Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 383791 пати)

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1650 на: 03 Јануари 2016, 22:23:16 pm »
Абе до пред две три години можи зимски летни возевте

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #1651 на: 03 Јануари 2016, 22:33:03 pm »
Со летни гуми си возел? Ќути брука не издавај.

Зошто бруки?
Направив нешто нелегално?
Направив некој прекршок?
Направив некој криминал?

Да возев со летни и возам со летни и си ја прилагодувам брзината според условите на патот.И си стигнав безбедно и ниту во еден момент не загрозив нечија безбедност.Но еден нафуран со Хундаи санта Фе (СК)со зимски ме помина и на 5км беше во ендек мавнат,и беше со зимски но физичките закони не можел да ги промени.
Тоа е тоа друже, секоја чест за ова  :)
Да земам да сликам колку коли возат со гуми кои одамна требало да завршат во канта, и колку коли и зимно време возат со летни пневматици, крај ќе немаат сликите. Познавам и полицаец кој на својата кола хјундаи акцент од 2002 вози со доста извозени и стари летни гуми, па и зимата..
Значи пола македонија не треба да вози северно, накај Скопје  ;D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1652 на: 03 Јануари 2016, 22:39:41 pm »
Пројдов вечерва некои си 50-тина км низ Скопјево, пазете, стакло е се замрзнато. Зимски гуми помагаат  ама не се опуштајте мраз е заебана работа, ги гледам сите лазат.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #1653 на: 03 Јануари 2016, 22:41:53 pm »
Возам околу 5-6000км годишно.Знаеме колку време имаме температури пониски од 8С во 365 дена.Инаку си возам мишелин енерџи сејвер + купени нови пред 10 000км.

А знам дека зимска си е зимска гума,но си возам полека претпазливо и не кршам никаков закон,прописно си носам зимска опрема и сум исправен пред законот.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #1654 на: 03 Јануари 2016, 23:15:23 pm »
Пројдов вечерва некои си 50-тина км низ Скопјево, пазете, стакло е се замрзнато. Зимски гуми помагаат  ама не се опуштајте мраз е заебана работа, ги гледам сите лазат.

Скопје е лизгалиште. Заледено е насекаде. Илинденска е огледало, не се кочи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1655 на: 03 Јануари 2016, 23:18:08 pm »
А знам дека зимска си е зимска гума,но си возам полека претпазливо и не кршам никаков закон,прописно си носам зимска опрема и сум исправен пред законот.

Сеа некој ќе ти каже дека тука грешиш. Со возење полека ја загрозуваш сопствената безбедност и онаа на другите :)
Знаците за ограничување на брзината се од пред седумство години кога возилата, кочниците и гумите биле поинакви.

Видете, светот е таков. Како и да се завртиш газот ти е од позади. ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #1656 на: 03 Јануари 2016, 23:27:17 pm »
Абе до пред две три години можи зимски летни возевте

Па едно 15 години веќе...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1657 на: 03 Јануари 2016, 23:34:53 pm »

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1658 на: 03 Јануари 2016, 23:36:48 pm »
Со летни гуми си возел? Ќути брука не издавај.
Денес после паѓањето на првиот снег излегов на улица со летни гуми 195 65 R15 (дури не се растопил-се беше подзабелено) да видам како ќе се однесуваат. Катастрофа, во петта брзина доколку дадеш гас на 1000 врт. се вклучува системот за пролизгување, на педалата за кочење само да пипнеш се вклучува АБС-от.
Доколку најават подолготрајни врнежи од снег и студови ќе мора да се ставаат зимски гуми.
Инаку летниве (Goodyear EfficientGrip Performance) прекрасни беа во сите други услови, односно и на температура од -8 степени на суво немаше значително влошување на перформансите.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1659 на: 03 Јануари 2016, 23:39:04 pm »

Претпазливо може да возиш само на суво и да речеме влажно со квалитетни гуми.

На снег и лед е руски рулет со летни гуми.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1660 на: 03 Јануари 2016, 23:57:36 pm »
Подобро руски одколку никаков.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1661 на: 04 Јануари 2016, 00:06:14 am »
Drive-r од памет збориш вака ? Многу претеруваш со твоите тупења за безбедноста друже, и тоа многу нервира. Многу влагаш у филмови со таа безбедност, како америте си, без навреда. :)

Ја сум возел со кељави летни гуми и на мраз, и на снег, и на суво и на мокро.

За на мраз и на снег е доста заебано, додека ги имав тие гуми избегнував да возам, а кога морав да возам возев претпазливо, до 30-40 низ Скопјево и немаше гајле. Повеќе не возев затоа што времето на кочење е доста подолго, а и при вакви услови во Скопје ретко кој вози изнад 50.
Единствено се излизгував само кога намерно правев такви егзибиции.
Руски рулет е ако со такви гуми возиш како да имаш зимски или па ако возиш како да временските услови не се такви какви што навистина се.

На суво и на мокро можеш и со сликови да возиш, ако си претпазлив т.е. ако не претеруваш со брзината, кочиш навремено и цело време ги пратиш останатите учесници во сообраќајот, ќе стигнеш безбедно каде сакаш.

Секако има исклучоци ама ретки се, не се до толку чести како што некои членови обожаваат да преувеличаваат.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1662 на: 04 Јануари 2016, 00:48:25 am »
Изгледа сите со летни гуми се на видеово! Затоа вака се испочукаа ;)

П.С и јас возам со летни гуми и сум немал проблем досега. Дека е подобро со зимски тоа секако, но не е за тепање ако возиш внимателно со летните во зимски услови. И со зимски да возам пак ќе возам внимателно, нема да возам како на 15 степени или повеќе (Исти курац, нијанса побезбедно). Со летниве и на угорници со снег сум тргнувал и застанувал. Додуша никогаш не сум бил по зимскиве одморалишта кај што има многу снег и угорници. Каква драма се прави на форумов ако возиш со летни гуми во зима или нискобуџетни нови гуми тоа чудо е. Порано со пезетката татко ми сигурно зимски гуми имал или овие со тристачите, па се снајдувале во секакви услови.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1663 на: 04 Јануари 2016, 00:51:08 am »
И ја бев во таков филм како тебе додека не ми излизга предницата со 15 км/ч на влажен коловоз.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1664 на: 04 Јануари 2016, 01:00:35 am »
Заборавив да напоменам дека со моменталните летни гуми имам поминато 10 000км +/- 500км доколку тоа нешто менува и имаат поприлично шара. Како и да е, јас мислам дека доколку се внимава и се вози спрема условите на патот нема да имаш проблем. А тоа со 15км/ч да не било на подмрзнато? Сепак се 15 км/ч и воопшто да нема шара гумата, ќе застани. Освен ако самиот не си предизвикал на некој не знам каков начин.