Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 10389 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6387
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #465 на: 17 Декември 2025, 16:23:32 pm »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15024
« Одговори #466 на: 17 Декември 2025, 16:39:12 pm »
На влез од Скопје кај Хиподром, има ЛЕД табла 50км/ч внимавајте дрн дрн, е сеа после таблата има камери, а после камерите е знакот за 50.

До тој момент е дозволено 70.

И сеа некои возат 70 некои возат 50 не знаат дали од ЛЕД таблата почнува 50 или после знакот кај надвожњакот е 50.

По некоја логика треба да е 50 после надвожњакот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10596
« Одговори #467 на: 17 Декември 2025, 18:24:15 pm »
50 e 100 m 70 i pa 50. Zezni gi, vozi 50..

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8116
  • Плинаш!!!
« Одговори #468 на: 17 Декември 2025, 20:03:54 pm »
Слично е на влез кај Сарај, знак има 70 и пред и после камерите а камерите сетирани на 50.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11844
  • Архитект
« Одговори #469 на: 17 Декември 2025, 22:19:03 pm »
На влез од Скопје кај Хиподром, има ЛЕД табла 50км/ч внимавајте дрн дрн, е сеа после таблата има камери, а после камерите е знакот за 50.

И сеа некои возат 70 некои возат 50 не знаат дали од ЛЕД таблата почнува 50 или после знакот кај надвожњакот е 50.

Да.
Мене ми стигна опомена за повисока брзина од 50 - баш тука.
Возев 70, чекав знак. Знакот е кај надвожњакот за Автокоманда.

Ќе се буниме за вакви пропусти. Ќе ги средат.

Колега на сопругата секој ден му стига казна за поминување на црвено во аеродром на некој семафор. А никогаш не поминал на црвено.
Проверил во МВР, му потврдија дека не е добро сетирана, ќе ја средат.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9020
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #470 на: денес во 00:32:09 »
Чекајте малце, другари...

Епа... вертикална сигнализација?!
Таблата не означува ништо друго освен точно тоа што пишува на неа.
Додатно, таа табла е видлива од многу подалеку отколку кога би бил обичен знак.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7302
« Одговори #471 на: денес во 08:05:43 »

Да.
Мене ми стигна опомена за повисока брзина од 50 - баш тука.
Возев 70, чекав знак. Знакот е кај надвожњакот за Автокоманда.

Ќе се буниме за вакви пропусти. Ќе ги средат.

Колега на сопругата секој ден му стига казна за поминување на црвено во аеродром на некој семафор. А никогаш не поминал на црвено.
Проверил во МВР, му потврдија дека не е добро сетирана, ќе ја средат.
Редот за шалтерот за сејф сити ќе биде како за пасоши кога ги менуваа.

Сега од нигде никаде ќе треба да идам да се објаснувам дека не сум крив, да губам свое време, ден од работа да зимам, за да се објаснам дека ме сум бил јас у Ѓорче во Сабота во 06:00, а ми стигнала казна.

Па друг ден дека мене ме претицал некој, а казната мене ми ја пишале, како што објасни Мартин.... Ќе биде весело....

Него не ли беше полесно сите да не обврзеа при регистрација по еден ГПС уред да купиме, па штом детектира дека сум над дозволена брзина автоматски казна да ми пише.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3052
« Одговори #472 на: денес во 08:54:11 »
Не знам зошто не сака да се сфати дека сето ова е пробен период и дека допрва ќе се испеглаат недостатоци. На пример ако ти стигне казна со слика од колата а притоа не е твојата кола, само ќе пишете маил и готово. Нема теоретска шанса некој да ви ја наплати казната.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3127
  • Слобода или смрт
« Одговори #473 на: денес во 08:56:44 »
Не знам зошто не сака да се сфати дека сето ова е пробен период и дека допрва ќе се испеглаат недостатоци. На пример ако ти стигне казна со слика од колата а притоа не е твојата кола, само ќе пишете маил и готово. Нема теоретска шанса некој да ви ја наплати казната.

30 проценти од сопствениците не знаат да пишат мејл. Што тогаш?

Инаку пак ќе повторам тенденцијата што ја приметувам а тоа е на споредните улици без камери почнува да се вози страшно брзо.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15024
« Одговори #474 на: денес во 09:21:52 »

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6914
« Одговори #475 на: денес во 10:26:11 »
Слично е на влез кај Сарај, знак има 70 и пред и после камерите а камерите сетирани на 50.

Таа камера е надвор од Скопје, таблата за завршување на Скопје е веднаш на кривината после семафорот кај Сарај.
Исто и обратно, доаѓа камерата, знак 70, па табла за Скопје и 50 ограничување.

Значи таа камера таму по никој основ не треба да биде ставена на 50.

Ама со оглед на тоа дека на Партизанска на клучните критични места нема камери за брзина кај што има фрекфенција на многу народ и каде што испозагинаа пешаците, а има камера онаму надвор од Скопје каде што освен кола, човек нема, јасен показател дека е наместена за полнење буџет (исто како и таа кај влез/излез кај Шарлота).

Така да тие две камери барем се чисто за полнење буџет.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3052
« Одговори #476 на: денес во 10:30:12 »

30 проценти од сопствениците не знаат да пишат мејл. Што тогаш?

Инаку пак ќе повторам тенденцијата што ја приметувам а тоа е на споредните улици без камери почнува да се вози страшно брзо.

Ќе платат некому и ќе им напише мејл.

Исто како што плаќаа да им пополнат формулар за издавање лична карта/пасош.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1981
« Одговори #477 на: денес во 11:02:13 »

Од искуство, чим го одложија пуштањето за месец дена, моментално главата не знаат кај им е од постоечки проблеми, нит па ќе го испеглаат на време за први февруари. АКО не го одложат пак и го пуштат од први февруари, пак ќе има очаен број на проблеми.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10331
« Одговори #478 на: денес во 12:34:11 »
Еве една шашма

https://sdk.mk/index.php/makedonija/mvr-otvori-shalter-na-bezbeden-grad-za-promena-na-podatotsite-za-kontakt/

Раширено е мислење меѓу народот дека услов за регистрација на возило е да се поседува меил адреса и моб. тел. број, односно на шалтер на МВР не ставале печат доколку ги нема тие податоци.

Никаде во устав не е напишано дека мора да се поседува меил адреса и број од моб. тел, па оттука ниту во некакво законско решение да постои таков услов.

Услов за регистрација на возило е тех. преглед при што се утврдува исправност, полиса од осигурување, и ЛК.

Дури ниту возачка дозвола не е потребна, не па меил адреса или тел. број.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9035
  • Пичлеме
« Одговори #479 на: денес во 12:56:23 »
Сега истото го коментиравме со брат ми, татко ми неодамна кога ја регистрираше колата во техничкиот им приложе меил запишан (јас му го напрајв на времето кога имаше потреба за УЈП), а пошто е кршач на телефони, користи бејзик "сениор" телефон со преклоп,  глупфон.
На техничкиот вработениот му рекол:
- Дај да видам каков телефон имаш... Кајмаш ти меил на овај телефон, немаш меил...

Прво, нормално нема врска телефоно со меило, второ, кај е пропишано дека треба да поседува телефон со меил (:) ) или воопшто да поседува телефон, како  што спомна Микиус...
Ништо, или смартфон со меил ќе му купам, или нема да вози :)