Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 92429 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Narednata nedela kaj mene i kaj Simo sledi cistenje.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Јас не чистам ништо на мојата алфа ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Epa nisto od biznisot,ne cackam ni jas.... Mislev cisto preventivno,a i taka te svativ koga rece: Ke zememe sega eden sprej :D :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Прво еден сервис да и` удрам, со промена на филтри и масло :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Со Бубе ја исчистивме клапната, иако немаше многу маснотии. Лер гасот (по звук е ОК), ама ако ја гледаш стрелката од обртомерот пак маалце оди горе долу.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
A be normalno e. Senzorite imaat vek na upotreba. Moze i lamba sondata ne e kako treba itn... Proveri sve ne bi trebalo da e taka. Motorceto za ler gas iscisteno li e ?

Pazi kaj ponovite koli 2000 + toa motorce e napraveno da ne moze da se izvadi t.e. kapsulirano e. (kaj povekjeto)..

Vidi i akni mu sredstvo za cistenje injectori.

Отсутен djidji

• Легенда
Затворено е моторчето, ја чистев само клапната.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Zatoa i ti igraat obrtaite najverojatno. Znaci misli da go zamenis so novo posto ne mozes da go ocistis (mislam na step motorot). Vo sekoj slucaj ne treba da igraat obrtaite na ler gas.

Отсутен djidji

• Легенда
Пошто не слушам никаква промена на звукот на моторот при мрдање на стрелката од обртомерот на лер гас, мислам дека се работи за некој електронски bug (на инструмент таблата) . Имав читано на некои форуми дека кај овие Астри знае да се појави ... Баш ме интересира и другите со Астри Х да се изјаснат у врска со ова. Да напоменам само дека се работи за повремени отстапувања од зададениот лер гас со peak од цца 1 мм.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Toa nema da go osetis po zvukot noooooooo... Nemas bug a tablata. Izmisllici se toa. Najrpecizno se meri so laserski merac. Ama instrumentot e skap i nesplatliv za edno merenje.

Inaku tvojata kola e NOVA. Zamisli ja istata posle 100000Km.. Kolku li pati treba da se cisti klapna. No najdobro ovlasten servis (radi garancijata) i uzivaj. Moze TPS ne dava dobri vrednosti pa mora da se zameni... Ima mnogu mnogu senzori.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Djidji, дали постои за астрата некоја процедура за „учење“ на позицијата на лептиорот без да закачиш дијагностички интерфејс? Ако постои, пробај - ресетирај, па види дали ќе вибрира...

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
Со Бубе ја исчистивме клапната, иако немаше многу маснотии. Лер гасот (по звук е ОК), ама ако ја гледаш стрелката од обртомерот пак маалце оди горе долу.
И кај мене е исто така, иако е исчистен лептирот, се мислам да не е до егр вентилот ???
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,477.msg237158.html#msg237158

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933

Најверојатно треба да се направи адаптација со тестер и нема да имаш никаков проблем

Отсутен djidji

• Легенда
Може да се направи адаптација, ама и самоучечки е. ECU-то е ресетирано и после чистењето се слушаше пискав тон од степ моторчето десетина секунди и крцкање на запчаниците. Возев два-триесет километри и не мрдаше стрелката или ептен ретко. Денеска ја газев накај Водно, фино иде ама пак повремено подскокнува педесетина вртежи во минута што е у ствари у рамките на дозволеното. Како и да е не ми смета, а можда е и нормално - чекам да се изјаснат клаберите со Астри како мојата ;)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
Abe dodeka raboti NE PIPAJ !