Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 7805 пати)

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6911
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #420 на: 14 Декември 2025, 12:26:05 pm »
И дали е коректно после Шарлота на 70 ограничена брзина, 3 ленти, да се вози 45 во средна и најлева, а најдесната слободна ?

И треба по крајна десна да се престигнат овие влекачиве ? (тоа и го правам јбг бидејќи наместо најлевата да ја остават слободна, они ја оставаат најдесната слободна)

Затоа и ја споменав горе неспособноста за разумно размислување, туку како некој да снимил лента која се повторува секој ден едно исто.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2310
« Одговори #421 на: 14 Декември 2025, 12:29:00 pm »
Според мене е најголема глупост што се вози 70 таму. Ама ете, пишува 70.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2547
« Одговори #422 на: 14 Декември 2025, 12:29:51 pm »
Не е коректно, ама исто не е ни коректно сабајлечки во обратната насока да се пикаат во средна или најдесна лента и да изиграваат нешто манги, за потоа да се престројуваат и буткаат најлево (спојувањето од Ченто, пред Лукоил).
А најлевата лента (коректно построените) да им се потсмеваат зошто чекаат.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6911
« Одговори #423 на: 14 Декември 2025, 12:34:27 pm »
Тука си е проблем што некој не си ја сфаќа сериозно работата и не направи уште една лента докрај да биде со 3 ленти влезот и излезот на овој дел од градот.
Еден од најоптеретените влезови и излези на Скопје е.

И не само тоа, туку треба и барем уште еден влез од источна страна низ Скопско поле некаде кај Лисиче да се поврзе, бидејќи овој сегашен влез и со 3 ленти ќе биде премалку за тој наплив на возила што секојдневно влегуваат и излегуваат од Скопје.

Ја веќе почнав преку Драчево-Орешани-Таор-Катланово да излегувам од Скопје ако патувам јужно или накај Битола баш заради премалиот капацитет на сегашниот влез/излез на Скопје кај Автокоманда.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3386
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #424 на: 14 Декември 2025, 12:49:07 pm »
Да појасниме еднаш засекогаш.
Има нов закон и тој важи за сите: за тебе, за мене и за секој друг во државата, без разлика дали е Македонец или мигрант од Пакистан  кој ке ги ужива истите права како сите нас. Сите имаат исти права, но и исти обврски.

Со системот „Safe City“ има јасно правило:
ако возиш над дозволената брзина – плаќаш казна.

Ако ограничувањето е 50 км/ч, сите возиме 50.
Кој ќе вози над 50 – ќе плати казна.
Ако некаде е 70, а возиш над 70 – повторно казна.

Ова важи за сите, без исклучок.
Исклучоци има само за брза помош, пожарна, полиција и слично, кога се на службена должност.

Со „Safe City“ прекршоците се детектираат многу попрецизно и поправедно.
Ова е добар закон, затоа што кога сите возат 50, последиците од сообраќајки се минимални – помалку жртви и помалку сериозни повреди.
Сосема друго е кога се вози со над 100 км/ч.

Затоа, законот е добар и треба сите да го почитуваат. Наједноставно објаснување при тоа сите сме известени дека ова пробен тест и дека од 1 фебруари 2026 година стартува со казна по објаснето Амин.До 1 феб дивљај што знаеш прави нема да те санкционрат од 1феб верувам ке се воведете во ред сите.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14872
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #425 на: 14 Декември 2025, 14:45:00 pm »
Дали некој знае како е регулирано за странски табли?Кај ќе ми стигне порака или меил?

Не ќе можиш демек пак да влезиш дури не ја платиш казната, за излез пишеше дека неможат да ти забранат, ама после то нема да ти дозволат пак да влезиш.

Во Грчка вадат и таблици, па дојди си без таблици...
Али ова е доле, не ме чуди да се смени и кај нас.
Како мислиш вадат таблици?Ќе ме слика камера ќе ме застани на излез и ќе ми извади таблици или?
Туркопондите не знам дали се понашаат со сите така посебно со ЕУ држави или само со Северната територија,сепак регистарските таблици се државна сопственост.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3123
  • Слобода или смрт
« Одговори #426 на: 14 Декември 2025, 14:48:57 pm »
Подобро да се вози насекаде 55-60 отколку да возат 45 кај што има камери и да дивеат со 70+ по улички кај што нема. А некако натаму тера работата од тоа што го гледам на терен низ Скопје.

