Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 225442 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4477
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #1125 на: 05 Јануари 2026, 13:54:01 pm »
Да бидеме реални, кога у последните 35 години, те од осамостојување на Македонија било која влада направила нешто значајно и тоа да биде со цврсти темели и да е правилно замислено, испланирано и изведено? Мене не ми текнува на такво нешто. Можда само ддв што воведоа, ама тоа е за зимање пари од луѓето и полнење на државната каса.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2591
« Одговори #1126 на: 05 Јануари 2026, 14:37:53 pm »
Да бидеме реални, кога у последните 35 години, те од осамостојување на Македонија било која влада направила нешто значајно и тоа да биде со цврсти темели и да е правилно замислено, испланирано и изведено? Мене не ми текнува на такво нешто. Можда само ддв што воведоа, ама тоа е за зимање пари од луѓето и полнење на државната каса.

Еве нешто од инфраструктура:

Штип - Велес (експресен). И ова требаше да биде автопат, ама мислам дека остана експресен бидејќи требаше да се преместува рутата бидејќи поминува низ две села.
Претходно (кога беше регионален со две ленти) имаше доста сообраќајки, а знаеше и зимни време да се заглавува кај Сарамзалино, од наноси на снег и виулици, па се чекаше како да сме Алпите, а не Овче Поле.

Штип - Миладиновци/Скопје (автопат). Како некој што го вози автопатов уште кога не беше официјално отворен, па до ден - денес (а и знам многу луѓе од источна МКД што го користат)  - автопатов буквално ја размрда цела источна Македонија, за луѓето од Делчево, па се до Струмица.
Капитален проект со реални придобивки од времето на Грујо.

Штип - Кочани (експресен). Патов е контроверзен, но не заради изведбата и се друго, туку затоа што во земјава постојат говеда што мислат дека експресниот пат е писта за тркање. Еве има и одлука за проширување до Делчево

Штип - Радовиш (експресен). Мене ако ме прашаш - ова требаше да биде автопат директно до Струмица, па експресен пат кон Фурка/Дојран, експресен пат на кракот кон Богданци/Гевгелија, мада таму го средија постоечкиот пат/обиколницата околу Богданци и е ОК.

Не знам дали сте свесни (вие што не живеете во источна Македонија) колку е различно/подобро од претходно, на истите правци.
« Последно менување: 05 Јануари 2026, 14:54:22 pm balanar »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55160
  • Махер
« Одговори #1127 на: 05 Јануари 2026, 15:39:58 pm »
Демир Капија - Смоквица, пред се.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2019
« Одговори #1128 на: 05 Јануари 2026, 15:58:55 pm »

Еве нешто од инфраструктура:

Штип - Велес (експресен). И ова требаше да биде автопат, ама мислам дека остана експресен бидејќи требаше да се преместува рутата бидејќи поминува низ две села.
Претходно (кога беше регионален со две ленти) имаше доста сообраќајки, а знаеше и зимни време да се заглавува кај Сарамзалино, од наноси на снег и виулици, па се чекаше како да сме Алпите, а не Овче Поле.

Штип - Миладиновци/Скопје (автопат). Како некој што го вози автопатов уште кога не беше официјално отворен, па до ден - денес (а и знам многу луѓе од источна МКД што го користат)  - автопатов буквално ја размрда цела источна Македонија, за луѓето од Делчево, па се до Струмица.
Капитален проект со реални придобивки од времето на Грујо.

Штип - Кочани (експресен). Патов е контроверзен, но не заради изведбата и се друго, туку затоа што во земјава постојат говеда што мислат дека експресниот пат е писта за тркање. Еве има и одлука за проширување до Делчево

Штип - Радовиш (експресен). Мене ако ме прашаш - ова требаше да биде автопат директно до Струмица, па експресен пат кон Фурка/Дојран, експресен пат на кракот кон Богданци/Гевгелија, мада таму го средија постоечкиот пат/обиколницата околу Богданци и е ОК.

Не знам дали сте свесни (вие што не живеете во источна Македонија) колку е различно/подобро од претходно, на истите правци.

Источна Македонија е одлично средена. Западна... друг муабет, досега требаше Скопје-Охрид да е одамна целосно со автопат поврзан. Гостивар-Маврово-Дебар е феноменален за ние што сакаме да возиме такви патишта, ама не е практичен за транспорт никако.

За жал, делот од Штип-Велес што врви низ Сарамзалино само неколку години издржа асфалтот како што треба. Во 2024та кога го возевме со @fuzzjaw беше одличен, лани тресеше по цела должина. А преубаво делче за возење особено напролет кога е се' зелено.

