Автор Тема: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project  (Прочитано 19306 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15115
  • Пудингот на шоферството
Одг: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project
« Одговори #135 на: 24 Јануари 2026, 08:23:17 am »
Оти W210 од 1998 не се расипува нели и не се пола распаднати 😅
На вистината се распаѓаат.Таа серија најголем проблем има со корозијата.
Но има едно големо НО,99% се со дебело над пола милион километри.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44955
  • Il Moderatore
« Одговори #136 на: 24 Јануари 2026, 08:28:08 am »
Оти W210 од 1998 не се расипува нели и не се пола распаднати 😅
На вистината се распаѓаат.Таа серија најголем проблем има со корозијата.
Но има едно големо НО,99% се со дебело над пола милион километри.

Кај нас сите се со 180.000км.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #137 на: 24 Јануари 2026, 08:50:33 am »
180 000km прв газда DOKTOR OD CH CH CH

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #138 на: 19 Март 2026, 18:12:14 pm »
Доста интензивно се работи на купишта ситници:
Сменети сите ф-ин манжетни на полуосовини и летва, потрошено 1кг маст на сите зглобови, подмачкани јабучици, кај што може се закрпи по некоја манжетна на јабучиците, ќе пробам да си набавам само гумени манжетни, сменети чаурите на горните вилушки, сменет еден семеринг на полуосовина, сменета куплунг пумпа на мењач, пробав да го решам модулот за ербег - неуспешно, ќе мора да се купува на старо.
Генерално користени што поквалитетни делови, чаури за горни вилушки SKF, пумпа за куплунг Sachs, манжетни FAG и Febi итн. Сакам да си потраат.
А, да, ќе заборавев. Сменето и масло во менувач со соодветна Tutela Technyx.

Зачистено мрсното околу, и во мотор, ама тука ќе има доста борба, доста ганк се насобрало со годиниве.
Денес прв пат на четки кај @Bu$aV MeGaNe и @Dando, Скоро па успешно.... Не се распадна ни една пластика, ама се појави некоја капка од сончевиот кров :) Можда не треба да ја форсирам на четки...

Она што приметив откако го подзатегнав подвозјето, колава нема веќе амортизери. Едниот преден дури го растурив да сменам лежиште (лагер), ама го вратив назад стариот, ќе се смени со нови амортизери. Овие се „празни“ и нефункционални. Тоа ќе биде следна голема работа, откако викендов ќе го сменам радијаторчето во кабина. Си има уште доста работа, ама полека полека, секој викенд е се подобра и подобра и повеќе уживам во колата:

« Последно менување: 19 Март 2026, 18:32:34 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 460
« Одговори #139 на: 22 Март 2026, 12:33:56 pm »
Генерално користени што поквалитетни делови, чаури за горни вилушки SKF, пумпа за куплунг Sachs, манжетни FAG и Febi итн. Сакам да си потраат.

квалитет и SKF делови за суспензија не одат во иста реченица, ама дај боже да потраат. ќе споделиш исксутво верувам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #140 на: 22 Март 2026, 21:54:02 pm »
Не им се секирам, и 20.000км да истераат ќе биде доволно. Имам видено доста вакви чаури, овие се едни од поквалитетните.Да, слабо беа иницијално подмачкани, си имам искуство сите се слабо или ич подмачкани, затоа Tutela Zeta 2, тефлонска трака на металната пиксна и гарантирам повеќегодишна нормална работа на истите:

Еве како изгледаше пред:

Еве ги пред монтажа, си ги имаат и „крстчињата“ што задржуваат маст, пиксната исто квалитетна:

Секако не штедам кога подмачкувам убаво да си седи пиксната во маста:

И на крај вака личи кога ќе го средиш:

Инаку, викендов си се позанимавав со радијаторчето во кабина. Еден од најчестите проблеми на 166 е ова радијаторче. Кога ќе се расипе а често се расипува, се цеди антифриз во кабина и капе врз некои електрични компоненти (меѓу другото и ербег модулот), и ги уништува.
Добра работа е што не треба да се растура шалт таблата, туку се пристапува од под хауба. Лоша работа е што тешко се пристапува од под хауба, па можеби поарно ќе беше да се вадеше шалт табла.
Има миљарда хаутус по нетов, и многу малку слики за растурање, имам и фабричка документација, ама не е многу од помош. Луѓето што го праеле сами зафатов, мислам дека толку се исфрустрирани, што не стигнуваат слики да напраат за детално објаснување.

Како и да е, по два потрошени денови - еден за растурање и еден за склопување, денес конечно нема мирис на антифриз во кабина, и уште една течност помалку тече на 166-ката.

Еве што те дочекува кога ќе тргнеш пластиката под брисачите:

Све од внатре мора да се извади, механизам за брисачи, вентилаторот, кутијата со евапораторот од климата (го жртвував фреонот, не успеав да го спасам овој пат), еден дел со електрика - релиња и осигурачи исто така е сместен тука итн.
Исто така, и оноа што е пред лажниот фајрвол, што е закачено на усисната грана, заедно со садот за антифриз, се тоа мора да се демонтира и извади, за да може лажниот фајрвол да се бутне што поблиску до усисната грана, за да се направи простор.

