Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 92409 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор
« Одговори #330 на: 25 Октомври 2016, 18:31:49 pm »
Можда глупо ќе ви звучи ама на колите што имаат гас со сајла ич не ви треба спреј за чистење (нема потреба од давање екстра пари). Баш пред 1 саат на Скарата исчистив клапна со влажни марамици. Со една рака се контролира позиција на клапна, со другата се брише се што е насобрано.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #331 на: 25 Октомври 2016, 19:45:32 pm »
За тоа чистењето на кола со спреј или било како директно на кола ... не ви е шубе од тоа ѓубрината што ќе одат во моторот при чистењето, без демонтирање на клапната ? Се што ќе исчистите вие или спрејот и што ќе испадни од ѕидовите на клапната ќе оди во моторот или не ?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #332 на: 25 Октомври 2016, 20:34:04 pm »
Ќе може да пишеш од каде го зема спрејот? И ако не ти е проблем една слика од него, да знам што да барам. На еден куп бензински проверив и наоѓам само за карбуратор, а се ми се врти во  глава дека негде гледав дека со таков не е препорачливо.
Oд Битола сум јас , се изнамачив дур да го најдам , го нема по бензински, , чисто за инфо ако бара некој од бт , на солунска кај семафорите го има во продавницата за делови и нигде друго, а иначе е исто вакво како на Bump погоре.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #333 на: 26 Октомври 2016, 09:00:45 am »
За тоа чистењето на кола со спреј или било како директно на кола ... не ви е шубе од тоа ѓубрината што ќе одат во моторот при чистењето, без демонтирање на клапната ? Се што ќе исчистите вие или спрејот и што ќе испадни од ѕидовите на клапната ќе оди во моторот или не ?

Најдобро е да се извади.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #334 на: 26 Октомври 2016, 19:52:49 pm »
Ќе може да пишеш од каде го зема спрејот? И ако не ти е проблем една слика од него, да знам што да барам. На еден куп бензински проверив и наоѓам само за карбуратор, а се ми се врти во  глава дека негде гледав дека со таков не е препорачливо.
Oд Битола сум јас , се изнамачив дур да го најдам , го нема по бензински, , чисто за инфо ако бара некој од бт , на солунска кај семафорите го има во продавницата за делови и нигде друго, а иначе е исто вакво како на Bump погоре.
Истата мака ја видов и јас. Го свртев цело Скопје и на крај најдов во Хубо маркет. Ако му треба на некој нека земе побрзо, зошто останаа уште едно или две.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #335 на: 05 Ноември 2017, 23:58:16 pm »
После читање цела тема,се решив да ја исчистам клапната на Opel Corsa B 1.0 1997 која не е чистена ни еднаш во своите 20 години животен век :) . Отидов во Макпетрол и го купив последното шишенце Wurth TB Cleaner. Морав да ја извадам и расклопам скроз зошто беше многу прљава.Резултатите се како на реклама од Топ Шоп :). Еве слики, се чудам како работела.... не даваше некои знаци дека има мака,само слабо примаше што е очекувано за 1000 кубика мотор xD.

*Научена лекција: ОТВОРЕТЕ 10 ОЧИ ЗА ДИХТУНГОТ НА КЛАПНАТА.ЗА ДИХТУНГОТ НИКОЈ НЕ ПИША У 23 СТРАНИ ЗА ДИХТУУУУУУУУНГ :)
« Последно менување: 06 Ноември 2017, 14:19:56 pm loristeB »
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Follow me on IG: https://www.instagram.com/disco_volante159/#

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
« Одговори #336 на: 06 Ноември 2017, 07:49:25 am »
Пффф ова не е многу :D. Да видиш какви има.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8961
« Одговори #337 на: 06 Ноември 2017, 14:10:16 pm »
и сеа како е лета машинчето..?

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #338 на: 06 Ноември 2017, 14:18:51 pm »
+3 цилиндри доби :) супер е стварно има разлика не се гуши
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Follow me on IG: https://www.instagram.com/disco_volante159/#

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Дечки после толку време и искуства.. Со што е најдобро да ги очистам клапните..

Пред некое време на дијагностика ми јави грешка p0101, во пракса додека не загрее моторот знае да паднат обртаите неколку пати.. А и снага некако ми изгуби..
Значи треба да го очистам и маф сензорот.

Е сега кое средство да го земам ? Wurt throttle cleaner ? Carburator cleaner ? или па кога би успеал да најдам maf sensor cleaner ?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Има од CRC спрејче за маф, можеш и со брејк клинер, ја сум чистел. Прскаш од подалеку, суши веднаш монтирај бриши грешките фарбај ауспухот црвен и гас до патос

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Прочитав.. Со брејк клинер во никој случај не смее да се прска маф сензорот... Дали горел ова она...

Него дали можи со маф клинер да се чисти клапната ?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
Не си играј земи си throttle body ќе најдеш по бензински, само немој со таков за карбуратор оти ќе ја сјебеш
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Ја пред 3 год имам чистено и ете ја колата уште оди. Како може да гори кога е жица. И клапна со него сум чистел, и мотор се пере, универзална работа.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Јас сум чистел со wurth throttle body cleaner, пишува на македонски чистач за карбуратор ама на сликата е клапна така да... македонска работа.

Друго нешто иначе неам најдено.  На макпетрол го има вуртот иначе.

Sent from my iPhone using Tapatalk