Само нека го остават постоечкиот пат од Кочани до Делчево нечепнат.  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30329
    • CARclub.mk
« Одговори #1129 на: 05 Јануари 2026, 16:13:31 pm »
Они ќе го направат, само колку од нас ќе ги користиме и колку за нив ќе биде исплатливо. Ако се возат по 2-3ца веруј брзо ќе ја укинат линијата.

Еве за мене и за тебе, за да фатиме воз мора да одиме пак со кола до станицата ѓорче. Па јас коа ќе отидам до станица со кола за тоа време ќе стигнам до центар со кола.

Овој систем треба да е поткрепен со многу добар интерен јавен превоз, односно кога ќе стигнеш со воз до некоја од станиците за многу брзо да имаш трамвај или брз автобус што има посебна лента да те однесе до крајната дестинација.

И друга работа, срамота е што не испланирале линија до аеродром.

@Zile - Се согласувам, за мене и за тебе ова не одговара. Ама јас не гледам лично дали мене ми одговара, туку општо за градот. Многу би олеснило за многу луѓе, а и трошоците би се намалиле. Секако, треба да се надмине нашата вметната ментална бариера околу користење јавен превоз, ама целиов проект е Добра Работа.

@andrejnaumovski - За некои населби читав дека ќе има редовен и практичен превоз до железничката станица, ако е подалеку од населбата. Мислам дека конкретно беше спомнато Драчево. За низ Скопје... Здравје. :/

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6942
« Одговори #1130 на: 05 Јануари 2026, 16:29:10 pm »
Па и реално Драчево по површина е идентично како и некои градови во земјава, пример Радовиш, Струмица, Ресен.

Треба и реално да функционира и како посебна општина и да не спаѓа под град Скопје според местоположбата, еве ако правиме споредба како што е и Илинден.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10362
« Одговори #1131 на: 05 Јануари 2026, 16:42:12 pm »
Географскиот атлас од 1973
Населени места во Југославија:

Буква С
Скопје

Буква Ѓ
Ѓорче петров

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6942
« Одговори #1132 на: 05 Јануари 2026, 16:47:01 pm »
Искрено и реално да се збори, доста од овој хаос за Скопје барем за мене сметам дека лежи и во глупата поделба на администрацијата.

Не може да се смета како еден град Скопје, да има градоначалник, совет и потоа понатаму да има исто така посебни општини во тој град, посебни градоначалници.

Па доаѓаме до ситуација оваа улица е надлежност на Град Скопје, онаа на општината и така натаму. Работава мама на тате, тате на мама, дете килаво.

Или ќе функционира како општина Скопје без сите останати општини, или Град Скопје како администрација ќе се укине.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8154
  • Плинаш!!!
« Одговори #1133 на: 05 Јануари 2026, 16:59:22 pm »
Они ќе го направат, само колку од нас ќе ги користиме и колку за нив ќе биде исплатливо. Ако се возат по 2-3ца веруј брзо ќе ја укинат линијата.

Еве за мене и за тебе, за да фатиме воз мора да одиме пак со кола до станицата ѓорче. Па јас коа ќе отидам до станица со кола за тоа време ќе стигнам до центар со кола.

Овој систем треба да е поткрепен со многу добар интерен јавен превоз, односно кога ќе стигнеш со воз до некоја од станиците за многу брзо да имаш трамвај или брз автобус што има посебна лента да те однесе до крајната дестинација.

И друга работа, срамота е што не испланирале линија до аеродром.

@Zile - Се согласувам, за мене и за тебе ова не одговара. Ама јас не гледам лично дали мене ми одговара, туку општо за градот. Многу би олеснило за многу луѓе, а и трошоците би се намалиле. Секако, треба да се надмине нашата вметната ментална бариера околу користење јавен превоз, ама целиов проект е Добра Работа.

@andrejnaumovski - За некои населби читав дека ќе има редовен и практичен превоз до железничката станица, ако е подалеку од населбата. Мислам дека конкретно беше спомнато Драчево. За низ Скопје... Здравје. :/
Значи јавен превоз сум користел (сеа поретко поради децата, сеуште се мали) ама кога имам потреба да одам сам до центар, и сега одам со автобус. Супер поврзано ми е, 4ка пред врата ми стои а ме остава на рекорд, одлично, башка не се замарам за паркинг.. Ама лани два пати ми се случи и по 25 минути да чекам автобус за на крај да се вратам по колата. Затоа викам, идејата е убава, ама таа идеја ако не  ја доближиш да биде достапна до секој граѓанин тогаш ќе остане само идеја.

Јас верувам дека јавниот превоз да е редовен, среден како што треба дека минимум 30% од возачите ќе ги паркираат автомобилите и ке одат со јавен превоз пред се поради сејф сити.