Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 384516 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Одг:
« Одговори #1755 на: 05 Јануари 2016, 08:41:37 am »
Грешка. Ајде пак.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1756 на: 05 Јануари 2016, 08:59:46 am »

Глупава реалност. Овој не е за жалење овој е глуп, или пак сега му текнало да оди да купува зимски гуми во најголемиот снег.

Aко можев јас на времето да одвојам од парите од малата студентска стипендија за да купам половни зимски гуми, може и овој. Нема оправдување.

Кога споредуваме летни гуми, гледаме да одбереме летна гума што е топ5, односно не купуваме барум затоа што има 40% полоша тракција на суво или влажно од michelin. Летните гуми имаат 1600% полоша тракција (да, 17 пати) од зимските на снег. Кај ви се тогаш мерилата за квалитет?

Зошто ова станува општ проблем, а не само лично твој? Затоа што возиш на јавни патишта и ја загрозуваш безбедноста на останатите учесници во сообраќајот. Никој не сака некој проектил на летни гуми да се забие во него, нели? А сите ние за влакно сме избегнале неконоролирани балерини на летни гуми кои прават пируети и идат на кај вас, вие сте целосно беспомошни.

Сличен е проблемот со кинеските лед светла од 5 евра, се намножија ко скакулци, очи ми вадат навечер, маме им некултурно. Јадат долги светла од мене редовно.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1757 на: 05 Јануари 2016, 09:46:30 am »
Немој да ме разберете погрешно ама да си го кажам своето мислење,  смешно е ова што го читам... Луѓе по темава што возат речиси нови возила од 15 000 евра плус се ,,жалат'' дека не можеле да си дозволат зимски гуми, односно тоа им аргумент што возат со летни. Мислам дајте...  Не можам, нив не можам да ги разберам. Се направија социјална помош. Башка сега секаде има услови и на рати ако не може да се плати во кеш...  Тој што стварно нема вози 20 год стара кола од 1000 евра и не се жали туку си ќути. На крај краева, не може да се има за спирали а да се нема за гуми, не може да се има за спојлерче, лип, ксенони и триста тракатанци и додатоци а да се нема за гуми, не може да се тураат големи бандажи и после скапи ми се соодветните гуми за истите... Ниту ги напаѓам ниту ги осудувам ниту имам право, ама барем немојте со такви аргументи...
« Последно менување: 05 Јануари 2016, 09:51:46 am Allexxander »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #1758 на: 05 Јануари 2016, 09:52:20 am »
Еве на пример јас имам нова кола, имам пари да купам какви сакам гуми, не ми требаат ни рати ни ништо, ама не купувам зимски гуми. И?
Зошто е тоа срамота не сте ми јасни... Ниту некому загрозувам живот, ниту безбедност ниту ништо. Зошто, пошто нема да ја возам со летни. Прво ради самиот себе, а после и ради останатите учесници во сообраќајот. Колата си седи у гаража.
И сега што?

.
едит: Имам 3 коли. Една приватна со зимски гуми, една службена со зимски гуми и зошто би ставал и на третата зимски гуми???
Да ако треба да одам некаде надвор од државава, некаде каде што не можам да отидам со службената или другата кола, одам у продавница, монтирам 4 гуми и пријатно.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1759 на: 05 Јануари 2016, 10:15:58 am »
Еве на пример јас имам нова кола, имам пари да купам какви сакам гуми, не ми требаат ни рати ни ништо, ама не купувам зимски гуми. И?
Зошто е тоа срамота не сте ми јасни... Ниту некому загрозувам живот, ниту безбедност ниту ништо. Зошто, пошто нема да ја возам со летни. Прво ради самиот себе, а после и ради останатите учесници во сообраќајот. Колата си седи у гаража.
И сега што?

.
едит: Имам 3 коли. Една приватна со зимски гуми, една службена со зимски гуми и зошто би ставал и на третата зимски гуми???
Да ако треба да одам некаде надвор од државава, некаде каде што не можам да отидам со службената или другата кола, одам у продавница, монтирам 4 гуми и пријатно.

Па никој не те напаѓа тебе, туку оние што возат со летни на снег.
Секој може да се дозволи 4-5000 денари за сет половни зимски гуми.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1760 на: 05 Јануари 2016, 11:02:11 am »
Јас би пре нови најефтини него стари премиум.

Инаку не дека ме напаѓа, но има моменти на изливи без размислување
:D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
« Одговори #1761 на: 05 Јануари 2016, 11:06:09 am »
Дечки, внимавајте!

Според новиот Закон за Безбедност на Патиштата (бујрум линкче од Службен Весник) во член 361 стои следното:

„Моторните возила и мобилните машини кога учествуваат во сообраќај на пат, во периодот од 15 ноември до 15 март задолжително треба да поседуваат пропишана зимска опрема.“

Ако загледате поубаво, ќе забележите дека е избришан делот „надвор од населено место.“ Ова значи дека во и во град ако имате летни гуми, ќе морате да носите и ланци.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1762 на: 05 Јануари 2016, 11:08:10 am »
ТОЧНО...
Дискутиравме пред некоја страна за тоа :)
Тоа е од септември промена.
Интересно како подмукло се прават измените кај нас.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
« Одговори #1763 на: 05 Јануари 2016, 11:29:43 am »
Во новиот закон, каде е дефинирано што треба да се поседува од зимска опрема? Јас барав ама неможев да најдам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #1764 на: 05 Јануари 2016, 11:39:19 am »
Дефинирано е  во правилник за задолжителна опрема во возилата, не во законот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
« Одговори #1765 на: 05 Јануари 2016, 12:18:29 pm »
Фала Симо :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1766 на: 05 Јануари 2016, 14:44:59 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #1767 на: 05 Јануари 2016, 14:52:51 pm »
Ни еднаш не покажаа како уствари ќе го наместиш ова на тркало. Поготово на нешто со челичен бандаш и диск кочница. Ако треба рака да бутнеш позади тркало - ништо од местењето.

Оноа што вреди, обично си кошта пари:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Одг:
« Одговори #1768 на: 05 Јануари 2016, 14:57:22 pm »
Ова горе жолтото е колку да искочиш од длабок снег. Лесно се мести релативно. Тулево е покомплицирано, а веројатно и наменето за возење, а не само за искачање.

Првово би требало да е 300 денари и делува практично за заглавување според мене.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1342
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1769 на: 05 Јануари 2016, 15:04:44 pm »
Мојот колега тврдеше дека нема гајле со летни гуми на снег, се спука у тротоар, на незначителна брзина, искриви рукавец и 2 поуосовини ( за среќа шасиски пројде негибнато ) и после си купи зимски као попче. Цената на поправката на колата беше колку сет нови зимски гуми од средно-визока класа.
Зимски гуми се купуваат за зима и тоа во два наврати - пред и после настаната штета.
Ама не учиме од грешкие на другите, па за да разбереме некоја работа, треба изгледа прво на своја кожа да ја осетиме.
Нејќам да помислам што би се случило ако бутнел некое девоче на тоа место....