Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1170078 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #4095 на: 22 Ноември 2021, 20:25:35 pm »
Не не, сеуште нема ништо конкретно за Алфата. Ни е резериврана, ни е продадена. Се јавуваат и нудат некој компензации и смешни цени луѓево како за хероин доза да ја менувам :D  Предпоставувам дека и безпари да ја пишам ќе се јави некој веројатно и ќе рече да му доплатам 300 евра.

На луѓето можеш да им земеш ум, да им дадеш не можеш.

Истиот случај го имав со колега, бараше кола, му ја споменав една клаберска 147 тука што се продаваше. Му реков, за делови и сервис не се секирај, го имаме нашиот Жаре. Деловите за 147 се мн поефтинети сега.
На крај заврши со "уникат" од К Паланка

Уште е рано да пишувам за искуства до толку(2 дена е на оглас) ама предпоставувам исто ќе биде. Ја ставив поефтина од најефтината што е на огласи за да не ми напнуваат за ценкање и сл, и секако кога ќе дојде некој ќе спуштам уште една стотка за атер ама џабе. Треба изгледа пишување 3000 и лажење па после кога ќе ја спуштам на 2300 да се радосни дека ме зафркнале :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4096 на: 22 Ноември 2021, 20:34:19 pm »
Луѓето сакаат бајки :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #4097 на: 22 Ноември 2021, 20:38:19 pm »
Треба изгледа пишување 3000 и лажење па после кога ќе ја спуштам на 2300 да се радосни дека ме зафркнале :)

Веројатно така треба. И моето искуство беше слично... на најпатос цена, само колку да не ми пречи пред врата, шо се вика денар повеќе од железо на отпад што вреди, за здрава, права, регистрирана кола, пак со ценкање пробуваа :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #4098 на: 22 Ноември 2021, 21:58:35 pm »
Колку и да пробуваш, не можеш да им угодиш на сите и не треба уствари.

На неколку души што сакаат дизел да си купат им ја посочив оваа - па нели се расипуваат Алфите? И не планирам да се објаснувам, нека гледаат СНСН

И мене ми нуделе кесичка ситна брокула во замена на фотографски услуги па те разбирам целосно.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4099 на: 22 Ноември 2021, 22:46:56 pm »
Ова ќе биде баш супернаучен мега-тест.

Ако се продаде брзо, сепак има надеж.
Ако остане додека соберам пари и никој да не ја земе, јебеш надеж у човештво. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #4100 на: 23 Ноември 2021, 13:10:59 pm »
@loopz што мислиш, кое возило му го понудив прво на стариот  ;D ? Одма се сетив на Саше, ама не сакал, а најбагателно е.

Само ете, ќе се сведи на некој mini MPV, како двете подолу што ги наведив.

Како ова: https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3787976 или ова: https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4054470

Маздата.
Немој Опел да мешаш.

За таа мазда прочитај на интернет да видиш какви мани и проблеми има.

Денес видена и тест возена Маздата и можам да кажам дека е потенцијален финалист. Врска нема со Пежоата што ги возев во Прилеп.

Минимални каросериски забелешки, мек куплунг, мирно но љуто и респонсивно моторче, одлична прегледност и солидна возачка позиција и убава звучна изолација. Газдата го купил од роднина од Швајцарија, со сервисна книшка и препорачува да се отиде на мајстор, да се врзи на компјутер, да се направи детална проверка и се пропратно.

Не се брза воопшто да го продаде, сакал друга понова Мазда да си земе.

@osmica8 На интернет не најдов некој да се пожали од механичка страна (моторниот простор) за некои дефекти, сите се прилично задоволни, посебно дека се работи за mini mpv category. Освен некои минорни работи од типот на - моторчето за задниот бришач заглавувало, магленките не соработувале најмногу и слично.

Крајна цена - 2600.

П.С. Се поставувам во име на стариот, читај со поинакви стандарди и критериуми, со мајндсет дека за низ град е одлична, а не да ја бркам на Плетвар :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4101 на: 23 Ноември 2021, 13:17:02 pm »
Јас пак ќе ти речам размисли за достапност на делови (каросериски, ентериер, капачиња од фарови, шарки на врати и слично), т.е. количина на растурени коли во државава :) Ја за едно Мито што ги има со лопата да ги ринеш се мачам да најдам растурена кола, а не па Мазда :)

Погледни и Ford Fusion дали има некое, треба да е слична цена со Маздава а истата кола.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4102 на: 23 Ноември 2021, 13:17:48 pm »
@dbl.dzo зошто го праша зошто ја продава ;D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #4103 на: 23 Ноември 2021, 13:25:40 pm »
@Mikius дап, секако, имал и Astra H и една варијанта била да ја даде 2кава, за да земе CX-3 за синот.
Но, не му менувало и да не ја продаде воопшто. Океј лик.

