Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 383682 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1680 на: 04 Јануари 2016, 02:21:07 am »
Мартин, ризик има секаде. Тоа што си излизгал со 15км/ч на влажно не ми значи ништо. Еве мене ми излизгала предницата со нови летни гуми на +15 степени целзиусови, на 15-20км/ч, па сеа ? Асфалтот беше чист, немаше вода, песок, уље и слични ствари.

Нема потреба од толку расправање мислам, кој колку му е длабок џебот. За ризикот, ризикуваш и кога идеш у вц навечер за да мочаш, чисто онака да ти доловам.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1681 на: 04 Јануари 2016, 02:29:30 am »
Мартин, ризик има секаде. Тоа што си излизгал со 15км/ч на влажно не ми значи ништо. Еве мене ми излизгала предницата со нови летни гуми на +15 степени целзиусови, на 15-20км/ч, па сеа ? Асфалтот беше чист, немаше вода, песок, уље и слични ствари.

Нема потреба од толку расправање преувеличување мислам, кој колку му е длабок џебот. За ризикот, ризикуваш и кога идеш у вц навечер за да мочаш, чисто онака да ти доловам.

Мала измена.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1682 на: 04 Јануари 2016, 02:34:28 am »
Шта да ти причам кад све знаш.
Ризик да умрам додека мочам 0.004%
Ризик да ми излизга кола со Енерџи Сејвер (!!!!!!) гуми на -5 степени на снег: 85%

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1683 на: 04 Јануари 2016, 03:36:48 am »
Ризик да умреш дур мочаш - 0.004%
Ризик да ти излизга кола со енерџи сејвер гуми на -5 - 85%
Ризик да се лизнеш од тротоар испод автобусот кога се качуваш у него - 20%
Ризик да те ограбат на улица навечер 9.19%
Ризик да те стрефи инфаркт кога најмање очекуеш - 1.2%
Ризик да те напраи купус некој уфилман со зимски гуми - 49%

Итд итд, ризик е ризик.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1684 на: 04 Јануари 2016, 06:01:44 am »

Like a boss у неразгазеното  8)

Околу дебатата со летни гуми до Берово, шта речи коју поруку послати ..

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1685 на: 04 Јануари 2016, 09:04:25 am »
Јас се справувам со снегот на тој начин што колата со летни гуми ја ставив у гаража и планирам да ја заборавам додека снегот не се растопи. Вчера возев со ленти едно 10 км по снегот па тоа беше руски рулет, лизга ко санка, абс се пали на најмал допир на кочница. После турнеата бутнав колата у гаража и ја пуштив на зимски сон. Пред снегот немав некои сериозни проблеми со летните. Дефинитивно ќе треба за у зима еден пар чизми.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #1686 на: 04 Јануари 2016, 09:14:02 am »
Кога ќе видам какви се таленти добиваат возачка помислувам дека не е сегогаш до гумите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
Одг: Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1687 на: 04 Јануари 2016, 09:20:23 am »
Не осетиле колкава разлика има во кочење меѓу зимска и летна гума на 0 степени. Затоа нека си зборат додека не им се деси нагло да треба да прикочат со летните пластики.
Дур не осетиш ќе си фантазираш. Колку смешно делуваат муабетиве, нели?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8158
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1688 на: 04 Јануари 2016, 09:51:57 am »
Заклучок, тие што немаат 250 евра за зимски гуми - не знаат дека е подобро и побезбедно да се возат зимски гуми во зима...?

:P

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #1689 на: 04 Јануари 2016, 09:59:02 am »
Трошокот за зимски гуми не е мал, ама не е ни ограничувачки голем, а трошокот од избеглива грешка може да биде значително поголем.

Првиот пат која нема да скршиш фар или да пукнеш браник ради тоа што си успеал да завртиш/застанеш со колата благодарение на зимските гуми, веќе се платиле самите себеси.

Вчера на удолниче во фраер со Голф 7 и летни гуми пред мене искрши преден браник и лев фар. Ете му ги зимските гуми, 2-3 пати.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1690 на: 04 Јануари 2016, 10:05:58 am »
Најлошото е што такви будали можат во тебе да се залепат,  а ти со зимски гуми и возиш полека,

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг:
« Одговори #1691 на: 04 Јануари 2016, 11:00:16 am »
Дефинотовно треба зимски гуми...
Вчера накај 11 12 си идам накај дома и од овој патот што е од стоп анд го спрема америчка амбасада... и нели малце угорничка а беше стакло напраено...

И еден слепец со пежо 206 сака да се уклучи од страна во другата лента... јас лазев нај пополека што може... со минимум гас у прва...

Слепецов ми пропречува пат а има некои 20 30 метра. .. а од др колана идат коли и ги чрка а овој стои веќе навлезе во мојата лента.  И јас кочам коа се зализгав како на лизгалиште еј...отидов у др лента... за мм не акнав едно бмв у задна врата... имаше колона ради семафорите... па после немаше коли среќа извртев негде...

Среќа отиде иначе ке излегов ке го убиев тој каков идиот еј...

Така да палам колата и идам ставам зимски гуми.. посигурно е барем за вакви случаеви непредвидливо кочење и сл..

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1692 на: 04 Јануари 2016, 11:05:50 am »
Вчера позади мене возеше еден со 207-мица од железничка под мостот го гледав негде до кружниот кај саем, најверојатно човекот беше со летни. Лазеше со 5им/х ако не и помалку буквално. Го гледав на ретровизор јас веќе застанат на семафорот тој на пола мост уште од таму полека поткочува пошто тука удолниче ако почне да лизга отиде... Тргаме во исто време јас пред кружниот тој уште на пола раскрсница шо се вика.  Е така како што тој возеше ќе стигне не дека не и без беља да направи можеби ама сепак... Јас веќе бев во железара тој најверојатно бил пред семафорите во автокоманда... На такви услови како вчера стакло мраз, кардинална грешка беше со летни да возиш а богами и со зимски ако не внимаваш, не дека со зимски можеш да возиш како на суво во лето немојте со такви смешни коментари одма... Никој не го вика тоа.  Сум возел и со летни на зимски снежни услови возам со зимски и можам да ја увидам разликата.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #1693 на: 04 Јануари 2016, 11:06:29 am »
Јас вчера со летни се вратив од Охрид без никакви проблеми. Тргнав во 12 и се вратив дома во 18. Полека, претпазливо, без нагло кочење и вртење, ниту еднаш не осетив да лизга. Единствен проблем имав да тргнам од Стража затоа што се паркирав во снегот. Татко ми 40 години е со коли, ниту еднаш не возел со зимски, ниту па ставил ланци на тркала. АМА со зимски е три пати полесно и побезбедно. Ама не е како што кажувате со летни демек се лизгаш ко на мраз да си. Се дур си претпазлив и возиш паметно и одговорно не би требало да има проблем.
Пред 3 години со ново комбе со зимски гуми едвај извлковме жива глава да не паднеме во провалија. Така да што и да имате на колата НАЈважно е колку памет имате и колку сте концентрирани и внимателни при возењето на снег.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1694 на: 04 Јануари 2016, 11:08:47 am »
Замисли го комбето на летни.