Кога сме кај странци ме интересира што е со моментот на жалбата дека си поминал на црвено еве да кажеме. Нели треба во рок од 8 дена да идеш во полиција и да докажуваш дека семафорот бил исклучен итн итн. Што ако странец се задржи повеќе од 8 дена. Ќе може на граница да се прегледа снимката?
Системов целиот е сакам правам нешто незнам како. Единствено логичен одговор на паметно население во ваков случај е сите за казните да идеме на суд и да видиме колку ефикасно судството ќе процесира 10 000 случаи дневно.

Сејф сити не е ако казнеш некој зошто возел 51 туку сејф сити е ако детектираш беобзирни возачи кои во рок од 10 минути неколку пати поминале со значително поголема бврзина и на црвено и веднаш ги исклучиш од сообраќај.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2547
« Одговори #427 на: 14 Декември 2025, 14:56:16 pm »
Како мислиш вадат таблици?Ќе ме слика камера ќе ме застани на излез и ќе ми извади таблици или?
Туркопондите не знам дали се понашаат со сите така посебно со ЕУ држави или само со Северната територија,сепак регистарските таблици се државна сопственост.

Па така лесно, тоа не е од сега и нема врска со камерите. Тие и немаат камери (освен во Атина од пред малку), има најава и кај нив за камери како Сејф Сити, па после на граница мисли му ја. Дури пишуваше дека нема да те пуштат да излезеш без да платиш, како им е правно решено и усогласено со ЕУ - не знам.

Цитат
This initiative will be supported by the installation of 2,500 new cameras across the country. Additionally, the system will be linked to customs checkpoints, preventing vehicles with foreign license plates from leaving Greece if they have unpaid fines

https://www.facebook.com/share/1BSo47HhRb/
https://secrental.com/blog/greece-to-install-1000-new-traffic-cameras
https://www.milletnews.com/greece/new-announcements-on-fine-collection-from-foreign-drivers-at-the-borders

Земаат таблици одамна (за неправилно паркирање и сл.). И не, не е само за наши таблици.
После оди уплаќај казна, па тражи си ги во која полициска станица ти се и прашање е дали ќе ги земеш за некој ден.

Мене ми се нема случено, само казна платив, стоеше под брисачите. Казната си ја платив онлајн, но кога отидов до полициската станица - имаше еден куп луѓе со извадени таблици.
« Последно менување: 14 Декември 2025, 15:05:27 pm balanar »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14872
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #428 на: 14 Декември 2025, 22:28:28 pm »
Досега секаде кај што сум движел е на излез(ако те фатат во систем) да ти наплатат.Германија ме имаат проверувано со Цол табли итн.итн.
Табли како шо ти кажав е правно комплицирано да се вадат.Ама кај туркопондите и кај не андерталци е он.Во културни и цивилизирани општества таа мерка јас ја немам видено.
Држава која е 50г пред Северната територија која има злоупотребо 500 милијарди од ЕУ фондови уште нема камери.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7626
« Одговори #429 на: 14 Декември 2025, 23:19:32 pm »
Платив казна на Бугарска граница, ми кажа полицаецот дека имам за плаќање откако ми ги зеде документите за стандардно прегледување. Си извадив картичка, титнав на терминалот, ми даде потврда, и ми ги врати документите и ме пушти. Казната пишана на Кумановска табличка.

Истото би требало и да е со Грција за пречекорување на брзина. Таблички зимаат за погрешно паркирање. Прв пик им се странските таблички.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20277
« Одговори #430 на: 14 Декември 2025, 23:56:35 pm »
Подобро да се вози насекаде 55-60 отколку да возат 45 кај што има камери и да дивеат со 70+ по улички кај што нема. А некако натаму тера работата од тоа што го гледам на терен низ Скопје.

Кога сме кај странци ме интересира што е со моментот на жалбата дека си поминал на црвено еве да кажеме. Нели треба во рок од 8 дена да идеш во полиција и да докажуваш дека семафорот бил исклучен итн итн. Што ако странец се задржи повеќе од 8 дена. Ќе може на граница да се прегледа снимката?
Системов целиот е сакам правам нешто незнам како. Единствено логичен одговор на паметно население во ваков случај е сите за казните да идеме на суд и да видиме колку ефикасно судството ќе процесира 10 000 случаи дневно.

Сејф сити не е ако казнеш некој зошто возел 51 туку сејф сити е ако детектираш беобзирни возачи кои во рок од 10 минути неколку пати поминале со значително поголема бврзина и на црвено и веднаш ги исклучиш од сообраќај.

Судството не е ни ефикасно ни фер.

МВР те обвинува и потоа МВР те суди.