Јас пак ќе ти речам размисли за достапност на делови (каросериски, ентериер, капачиња од фарови, шарки на врати и слично), т.е. количина на растурени коли во државава :) Ја за едно Мито што ги има со лопата да ги ринеш се мачам да најдам растурена кола, а не па Мазда :)

Погледни и Ford Fusion дали има некое, треба да е слична цена со Маздава а истата кола.

Нормално, совет на место, на крај на ден јас сум само гласник и посредник, не го одврзувам ќесето и не пресекувам :)

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #4104 на: 23 Ноември 2021, 13:37:38 pm »

Гледав една за делови на ФБ,ако не се лажам во Дерби беше...

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #4105 на: 23 Ноември 2021, 14:33:33 pm »
@loopz што мислиш, кое возило му го понудив прво на стариот  ;D ? Одма се сетив на Саше, ама не сакал, а најбагателно е.

Само ете, ќе се сведи на некој mini MPV, како двете подолу што ги наведив.

Како ова: https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3787976 или ова: https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4054470

Маздата.
Немој Опел да мешаш.

За таа мазда прочитај на интернет да видиш какви мани и проблеми има.

Денес видена и тест возена Маздата и можам да кажам дека е потенцијален финалист. Врска нема со Пежоата што ги возев во Прилеп.

Минимални каросериски забелешки, мек куплунг, мирно но љуто и респонсивно моторче, одлична прегледност и солидна возачка позиција и убава звучна изолација. Газдата го купил од роднина од Швајцарија, со сервисна книшка и препорачува да се отиде на мајстор, да се врзи на компјутер, да се направи детална проверка и се пропратно.

@osmica8 На интернет не најдов некој да се пожали од механичка страна (моторниот простор) за некои дефекти, сите се прилично задоволни, посебно дека се работи за mini mpv category. Освен некои минорни работи од типот на - моторчето за задниот бришач заглавувало, магленките не соработувале најмногу и слично.

Крајна цена - 2600.

П.С. Се поставувам во име на стариот, читај со поинакви стандарди и критериуми, со мајндсет дека за низ град е одлична, а не да ја бркам на Плетвар :)

Тоа сакав да ти кажам. Нема проблеми таа кола. Погодена изгледа добро.

Фјужн шо ти вика Мартин да видиш. Не гледај. Ако си ги сакаш твоите, не гледај воопшто.
За делови на растурени, можно е поновата Мазда 2 да има подостапни делови. Разгледај како се движи таа со цени. Нашата ја зедовме 3000еур.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #4106 на: 23 Ноември 2021, 15:22:48 pm »

Муабетов колку држи вода, толку и не држи. Знам, и јас ја имам истата мака со половни делови за Сузукито. Едноставно, НЕ-МА.

Е сега, по оваа логика, треба да возиме исклучиво Голф, Астра и Пунто. Јебеш ти то.

@dbl.dzo

Земете ја Маздата и свиркајте си. Делови, не дај Боже, ќе се најдат. Само ќе се помачиш малку.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4107 на: 23 Ноември 2021, 15:38:34 pm »
За своја кола ќе се помачиш. Еве, пример за мојата, во Србија има растурени. Ама ја знам да баратам со интернет, спремен сум да извозам до Врање да подигнам од карго итн итн.

Ама стар чоек да се забере да нарачува половен фар/ретровизор/модул за прозори/било што каросериско... Мало сутра. Ќе треба Џо да брка ко за себе.

Татко ми со Ксарата на аутопилот е, да чукнам последно време ништо не притребало, ама кога требало, има 3 броја, обично или кај првиот или кај вториот наоѓа. Бонус, за нови делови, во пиљара ги има и има да бираш различни ценовни рангови.

Секој со своето, на крај на краиштата. Fusion не е лоша кола, и ако е поентата едноставно и ефтино одржување во 90-95% исправна состојба, Форд би погледнал пред Мазда секој ден.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #4108 на: 23 Ноември 2021, 15:48:40 pm »
Е шо, јас сум навикнат.

Моите само возат... Секако јас трчам сегде и за се.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #4109 на: 23 Ноември 2021, 16:46:03 pm »
Јас на татко ми му купив Алфа (по негова желба), а знаејќи дека има делови кога ќе затребаат. Досега во рок од една година само еднаш светеше чек енџин поради расипан мап сензор. Во консултација со @dbl.dzo го набавив за 15 минути и 900 денари :D  Таму од каде што купув имаат секакви каросериски и механички делови.

Така да и за мене е многу битно да има делови за колата, посебно кога ќе ја вози татко ми кој не се замара воопшто, гледа само на време да ја однеси на регистрација :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!