Автор Тема: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project  (Прочитано 35632 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6107
Одг: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project
« Одговори #240 на: 28 Август 2026, 15:49:12 pm »
Колку шо видов само во 166 2.0Т Spark/166 2.5 V6/166 3.0V6 се наоѓа пумпата.
Пробај си среќата 😄
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20260828/a2bf4ed858e6257993baef13ab636f47.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20260828/5c164ade1dd078faf7cd56dd55a322c6.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20260828/22b863e4f0129c5671b25d2190ed5c19.jpg

Sent from my 2209116AG using Tapatalk

« Последно менување: 29 Август 2026, 20:58:56 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45242
  • Il Moderatore
« Одговори #241 на: 28 Август 2026, 15:57:16 pm »
Фала @riki_staff, секако утре веќе ќе почнам телефони да вртам :) Така е,  за бензинци би требало да имам среќа да е иста, мада после FL има разлики како што гледам по партнамберс.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18207
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #242 на: 28 Август 2026, 17:02:58 pm »
Прилично сум сигурен дека каталошкиот број се оснесува на целиот склоп - пумпа, корпа, цревца итн итн.

Извади ја пумпата прво (мислам на кертриџот внатре), ако више секако расклопуваш, и види на самиот кертриџ што пишува. Верувам дека ќе ја најдеш како standalone уред, или можеби ќе најдеш нешто подобро, поново и поверливо што е со исти димензии и може да се прицврсти на корпата.

Тоа е најчесто модифициран дел на сите што чепкаат и тјунираат коли на јутјубов, и генерално сите тераат ист филм како што опишав погоре - димензии мерат и ако собира, бутаат што појако.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #243 на: 29 Август 2026, 18:29:33 pm »
Среќа што не тргнав по тој пат @MartinAlfista  Ќе видиш у продолжение.
Пумпата денес на оладена кола си проработе без мака, таман да ја завртам колата пред гаража, да ја наместам за демонтирање и монтирање.

Сабајле свртев два-три телефони, едниот - во Желино, испадна успешен. Растурена 2.5 V6 аутоматик, таман прилика да се земат и други ситници. „Ловот“ успешен:

Пумпа, сунцобрани, касета на шалт табла (мини главбокс), и една многу битна работа - црево за усис!

Ајде прво со пумпата, ја извадив старата, одма јасно ми стана дека „некој бил пред мене тука“:

Ни филтер за горивото, талог внатре чуден, веројатно ок било додека се возело на метан, само запали и свични на метан...нема везе, тоа е што е.

Онаа што ја земав од растурачот, прва работа, ја демонтиравме од кола - не беше на рафт извадена којзнае кога, втора работа за мене многу битна, уште беше делумно потопена во она што останало од бензин, и трета работа од возило кое не било возено на алтернативно гориво (плин/метан или сл.). Ја пробавме со акумулатор, си заврте одма без мака, си пруживме рука со отпадџијава.
Еве за споредба како изгледа оригинална пумпа:

Наместив назад оригиналната, оваа старава - бидејќи има релативно здрави конектори за гориво и струја, што најчесто страдаат - веројатно ќе ја поправам со бошов кертриџ ако најдам, и ќе „лежи“ за резерва, нека има...

Следна работа, што најмногу ме израдува. Црево за усис. Ептен се нервирав и борба беше додека спречам див воздух од целиот тој „систем“ кој што беше пред клапната - а искасапен поради метанскиот уред што бил монтиран. Користев битуменска трака за затворање на бушотини и пукнатини по цревата, 16 стеги, борба да се спречи секое количество немерен воздух. Вакво црево здраво да се најде е вистинска реткост, и чини суво злато:

И конечно, изгланцано, стокмено, направено „фабрички:

Останатите убави работи:

Стара, нефункционална касета и нефункционален дифузер:

Нова комплетно функционална касета и дуфезер:

Слика од старите сунцобрани немам, ама само ќе кажам дека поради тоа што претходниот газда го сменил тапацирот „црно небо - бог те јебо“ ( @miksi ), пробал да ги офарба и сунцобраниве, и тие беа црни, ама со некоја чудна боја, и лепливи и никакви, а и возачкиот не работеше, паѓаше и го прицврстував со една 3d принтана направија.  Нејсе, немам слика „пред“. така да, еве слика „потоа“. Мене не ми пречи што се кремасти на „црно небо“.

