Автор Тема: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project  (Прочитано 19232 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44955
  • Il Moderatore
Одг: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project
« Одговори #150 на: 05 Април 2026, 21:14:51 pm »
Фала ви за убавите зборови, ама не е баш така :)
Некогаш може да се направи некој превид и да се напраи голема беља, која би имала последици, за кои би требало да се превземе одговорност. Не би превземал таква одговорност за други возила. Недај боже да напраиш некоја грешка со скапи последици, или уште бетер, да загрозиш нечија безбедност. Не си играм такви играчки.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #151 на: 05 Април 2026, 22:35:35 pm »
Тоа е едниот начин да се искажат работите а другиот е дека си направил анализа и си најасно дека на сметка на деталите во работата економски неможе да се оправда вложено време за добиената компензација па решаваш да не се занимаваш со тоа. ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #152 на: 06 Април 2026, 00:58:28 am »
Никаква анализа не сум правел за моето хоби. Немам ниту доволно знаење, ниту желба да менувам позив во животот. Лесно е да бидеш малку повнимателен и подетален во работата ако времето не те притиска и може да ја завршиш утре или следниот викенд. Ако треба да заработуваш - треба да бидеш спремен со знаење (и алат), ефикасен и детален. Ја од овие три - сум само детален, да не се лажеме, далеку сум од „профи“ :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3851
  • Боинг 747
« Одговори #153 на: 06 Април 2026, 09:55:16 am »
Никаква анализа не сум правел за моето хоби. Немам ниту доволно знаење, ниту желба да менувам позив во животот. Лесно е да бидеш малку повнимателен и подетален во работата ако времето не те притиска и може да ја завршиш утре или следниот викенд. Ако треба да заработуваш - треба да бидеш спремен со знаење (и алат), ефикасен и детален. Ја од овие три - сум само детален, да не се лажеме, далеку сум од „профи“ :)
Поптуно си во право работата не притиска секогаш и недоволното време си го прави своето и за жал понекогаш и ја потиска желбата да завршиш се. А денес е барем полесно барем има доволно информации по форуми за разлика од порано што морамо прва и сам да се помачиш делот да биде променет.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7236
« Одговори #154 на: 06 Април 2026, 15:43:36 pm »
Шо стори Симо...сеа стариот газда ќе те бара да си ја откупи 166, секако за повеќе :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #155 на: 10 Април 2026, 17:56:13 pm »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #156 на: 18 Април 2026, 23:23:26 pm »
Вчера прва прошетка надвор од градов. Бидејќи веќе не маркираме територија со телесни течности, можеше да се пуштиме до Струмица и назад. Неочекувано успешно - може да кажам. Ај што стигнав до Струмица, туку и се вратив назад. И сите течности беа во кола, и сите цилиндри работеа и кога се вратив, и сите тркала на место беа!

Возењето го искористив, меѓу другото, и за да ја проверам потрошувачката на отворено. Досега, потрошувачката не беше мерлива, резервоарите се правнеа у лер, загревање, градско возење и слични споредни активности, а најмалку во возење.
Гориво наполнив на макпетрол на партизанска, низ Скопје поминав некои 15тина-20тина километри, и тргнав за Струмица. Таму стигнав, мерачот уште покажуваше фул. Знаев дека не е фул, ама колку има потрошено немав поим. Во струмица со некои стари пријатели, исто некое крукче, секако со газење и „слушање на виолината од аресе“. Назад, до Нецко во Штип, сеуште мерачот прилично високо - скоро до фул. Назад, од Штип веќе друг муабет! Буквално гледаш како паѓа стрелката за гориво. Место за паника нема, резерва не светнала, а и нема ваљда да потроши 72 литри...кај Миладиновци веќе сме на 1/4 резервоар  :-X
Нема везе, си терам накај Скопје, веќе пред Автокоманда, почнува стрелкава нагоре да оди  8) Терам накај бензинската на партизанска, да наточам до врв, да видам што вели прастариот борд, версус полнење на пумпа. Стигнувам на пумпа, веќе стрелката над половина резервоар :D
Полнам гориво пак фул, на истата пумпа, и резултатот е зачудувачки добар:
Потроши 10l/100км рамно!
Бордот, песимистички, но во децимали се разликува од потрошеното  многу малку. Покажа 10.7л/100км.
Стариов компјутер, поточен од 90% од новиве модерни компјутеришта со екрани од лева до десна врата :)
Поминати 326 км вкупно, што е околу 50км градска и другото отворен микс автопат/експресен и регионален, што е одлична комбинација за да се испита реално возење.

