Автор Тема: Renault Megane IV 2016, 1.5dci 110hp  (Прочитано 5157 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 981
  • The best or nothing.
Одг: Renault Megane IV 2016, 1.5dci 110hp
« Одговори #30 на: 14 Април 2026, 14:25:53 pm »
Во право е ипкис. Ако си ја земал од жена, која има партнерка, значи не е пушено во колата.

Со здравје да ја возиш, и само убавини.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #31 на: 14 Април 2026, 14:45:28 pm »
Таа жената и ремап да не му има напраено? ;D Одма да ја жениш!

Не можам, партнерка имаше.  ;D
Значи затоа не е пушено в кола :)

Не е пушено, ама лижено ехее..... :D :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен igooor07

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 179
« Одговори #32 на: 14 Април 2026, 18:26:34 pm »
Убаво количе, седиштата топ. Да му се изнвозиш. Со првиот газда мож има пушено, со газдарицата имат лижено, тебе ти останува............

Sent from my 22101316G using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7259
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #33 на: 12 Мај 2026, 08:12:39 am »
Месецов наназад имав повеќе активности пошто на другава кола му фалеа работи и не беше на ниво на претходната внатрешно, како целосно чистење, организација на некои работи, мал сервис како и некои мали ситници што сеуште треба да се средат.

Најпрва работа беше замена на оригиналните патосници со патосници од Самад, скината е само возачката и не ми беше по ќеф плус сива боја, сакам подот да е црн црн,
а подетално ќе пишам во темата за теписонски патосници, зошто баш од таму и вакви.

Втора работа беше, целосно чистење внатре, немам слика не беше валкано ама не беше на ниво кое сакав да биди.
Потоа мал сервис, масло Elf Full-Tech FE 5W-30, и Muller филтри за масло и воздух.
Германија очигледно филтерот за воздух се менува на 30к км, па затоа толку валкан.

Штопната како на VW со гумица за да се наплаќа нова можеби.

Друг ден го сменав и за кабината, и моите очекувања дека тој уште поретко се менува се остварија.
Заменет со Quinton Hazell, со активен јаглен и планирам да го менувам на 6 месеци со еквивалентен пошто здравјето пред се.

Потоа сигурносни штрафови, McGard LokNox обични, и сите штрафови стегнати со килажен на 120Nm.
Мислам треба помалку ама реално побитно е сите да се еднакво стегнати него точно до Nm по спецификација, која мислам е помала во случајов.

Потоа малку повеќе време ми одзеде организацијата на некои пљачки во багажникот шо ги имав во претходната кола, и си имаа свое место ама овде немаа.
Изработката е од Јога блокови од Џамбо 4х150ден, од ЕВА пена, лесна за сечење и тврда во притисок, залепени со Неостик и лепи одлично.

Внатре, дигалка (на старо од Меган 2 за 600ден), клуч, око за влечење, чивии за гуми со алат, резервни сијалици, четка, елек и платно за шофершајбна, и под сето ова, сајлата.
Ништо да не тропа и да се вади комплет.

И вчера конечно и последниот филтер го сменав за гориво кој се наоѓа под кола задно лево тркало. Попристапно него претходниот меган и полесно за менување.
Меѓутоа тој го менувале изгледа на 60к км, освен ептен ако се шит бензинските во Германија па толку да зацрнил, пошто кај нас на 30к км бојата му е влажна само.
Допрва треба до проверам во сервисите кога го менувале, онака информативно.

И то е засега, потаму ќе има и други работи, пп апаратот не ме бендисува како стои вбагажинк, мора некоја иновација и таму  :D

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2838
« Одговори #34 на: 12 Мај 2026, 08:24:58 am »
Ситници кои многу значат, педантно средено. За ПП апарат имаше на Тему некои држачи, не знам дали ти одговараат. И јас би сакал да убацам еден мал ПП апарат во гепек, па ќе видиме
Своерачен потпис ;)

• Легенда
« Одговори #35 на: 12 Мај 2026, 09:11:23 am »
Знам ги видов, ама имам слични стеги и го врзав за тие куките исправен и е во ред, ама ако го кренам долниот капак ми смета, на него потпира долу, и се откачува.
Не дека го отворам секој ден, ама зошто да биди со багови ако можиме без.  :D

А има празнина лево и десно кај полумесеците да не смета ама нема за шо да го фиксирам, морам да го извадам тапацирот и зад него да видам шо метал има и на него ако можам да ги ставам стегите и низ тапацир да ги пуштам, ќе видиме.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #36 на: 12 Мај 2026, 11:46:59 am »

Потоа малку повеќе време ми одзеде организацијата на некои пљачки во багажникот шо ги имав во претходната кола, и си имаа свое место ама овде немаа.
Изработката е од Јога блокови од Џамбо 4х150ден, од ЕВА пена, лесна за сечење и тврда во притисок, залепени со Неостик и лепи одлично.

