Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1073864 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1857
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #945 на: 18 Декември 2015, 22:31:38 pm »
Толку ли лесно се враќаат километражи па секоја ебена кола увезена од странство кај нас е со вратена км...
Мислиш дека на неувезените не се враќани!?
Сигурно и тоа ама не толку многу како увезениве..

Koga baravme kola pred dve godini, izleze deka ne e taka mal brojot na neuvezeni so vratena kilometraza.
Bile sluzbeni koj za tri godini svrtele 150 000 km, i vrateni na po 50 tina iljadi, i toa ne edna.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14205
« Одговори #946 на: 19 Декември 2015, 10:09:09 am »
Цитат: vlatko.klp
Што си споредувал? Мотор? Комфорт? Звучна изолација? Квалитет на материјали? Да си споредувал пример со Лагуна да разберам некако, дека станува збор за иста класа на автомобили, ама вака :)

Јас сум се возел (т.е. се возам чат пат) во Ауди А6 караван од далечната 1996 со верувај или не 700.000км поминато. И која е поентата да ги споредам со возило возено во Македонија? Ако сопственикот што го возел возилото во Македонија а притоа еве да земеме демек се амортизирало побрзо (предница/задница) ама се сменети сите делови на време, тогаш не гледам причина исто тоа возило на 300-400.000км биде нешто различно со тоа мондео или вектра возено во Германија со 300-400.000км поминато. Патиштата во Македонија ги направивте како да нема асални патишта.

Дали сте се запрашале зошто возилата купени во Македонија генерално порано се расипуваат од тие на западот? Бр.1 причина е начинот на кој што во запад автомобил се вози на прилично долги релации, каде што тоа му одговара на автомобилот, за разлика од малите градови во нашава држава вклучително и Скопје. Ако на пример јас живеам во Тетово и секој ден треба на одам на работа до Скопје, што ќе и биде на колата после 10 години и 200.000 поминато? Ништо. Патот е добар, релацијата доволно долга за да се загрее моторот и све да си работи на оптимална температура. Тоа на западот е нормално, возење на долги релации.

Бр.2 секако се сервисите, и каде што секој се прави јак сервисер а уствари ти ја поебува колата x100.

Па таму некаде бр.10 може да бидат патиштата криви.

Супер објаснување. Токму тоа. Значи дупло километража од нашиве тука а двете возила делуваа многу по "стегнато" моторот добро работи, идлична амортизација. Вектрата имав шанса да ја видам одоздола се беше со бар кодови (лепенки) кога се менувале деловите. Да ти е мерак.

Иначе вчера еден другар гледаше Фиеста од старите. Демек прва газдарица ја возела кога ќе дојдела од странство 90 000км има дрн дрн. Ја провери преку биро за осигурување и испадна дека била службена кола не знам колку време. Не дека тоа е проблем ако е чувана ама те лажат в очи и кај нас бе

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #947 на: 19 Декември 2015, 10:19:50 am »
Пред некое време ми се расипа возачката брава на 166. Одам кај Жарко, ми вика, ене, извади си ја сам, смени си ја. Ок, одам до 4 години постарата 166-ка, довезена од швицарска, со отприлика исто км колку мојата. Вадам тапацирот, вадам бравата, одам кај мојата кола истата процедура.
Разликата? На швајцарската врата на бравата и под тапацирот немаше грам прашина! Ко` нова беше внатре. Под тапацирот од мојата кола и самата брава, беа полни со калишта и ѓубре. Двете брави и двата тапацири, јас прв пат ги отворив.

Втор пример, ја носам 159 од Германија, по дождови претежно, Додека не ја поминав Сава, колата беше чиста, и немав потреба еднаш да прснам течност за брисачи. Кога поминавме преку Сава, друг муабет. Колата ја донесов каљава како камел трофи да возев.
Моторот под хауба почна да се полни со прашина уште првите месеци во МК. Претходно немаше прашина под хауба. А моторот не е перен, тоа сум 1.000.000% сигурен.