Еве и едно сличе за потврда на резултатите (игнорирајте го саатот на алфата, муабет за друга тема е тоа):

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7362
« Одговори #157 на: 18 Април 2026, 23:37:38 pm »
Таман си е потрошувачката, на модерен бензинец со 3 цилиндри ќе биде 5 литра, ова со 6 таман си е х2. А за меракот не правиме муабет, неспоредливо.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #158 на: 19 Април 2026, 07:42:08 am »
Многу ми изгледа за 2.5 мотор. Кај мене комбинирана е 10.5Л (градска нема каде да мерам), а на отворено од 7 до 8.5Л.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #159 на: 19 Април 2026, 08:12:11 am »
Многу ми изгледа за 2.5 мотор.

На момент помилсив дека нема да има ваков коментар, али не... ;D

Не се секирај Нестор, мене ми троши, не тебе :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4058
« Одговори #160 на: 19 Април 2026, 11:16:34 am »
Несторе лексузот да е скопје ке биде 15 град и 12 отворено…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7096
« Одговори #161 на: 19 Април 2026, 12:35:22 pm »
Многу ми изгледа за 2.5 мотор. Кај мене комбинирана е 10.5Л (градска нема каде да мерам), а на отворено од 7 до 8.5Л.

Италијанските мотори се сркачи на гориво, сфати го тоа еднаш и запамти го.
И плус сфати го моментот дека порано кога возилата не биле толку ограничени како денешниве со еко норми, правени се колку газиш, толку троши.

Затоа и кај Симо ќе троши, затоа што нагазиш ли до крај со гаста, тој мотор одма го дава тоа што го бараш од него, гас до под ? Идеме до црвена зона на вртежи што е можно побрзо.
И затоа ќе троши, и треба да троши, за да оди, мора да троши гориво.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
« Одговори #162 на: 19 Април 2026, 13:04:58 pm »
Единствено важно е дали го смее колата, а тоа сигурно го прави. Купена е за уживање, литар-два плус минус е апсолутно небитно!

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #163 на: 19 Април 2026, 13:23:23 pm »
На кого му троши кола нека врти велосипед. Секоја кола троши, тамам работа. Тој што коментира дали троши или не троши, обично си има некоја фалинка… не иде на вода колата, без разлика дали е Алфа, Ферари или што било.

Е море, Хенри Форд да знае какви експерти се родиле за потрошња и мотори, ќе се чуди. Боље од коњ не заслужуваат.

Реално секое возило во Македонија горе-долу троши околу 10 литри на 100 км според вадени статистки голема улога играат и патиштава. Не постои „не троши“ приказна. Ни Тојота, ни Тико, ни 1.9 мотор чудо се троши.Најбоље е кога е службено или ти државно па керебечи до крај ти чуе дал троши или не троши тоа ние се плаќаме народот... па плус дома ушмука 10 литри за своето последен пат на бензиска бил 2009 година.. пред вработување...

Супер е алфата ретро количе интересно ја видов пред некој ден у аутокоманда кај бензинската
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15112
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #164 на: 19 Април 2026, 13:26:24 pm »
10л за Италијански шестак е изненадувачки ниска потрошувачка па макар била возена и во Миле Тишлауфер мод.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D