проценат 30% испод вредноста. Тоа не се малце пари али е ок за некој што не се замара и сака да вози ново возило цело време.

Ако веќе си ја исплатил остаточната вредност, возилото е веќе твоја сопственост и ти можеш да го продадеш сигурно за повисока цена од тоа што некој од дилериве ќе ти понуди. Али да, треба да се замараш со пациенти како џимни по огласи итн.

ОК јас можеби не сум ти го разбрал овој дел.