Тоа се разликите помеѓу странство и Балкан. Следниот пат кога ќе купувам кола (на старо), повторно правац Швабија, Швицарска, и остали асални ЕУ земји.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #948 на: 19 Декември 2015, 12:18:06 pm »
Вчера праев муабет со пријателот и дипломатскиот Голф. Има уште еден Голф, четворка, која отиде во Германија и од приватно лице си ја купи. Колава имаше 130.000 поминато, со Германски стил на возење - на отворено. Он откако ја донесе, продолжи со ист стил на одржување како и германецот - по сервисни упатства да сервисира без да гледа дали делот е истрошен или не.
Помина 190.000 за овие 5 години што ја има, беспрекорно одржувана кола. Самиот си вика дека од македонските патишта почна све да крцка внатре, за нецели две години. Ако тоа не ти расипе мерак на кола, не знам што... Плус тоа што го збори Симо - со прашините... Колку и да се заштитени деловите од атмосферски влијанија, ќе влезе прашинка и ќе го скрати животниот век.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #949 на: 19 Декември 2015, 16:01:29 pm »
Пред некое време ми се расипа возачката брава на 166. Одам кај Жарко, ми вика, ене, извади си ја сам, смени си ја. Ок, одам до 4 години постарата 166-ка, довезена од швицарска, со отприлика исто км колку мојата. Вадам тапацирот, вадам бравата, одам кај мојата кола истата процедура.
Разликата? На швајцарската врата на бравата и под тапацирот немаше грам прашина! Ко` нова беше внатре. Под тапацирот од мојата кола и самата брава, беа полни со калишта и ѓубре. Двете брави и двата тапацири, јас прв пат ги отворив.

Втор пример, ја носам 159 од Германија, по дождови претежно, Додека не ја поминав Сава, колата беше чиста, и немав потреба еднаш да прснам течност за брисачи. Кога поминавме преку Сава, друг муабет. Колата ја донесов каљава како камел трофи да возев.
Моторот под хауба почна да се полни со прашина уште првите месеци во МК. Претходно немаше прашина под хауба. А моторот не е перен, тоа сум 1.000.000% сигурен.

Тоа се разликите помеѓу странство и Балкан. Следниот пат кога ќе купувам кола (на старо), повторно правац Швабија, Швицарска, и остали асални ЕУ земји.

This!

Со прљава кола отидовме на Јуротрип 2014, со чиста кола се вративме, а нигде не ја перевме... Влеговме во Србија, па додека да стигнеме до кај нас, пак исто ѓубре стана :(

Криво ми е што им ја испрљавме околината на Аустријци/Њемци :(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #951 на: 21 Декември 2015, 10:08:22 am »
Како да не вреди? Една од најбољи коли со еден од најбољи мотори... се исплати итекако. Само прескапи се на ново и ги нема многу.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
« Одговори #952 на: 21 Декември 2015, 10:19:05 am »
Како да не вреди? Една од најбољи коли со еден од најбољи мотори... се исплати итекако. Само прескапи се на ново и ги нема многу.
Фала за советот, сметав дека околу 9000 илјади ќе фати ако го увезам.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #953 на: 21 Декември 2015, 12:27:06 pm »
Кажете те ми како беа закониве за увоз на возила, со кој еуро стандард минимум треба да е и која година?

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1483
« Одговори #954 на: 21 Декември 2015, 12:47:43 pm »
Bumb брату ептен си збунет , секој ден различно ауто сакаш , сеа па и ќе увезуваш , мој совет одмори малце , вака нема да земеш ништо асално
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #955 на: 21 Декември 2015, 12:52:14 pm »
Bumb брату ептен си збунет , секој ден различно ауто сакаш , сеа па и ќе увезуваш , мој совет одмори малце , вака нема да земеш ништо асално
Ке си узвезам имам пријател кој носи коли со камион, моја работа е само да си одберам кола :)
Баш поради причините кои ги кажа Симо и ушт енекои членови погоре...

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #956 на: 24 Декември 2015, 10:16:12 am »
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3352287/IT-manager-finds-50-000-BMW-used-Gear.html

Ма им ја враќам без око да ми трепне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #957 на: 24 Декември 2015, 10:35:57 am »
Уште не плачел по јутјуб? Како бе така.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5794
« Одговори #958 на: 24 Декември 2015, 14:32:20 pm »
Znam deka utinjam temava ali nemozev nikade da najdam...
Nekoj da mi kaze koja cena e na probni tablici i kolku e nivna vaznost..Znaci da moze da se donese kola od drug grad vo skopje...
Tamo da gi odjavam tablicite i so probni da si dojdam do skopjevo...

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
« Одговори #959 на: 24 Декември 2015, 15:51:30 pm »
Znam deka utinjam temava ali nemozev nikade da najdam...
Nekoj da mi kaze koja cena e na probni tablici i kolku e nivna vaznost..Znaci da moze da se donese kola od drug grad vo skopje...
Tamo da gi odjavam tablicite i so probni da si dojdam do skopjevo...
5 дена важат и мислам 1200 денари, освен ако не се променило нешто во меѓувреме.