Типот од Желино е спремен да ми ја даде и усисната грана, што кај мене е оштетена поради монтажата на метан, и има шанси наредниот месец да ја таксам и таа, рече ефтино ќе ја даде. Со тоа, моторниот просотр ќе биде баш „фабрика“. Едвај чекам.

Мрднавме над 70% финиш, сеа е некаде 71-72%. Најбитно од сѐ, колата е во возна состојба и технички потполно испаравна.
« Последно менување: 29 Август 2026, 18:34:43 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2093
« Одговори #244 на: 29 Август 2026, 18:49:37 pm »
Среќа што не тргнав по тој пат @MartinAlfista  Ќе видиш у продолжение.
Пумпата денес на оладена кола си проработе без мака, таман да ја завртам колата пред гаража, да ја наместам за демонтирање и монтирање.

Сабајле свртев два-три телефони, едниот - во Желино, испадна успешен. Растурена 2.5 V6 аутоматик, таман прилика да се земат и други ситници. „Ловот“ успешен:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пумпа, сунцобрани, касета на шалт табла (мини главбокс), и една многу битна работа - црево за усис!

Ајде прво со пумпата, ја извадив старата, одма јасно ми стана дека „некој бил пред мене тука“:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ни филтер за горивото, талог внатре чуден, веројатно ок било додека се возело на метан, само запали и свични на метан...нема везе, тоа е што е.

Онаа што ја земав од растурачот, прва работа, ја демонтиравме од кола - не беше на рафт извадена којзнае кога, втора работа за мене многу битна, уште беше делумно потопена во она што останало од бензин, и трета работа од возило кое не било возено на алтернативно гориво (плин/метан или сл.). Ја пробавме со акумулатор, си заврте одма без мака, си пруживме рука со отпадџијава.
Еве за споредба како изгледа оригинална пумпа:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Наместив назад оригиналната, оваа старава - бидејќи има релативно здрави конектори за гориво и струја, што најчесто страдаат - веројатно ќе ја поправам со бошов кертриџ ако најдам, и ќе „лежи“ за резерва, нека има...

Следна работа, што најмногу ме израдува. Црево за усис. Ептен се нервирав и борба беше додека спречам див воздух од целиот тој „систем“ кој што беше пред клапната - а искасапен поради метанскиот уред што бил монтиран. Користев битуменска трака за затворање на бушотини и пукнатини по цревата, 16 стеги, борба да се спречи секое количество немерен воздух. Вакво црево здраво да се најде е вистинска реткост, и чини суво злато:

И конечно, изгланцано, стокмено, направено „фабрички:

Останатите убави работи:

Стара, нефункционална касета и нефункционален дифузер:

Нова комплетно функционална касета и дуфезер:

Слика од старите сунцобрани немам, ама само ќе кажам дека поради тоа што претходниот газда го сменил тапацирот „црно небо - бог те јебо“ ( @miksi ), пробал да ги офарба и сунцобраниве, и тие беа црни, ама со некоја чудна боја, и лепливи и никакви, а и возачкиот не работеше, паѓаше и го прицврстував со една 3d принтана направија.  Нејсе, немам слика „пред“. така да, еве слика „потоа“. Мене не ми пречи што се кремасти на „црно небо“.

Типот од Желино е спремен да ми ја даде и усисната грана, што кај мене е оштетена поради монтажата на метан, и има шанси наредниот месец да ја таксам и таа, рече ефтино ќе ја даде. Со тоа, моторниот просотр ќе биде баш „фабрика“. Едвај чекам.

Мрднавме над 70% финиш, сеа е некаде 71-72%. Најбитно од сѐ, колата е во возна состојба и технички потполно испаравна.
Браво бе Симо. Само мислам дека има шанси малку да се разочараш, со сите овие промени да ти падне просек...

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18207
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #245 на: 29 Август 2026, 19:26:15 pm »
Црниот чуден талог е веројатно распаднато или разградено црево што не е соодветно за гориво, што го употребиле крпаџиите додека крпеле.

Набави си кертриџ нов кога ќе можеш, воопшто нема да и смета особено кога сега си има фабричка некрпена корпа.

Усисот - обавезно. И цевките хромирани ако се здрави, и гумиците меѓу усисот и цевките да му ги собереш. Имај ги, и да не ти требаат.