Еве вака изгледа кога е сето тоа надвор:

Еве го расипаниот до новиот, сменет претходно, пошто нема фабрички ознаки, а по кодот најодв дека е продукт на NRF, сега се одлучив за Mahle (Behr):

Малце се крши филмот кога ќе видиш „мејдин чајна“ ама тоа е што е...

Враќање на место, колку можев исчистив, усисав ѓубрето, одзатнав асално одводот, средив малку каблите со нова платнена трака, зачистив конекторите на каблите, штрафовите за маса средени, ишмирглани клемите за маси секаде кај што можев да пофатам... и на крај вака испадна:

Секако, пред да ги монтирам пластиките, ја исчистив и шофершајбната, усисав ѓубрето и склопив назад. Убаво се уморив викендов.

Инаку, јас да сум механичар, за коли кои се над 20 години стари, 3 пати повисока цена би наплаќал. Секој чекор е при поправката е  ризик и предизвик.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6286
« Одговори #141 на: 22 Март 2026, 22:31:24 pm »
Моли се да трае подолго, кај другар на 3ка голф тројца фативме прехлада со инфузии инекции од студ од цело вечерно размонтирање цела табла, и уште триста железа под неа и пластики. Го купи најскапото, дали 2 години истраи пред да протечи пак. Нормално јаде црево шорткат после за на век :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #142 на: 29 Март 2026, 19:32:34 pm »
Мноогу добро стојат банашиве, не издржа срце „јуначко“, морав да ги стаам иако несредени. Па не се само бандашите естетски несредени, ама па дојде време за летни гуми:

Успут, си најдов „лифт кит“ на задните амортизери кој во Италија го инсталирале поради метанските боци и екстра тежината. Тоа ја објаснува висината на задниот дел:

Инаку, Cruise control-от (така итаљаните го викаат темпоматот), не работеше кога ја земав, се` додека еден ден не приметив дека кога ќе дадам лев жмигавец, може да го активирам темпоматот. Кога ќе исклучиш жмигавец, се гаси и темпоматот.
Ај мајката, си викам, итаљанска работа, овие жабариве напраиле да даеш лев жмигавец, и у лева лента на аутопут 180-190 и да си уклучиш темпомат (Екшли не, ама интересен момент). :D
Денес решив да се позанимавам да видам каде е проблемот, со надеж дека не е во ECU-то, и имав среќа, најдов скинати/оксидирани жички во самата рачка, близу до конекторот.

Прво тест фаза:

Откако со Multiecuscan потврдив дека работат контролите, ги средив финално:

Залемени, секоја жичка со бужур цревце изолирана, и одозгора има уште едно бужур да ги собере сите. За жал, мислев дека сум сликнал и финално, наместено, ама сум заборавил. Jе*ига, mи треба фото/видео продукција за проективе, сам и да крпам и да снимам - неам време :)

Тестот успешен. Cruise control, функционален и без лев жмигавец :)

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2120
« Одговори #143 на: 29 Март 2026, 20:35:41 pm »
Браво како ги ловиш и средуваш детал по детал ствариве, се моли CarClub дијаспората да донира една ваква камера за проектов да биде документиран https://www.amazon.com/i3-Anywhere-Hands-Free-Recording-Motorcycle/dp/B0DDSH1W1N?th=1

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
« Одговори #144 на: 29 Март 2026, 20:49:38 pm »
Рејбан Мета за Симо, супер ќе му користат да чкрапа слики како Џедај со прстите на слепоочница ;D

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7097
« Одговори #145 на: 29 Март 2026, 20:51:57 pm »
Да ми бидеш матичен мајстор за бравото ? Нормално си плаќам работна рака, а успат и пиво ќе донесам и сланина од кафанче Братски Мерак од Кисела Вода.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #146 на: 29 Март 2026, 20:54:08 pm »
Да ми бидеш матичен мајстор за бравото ? Нормално си плаќам работна рака, а успат и пиво ќе донесам и сланина од кафанче Братски Мерак од Кисела Вода.
Никако. Туѓи коли не фаќам ни под разно :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1557
« Одговори #147 на: 05 Април 2026, 20:11:39 pm »

А некоја што може ќе биде твоја?
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #148 на: 05 Април 2026, 20:23:08 pm »

ХмммМмм :D
Сепак, додека не биде моја, не. Не сакам да превземам одговорност за туѓи возила. Не сум професионалец, не ни сакам да бидам. Сите грешки што ги правам во процесот на поправање и оправање, а ги има доста, се само на моја штета и на ничија друга, тоа е најбитно :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
« Одговори #149 на: 05 Април 2026, 21:09:06 pm »

ХмммМмм :D
Сепак, додека не биде моја, не. Не сакам да превземам одговорност за туѓи возила. Не сум професионалец, не ни сакам да бидам. Сите грешки што ги правам во процесот на поправање и оправање, а ги има доста, се само на моја штета и на ничија друга, тоа е најбитно :)
Знаејќи како работиш со внимание и успех во работата, радо би ти дал ти да се учиш на мое возило отколку било кој чирак и поголем дел од "мајсторите". И да направиш грешка, ја поправаш и обраќаш големо внимание во процесот и се што е проблем е решен!

На тема(го), браво за сѐ досега околу колава!

Sent from my SM-S938B using Tapatalk