Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 91360 пати)

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
Не ќе да има ЕГР спаркот или се лажам?
Има, ама па не дими низ ауспух, моторот е во одлична состојба има само 60.000 км поминато.

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 29 Јуни 2020, 13:08:43 pm Ducky »

Отсутен Ultra

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор
« Одговори #361 на: 28 Ноември 2020, 16:21:27 pm »
Ја најдов темава па да споделам и јас за чистењето на клапна на форд фокус 2.0. Со колата имав проблем што паѓаа обртаи и трокираше, па гледав да средам што побрзо дека вожњата не беше нај нај. Почнав иницијално само од надвор да ишприцам ама кога видов дека премногу е ѓон и од внатре, го извадив цел дел. Вчера земав од брико спреј за чистење, околу 350ден 400мл. Некаде половина се истроши ама сега е џам 8) ;).

Имав пишано во другата тема тука http://forum.carclub.mk/index.php/topic,16659.msg1166611.html#msg1166611

Еве некоја фотка од процесот:

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #362 на: 28 Ноември 2020, 17:34:53 pm »
Ја најдов темава па да споделам и јас за чистењето на клапна на форд фокус 2.0. Со колата имав проблем што паѓаа обртаи и трокираше, па гледав да средам што побрзо дека вожњата не беше нај нај. Почнав иницијално само од надвор да ишприцам ама кога видов дека премногу е ѓон и од внатре, го извадив цел дел. Вчера земав од брико спреј за чистење, околу 350ден 400мл. Некаде половина се истроши ама сега е џам 8) ;).
обична  лептир клапна е, не е електронска??
јас имам 160,000поминато, фиеста 1,3, а само 2-3 пати сум ја чистел клапната со Карб спреј... инаку на времето, пред 10+ години имаше во УК и репарирани тхротле боди.... ме занима дали и на овие коли, со 4 дизни ајншприцможе да има провблем од фалш воздух преку осовинка на лептир

Имав пишано во другата тема тука http://forum.carclub.mk/index.php/topic,16659.msg1166611.html#msg1166611

Еве некоја фотка од процесот:

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7794
  • Плинаш!!!
« Одговори #363 на: 28 Ноември 2020, 18:49:58 pm »
После вадењето не треба да се направи калибрација на клапната? Или фокусов нема електронска клапна?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5468
« Одговори #364 на: 28 Ноември 2020, 19:17:22 pm »
Како да има моторче од страна,  ако е отворано затворано со рака можи лом да се направи механизмот и да оди вѓубре цела клапна.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #365 на: 28 Ноември 2020, 20:13:48 pm »
Затоа и прашав, и мене ми личи на моторче.

Отсутен Ultra

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #366 на: 28 Ноември 2020, 21:14:08 pm »
Електронска, после враќањето на клапната оставена беше колата 10-15мин во лер да се калибрира. Секако дека чистењето беше претпазливо.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #367 на: 28 Ноември 2020, 21:36:55 pm »
Мислам дека треба со дијагностика да се калибрира, може и грешам.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1351
« Одговори #368 на: 29 Ноември 2020, 00:42:38 am »
95ка од лукоил
Имам проблем со лер гас на Спарк. Кога е колата во лер, моторот има осцилации помеѓу 800 и 1000 обртаи, многу ретко знае да западнат вртежите скоро пред гаснење. Пулсира и осветлувањето во колата во тие моменти, не секогаш. Бучи лагер на алтернаторот ама не ќе да е до тоа. Исчистена е клапната, степ моторчето, сменети свеќички, филтер за гориво, филтер за воздух. Проблемот е сеуште присутен.
Во возење нема никаков проблем. Мајсторот нагаѓа дека е степ моторчето тоа што прави проблем. Јас мислам дека е можно да е и до ЕГР вентилот.
Некој совет за проблемот или препорака за мајстор за Спаркчиња и Матизи што би дал конкретна дијагностика?

@Tischläufer

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #369 на: 05 Април 2021, 22:15:38 pm »
После долго време, јас да прашам нешто..
Имам Гранде Пунто 2010 Бензин со фабрички метан. Колава нормално си иде, си вози но после извесно време некои 20-30 мин. дали кога ќе загрее повеќе или не знам што, при менување на брзина( 1-2; 2-3 ) самата кола си додава туража до кај 3000 обртаи. Дали некој знае што може да биде проблемот. Дали е маф сензор, клапната или степ моторчето? Што може да биде?
Фала многу...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #370 на: 05 Април 2021, 22:19:22 pm »
MAF сигурно не е, пошто нема :) Мап сензор, можеби, но јас би се сомневал во горната ламбда сонда (пред катализаторот)која е задолжена за регулација на смесата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Iron Man

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
  • Рок на бришачи за шофершајбна: неограничен
Добар и не многу скап мајстор за чистење на Тротл боди и секако калибрација (кордоба 2005 бензин плин), некои препораки ако имате позитивни искуства?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
Odi ili kaj Mitrevski, ili Sashe kaj Top Trade.

Mozes i kadis ama prasaj dali ushte ke ti zavrshat rabota

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #373 на: 29 Август 2022, 08:22:19 am »
По препорака на мајстор решив да го сменам мафот, се работи за астра Ј 1.4Т. Работи кога ке му текне. Дијагностицирано е така што додека работи моторот откачен е од конектор мафот и немаше никаква промена на работата на моторот, исчистен е и нема никаква промена. Сега проблемот е во тоа што може да се најди делот од повеке производители и по незнам која логика и причина оригиналниот на Bosch  е и нај ефтин 2500ден. и плус разликата во цена е огромна НГК 12000ден , ЕРА 9300ден , Топран 5753ден. Вообичаено секогаш гледам делот да е оригинален ама во случајот изгледа заменските се подобри од оригиналот. Некој да знае за што се работи или да препорача каков да земам?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #374 на: 29 Август 2022, 11:09:18 am »
Земи оригинален, без размислување. Ама стварно оригинален. Пробај прашај во Опел овластен колку е, таков да земеш - најдобро!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.