Све тоа кошта суво злато, си истражив кога ја гледав несудената 156 Busso :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1059
  • The best or nothing.
« Одговори #246 на: 29 Август 2026, 20:15:30 pm »
Уште што фали за биде 100% по твој терк.
Тие 28% што се?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #247 на: 29 Август 2026, 20:48:18 pm »
Уште што фали за биде 100% по твој терк.
Тие 28% што се?

Естетика (нефункционални подобрувања):
- Фарови предни
- Лајсни и кедери кај што фали
- Централна брава со електрични брави на вратите, кај што фали и брава за гепек
- кедери за сончевиот кров
- Колку може бојата и каросеријата да се досредат, сосе бандашите исто така

Безбедност:
- Модул за ербегови

Функционални/механички подобрувања:
- Брава за палење, оваа зеза
- Пленум-усисна грана која е оштетена од монтажа на метански уред
- Термостат
- Црева за кочници со глицерин
- во блиска иднина свеќици, дизни во ултразвучна кадичка
- во блиска иднина сет ремени со водна пумпа
- во подалечна иднина сет ламела
- во подалечна иднина држачи за мотор
- Промена на чаури на антиролбар преден/заден и соодветните спони/дроплинкс

Кога ова све ќе биде функционално и комплетирано, ќе биде 100%. Ама никад нема да биде 100%, да стигнам до 90%, ќе биде предобро.

Црниот чуден талог е веројатно распаднато или разградено црево што не е соодветно за гориво, што го употребиле крпаџиите додека крпеле.

Набави си кертриџ нов кога ќе можеш, воопшто нема да и смета особено кога сега си има фабричка некрпена корпа.

Усисот - обавезно. И цевките хромирани ако се здрави, и гумиците меѓу усисот и цевките да му ги собереш. Имај ги, и да не ти требаат.

Све тоа кошта суво злато, си истражив кога ја гледав несудената 156 Busso :)

Не ми требаат цевките хоромирани, ако бркам ќе бркам од 3.0, не од 2.5. Нема да фрлам пари непотребно (ем моите се во подобра естетска состојба).
Кертриџ, како што кажав, ќе набавам, или ќе набавам поефтина пумпа Бошова од нешто слично, па ќе се смени само горниот дел со електрични и механички приклучоци. Тоа можеби е и подобра варијанта.
« Последно менување: 29 Август 2026, 20:53:28 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1612
« Одговори #248 на: 30 Август 2026, 09:20:37 am »

Али ако ништо друго, не паѓаат веќе....
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #249 на: 30 Август 2026, 11:21:14 am »

Али ако ништо друго, не паѓаат веќе....
Е да, ама обратно, црнкиња со „шатирани“ веѓи :D

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1059
  • The best or nothing.
« Одговори #250 на: 30 Август 2026, 15:44:44 pm »
Што е проблемот со модулот за ербегови? Не најдов коментар за него да си напишал. Ти вади грешка дека имаш дефект ербег.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #251 на: 30 Август 2026, 16:15:09 pm »
Го имам еднаш или два пати споменато, немам слики ставено до сега, пошто не сум го решил. Бидејќи радијаторчето за парно беше дупнато, а е така поставено, антифриз тече точно врз модулот за ербег и врз уште некои релиња. За жал, модуот од ербег беше поплавен со антифриз, и не успеав да го спасам, иако го отворив и исчистив, веројатно настрадало малце повеќе од деликатната електроника. Не се ни трудам повеќе да го решавам, ќе најдам половен здрав - полесно. Инаку, воспоставува ОБД комуникација со модулот но јавува грешки на сензорите кои се наоѓаат баш во самиот модул.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
« Одговори #252 на: 03 Септември 2026, 07:28:51 am »
Carclub presents:

Nerves of Steel

Браво Симо, ова веќе не е хоби, професија ти станува :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8416
  • Плинаш!!!
« Одговори #253 на: 03 Септември 2026, 08:16:02 am »
Не не, ова е болест Ама не болест се што боли

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4729
« Одговори #254 на: 03 Септември 2026, 12:16:39 pm »
Ова ти е припрема за пензионерски денови ем да се ужива да се работи нешто ем нешто многу егзотично да се чепка и да си го праи ќеифот.