Внатре, дигалка (на старо од Меган 2 за 600ден), клуч, око за влечење, чивии за гуми со алат, резервни сијалици, четка, елек и платно за шофершајбна, и под сето ова, сајлата.
Ништо да не тропа и да се вади комплет.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Профи! Браос!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #37 на: 12 Мај 2026, 11:59:18 am »

Ауу браво за овј хинт! Јога/Пилатес шемава одлична!

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3461
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #38 на: 17 Мај 2026, 09:21:31 am »
Дали она до дигалката е рефлектирачки елек? На тоа ми личи на мене и ако да треба да е во кабина не во гепек.

• Легенда
« Одговори #39 на: 17 Мај 2026, 09:46:42 am »
Да елек е, за кај нас нема таков правило каде треба да стои.

А за Грција не знам колку е дефинирано дека ќе добиеш казна за елек во багажник.
Плус кој е тој шо го облекол вкола и излегол?
90% од народот појаси не носат, па со елеков ќе ризикувам назад да стои, сакам да живеам опасно.  ;D
Ако ми пишат казна ќе ве известам.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #40 на: 17 Мај 2026, 10:57:01 am »
Да не навлегуваме во закони, иако сум сигурен дека во европските земји е задолжително да е во кабина, туку во комон сенс најлогично е да облечеш елек и да излезеш од возилото а не 5 минути да го вадиш ако гепекот ти е полн со ствари.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15155
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #41 на: 17 Мај 2026, 11:13:59 am »
Јас немам сретнато таков закон досега,а ниту па некој некогаш,некаде ме прашал дали имам и сл.Во Де е  потрњбен најмалку еден во возилото,во некои земји бараат за секој по еден,а ако продолжат дебили и дегенерици да бидат на чело на неста каде се носат закони не ме чуди да донесат закон и за спиење да мора да се носат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #42 на: 17 Мај 2026, 11:22:14 am »
Во законот стои да биде на достапно место и да се носи пред напуштање на возилото ако треба да сме прецизни тоа е дефиницијата како е напишано во законот.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15155
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #43 на: 17 Мај 2026, 11:41:43 am »
Во кој закон?Во Мк или има универзален?Пошо секоја земја различен закон има за оваа проблематика.Во Де вика мора внатре во кабината,во Нл вика дека би требало да имаш,ама не е обврзувачки.Во други земји вика би требало во кабина,но исто не е обврзувачки и така натаму...
За Грција квик срч вика вака:
In Greece, carrying a reflective high-visibility safety vest inside your car is strongly recommended for all passengers and compulsory for the driver. If you step out of your vehicle during a breakdown or accident, you are required by law to wear it.

Other Mandatory Vehicle EquipmentGreek authorities strictly enforce specific safety gear requirements. Your vehicle must be equipped with the following:

Warning triangle: Compulsory in case of an accident or breakdown.

First aid kit: A legal requirement for all cars.

Fire extinguisher: Mandatory for vehicles with Greek license plates. It is highly advised for foreign drivers to carry one as well to avoid disputes with local police.
Интересна работа е за ПП апарат.За грчки возила е засолжително да имаат додека за странски да одбегните натегање со локалната полиција пожелно да се има.
Ако не е задолжително не гледам причина зошто би се натегал,едноставно нека  не го бара дали имаш или не.Или можи да праша,ама нема законска причина да се објаснуваме.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Легенда
« Одговори #44 на: 17 Мај 2026, 11:53:18 am »
Има кими логика твоето а и законот, фала за информациите, на патување кога се оди ако го наполнам со куфери и торби тешко ќе биди да се стигни до него.

Во тие ретки случаеви можеби ќе го ставам напред за секој случај, повеќе за мене него за да спречам да добијам казна.
Како шо спомна мечето секоја држава има свои закони кои за странски коли сигурно имаат толеранција за некои некритични работи, пошто не можи човек се да знае за секаде.
Ако нема кај џандарот, то е, ќе плаќаме.  ;D

Инаку кога ги менував на улица зимските со летните тркала Германија ставив елек.  :D