Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 100816 пати)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
A be normalno e. Senzorite imaat vek na upotreba. Moze i lamba sondata ne e kako treba itn... Proveri sve ne bi trebalo da e taka. Motorceto za ler gas iscisteno li e ?

Pazi kaj ponovite koli 2000 + toa motorce e napraveno da ne moze da se izvadi t.e. kapsulirano e. (kaj povekjeto)..

Vidi i akni mu sredstvo za cistenje injectori.

pa što ako e kapsulirano...se čisti kaj konusniot ventil, barem na ford e taka...špulnata ne ja prskam , ja držam pogore, go nakisnuvam samo ventilot i posle go čistam so stapčinja za uši i može i so komprimiran vozduh ( može i od pravosmukalka ili pumpa na 12v za pumpanje čamci)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Moze be zasto da ne. No kaj nekoi ne se cisti taka lesno.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
Во некои случаи помога ултразвучна када
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен levell5

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
    • join adult dating now
Совет за Голф 4 1.6 8v '99
Во лер работи неконтролирано лето не гаси но зима многу ретко се случува да изгаси.
Ја прочитав целата тема но ако има некој со голф 4 искуство или било кој друг што има добро познавање од ова проблематика да ми објасни што точно треба да се направи.
Однапред благодарам

Discreet Блокирано with sexy women near you https://secrelocal.com

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
Најпрво чистење клапна и адаптација.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
proveri lamda sonda....

Отсутен qwerty1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор
« Одговори #276 на: 15 Септември 2012, 20:47:58 pm »
Нисан сани 91год на поладно време работи колава на 200-300-500 обртаи зависи од времето.. саухо никако не уклучува, а на загреана од 900не мрда. А ако пуштам светла на пр. се крева за +100обртаи и ништо фазла во зимо морам на туража да држам за да не изгасни колава дури нее загреана.. Прашав еден ми вика електронски саух тешко да се напрај, а тој не ја ни виде колава. Дали со чистење на клапната би се решило ова или степ моторот е цркнат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #277 на: 15 Септември 2012, 20:51:54 pm »
Не верувам дека прљава клапна ти е проблем тебе. Ако на загреана стабилно држи вртежи, барај го проблемот на друго место (автоматски саух)?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен qwerty1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #278 на: 15 Септември 2012, 21:26:49 pm »
Не верувам дека прљава клапна ти е проблем тебе. Ако на загреана стабилно држи вртежи, барај го проблемот на друго место (автоматски саух)?

http://www.youtube.com/watch?v=i82s4ZfR2js&feature=player_embedded
Го гледав ова па зато си реков и кај мене да нее истио проблем. И на видеово исто на 200обртаи беше, а после од ко ја исчисти крена .

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #279 на: 15 Септември 2012, 21:32:08 pm »
Он го чисти idle control valve-от, тоа е пред клапната. Отвори види, зачисти. Од чистење сигурно нема да биде полошо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dj_oko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #280 на: 12 Јануари 2014, 20:06:59 pm »
А нема ли некое фориче за чистење со спреј или слично? Да не отварам. Како превентива еве 5 години навршува мојата кола, нема некој знак дека се дешава ова, ама би ставил некоја чисталка ако има. :)

Има,
јас не го расклопувам цел ТБ, туку само вадам цревото од филтерот и со Wurth TB Cleaner:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На запален мотор, со зглавена гас со патосница (кога немам кој да ми држи гас на 2000-3000rpm), шприцам по внатрешноста на ТБ, обртаите паѓаат, ама машината не гаси, и така 1/3 до 1/2 од боцата ќе испразнам, дур не светне убаво ТБ-то :)

Функционира ли ова кај карбуратори?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #281 на: 12 Јануари 2014, 20:50:09 pm »
на македонски КАРБУРАТОР-ЧИСТАЧ ај да не функционира :D

Отсутен Dj_oko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #282 на: 12 Јануари 2014, 22:44:48 pm »
на македонски КАРБУРАТОР-ЧИСТАЧ ај да не функционира :D
Гледав нешто вакво http://www.youtube.com/watch?v=YExxhLYHkHY
ама типов шприца дирекно во "млазницата" а не на лептирот па мислев да не е нешто различно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Денес исчистен MAF, Throttle Body и вратен назад BMC филтер уметокот (во зима обично возам со фабрички-хартиен филтер). Неверојатно колку разлика може да направи чистење на MAF. мојот беше осетно запрљан со микронска прашина. Јак млаз од средствоно погоре, заврши убава работа ;) Мислам дека ќе има позитивен одраз на потрошувачката.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Кај тебе или кај брат ти ?

Него, колата место со гориво за 8 март реши со чистење на МАФ да ја почастиш а ?

;D ;D ;D