Автор Тема: П: Lexus IS300h F Sport  (Прочитано 3545 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
Одг: П: Lexus IS300h F Sport
« Одговори #45 на: 28 Јули 2025, 08:43:58 am »
Не е опсесија SUV или џип туку логичен и здрав избор. Прво, повисок е – нема стрес дали си закачил нешто, дали ќе го качиш на некоја нерамнина, тротоар или планински пат по некој ублажен тампон. Второ, простор. Ако имаш семејство, едно или две деца, ранчиња, торби, глупости – сè собира без гужва. И трето, далеку подобра опција од лимузина кога ќе дојде време за препродажба. Ајде да не заборавиме и какви патишта имаме – тие сами си кажуваат дека SUV ти треба, не лимузина. Значи не е помодарство, туку чиста потреба од таков тип на возило.
Jas po muabetite od tuka od forum a i od poznanici koi poseduvaat SUV imam svateno deka vo 90% od slucaevite e pomodarstvo.

99% е.

Тешка сељачка ропачаана, муабетов еве џип возам. Џабе, пак си сељак/сељанка, и два џипа да возиш.

Колку ми е згадено од сељача со џип, по муабетот за чипот може да го захејтам и да изгубам респект кон таа личност

Комшиите ќе виделе дека возиш џип, јака муда.

Убав лексус иначе.

Јас па така за луѓе што купиле мануел кола во минативе 1-3 години. :D

П.С. Вчера бев на плажа и се паркирав накосо на едно ридче, да бев со кола немаше да можам. Страшно корисна работа е џип.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #46 на: 28 Јули 2025, 09:37:37 am »
ако нема место за паркинг ќе си направиш ;D

ова е на песочно ридче каде со кола немаше пристап

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 963
« Одговори #47 на: 28 Јули 2025, 09:47:33 am »
Се продава Lexus IS300h F Sport купен во Toyota Авто Центар, втор сопственик со целосна и навремена сервисна историја во овластен сервис.

Возилото е во највисокиот пакет на опрема и во одлична возна состојба, со поминати 136.500 км. Ставена е нова хибридна батерија на 101.000 км во гарантен рок.
Сменети дискови, плочки и ставени се нови целосезонски гуми Continental AllSeasonContact 2.
Не е потребно никакво вложување во истата.

Колата е каско осигурана во целиот период на сопсвеност и нема претрпено сообраќајни незгоди. Регистрирана е до 05.2026.
Се продава со цел купување на ново и поголемо возило.

Може да се види секој ден по 16 часот.

Ве молам без замени.

Цена: 22.500 еур.

Линк од огласот како и од соодветната тема за заинтересираните.

Ајде да го дискутираме и elephant in the room

Има 140к батеријата сменета на 100к што значи до следна промена ти останува уште 60к или отприлика 3 години. Само првиот пат е во гаранција и бесплатно но вториот пат тоа ќе кошта. Дали знаеш колку е цената за промена?

Гугл вика од 4 до 8к евра а тоа никако не е за занемарување.

Искрено не сум прашувал за цена ама претпоставувам дека е тука негде. Да тоа е слонот и затоа отворено се комуницира.

Ќе искористам една поговорка: Препоставката е мајка на сите зае*увања :)

Никој не може да предвиди колку ќе трае и дали воопшто би требала да се менува батеријата. Како што кажа и Jimny веќе секоја нова кола е mild hybrid што би значело дека има некој тип на хибридна батерија, разликата е само во капацитетот, така да било која кола што се продава на старо треба да биде ама што со батеријата?

Во тојота има hybrid health check кој може да се направи во секое време. Јас го правам на една година, исто така начинот на возење е многу битен за долговечноста на батеријата. Јас се сметам за педантен човек кој е љубител на автомобилите па така и се однесувам према возилата кои ги поседувам.

Сметам дека има и други работи кои треба да бидат фактор при одлуката и не треба да се гледа на работата црно/бело.
Знам дека тешко ќе иде продажбата, но не ми е зорт за продавањето. Реалноста е дека не ми се дава колата но огласот повеќе дојде затоа што се подновив со викендица на планина, па задниот погон може да ми прави главоболки зимоска.  8)
Ако има заинтересирани може да се види колата и да се прави отворен муабет за сите работи.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #48 на: 28 Јули 2025, 10:10:43 am »
Офтопик: Никогаш во животот не сум хејтал човек зошто избрал некоја кола. Колата не те прави сељак. Можеш да бидеш сељак во Фичо, можеш да биде кул и во новата X4.

Шта се тиче батеријата - ризикот за проблем со батерија го имате буквално со секој хибрид. За среќа во случајов е Лексус/Тојота, ако веќе треба да се обложувате на технологија и искуство ова ви е најсигурен избор.

Иначе како што кажа и cranium хибридите бараат малку повеќе замарање во експлоатација.

Од она што знам, не знам сега како е кај понововиве генерации - не е препорачливо колата да не ви е возена повеќе од 7-10 дена. Мора батеријата да се користи.

За разлика од plugin hybrid / електричните каде самата батерија ќе си го прави тој циклус штекана во ѕид.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #49 на: 28 Јули 2025, 10:57:25 am »

П.С. Вчера бев на плажа и се паркирав накосо на едно ридче, да бев со кола немаше да можам. Страшно корисна работа е џип.

Јас па вчера паралелно се паркирав во едно место кај што никогаш немаше да собере џип. Страшно корисна работа е мала кола.  :D

Муабетот ми е дека објективно не може да дефинираш дали е корисен еден тип на возило или не. Сѐ е субјективно и зависи од кој го купува. Јас во годината 2 недели вкупно одам на плажа, и главно на плажи кај што секако може да се пристапи со кола (ако воопшто одиме со кола до плажа). Сопругата пак може и по 2 месеци да седи во Грција, и пристапот до станот ни е, така малце, лош, па тоа е единствената причина зошто размислуваме за некоја форма за поткренато возило за неа, и тоа пак од најмалата класа од типот на Форментор.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #50 на: 28 Јули 2025, 11:09:19 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас па вчера паралелно се паркирав во едно место кај што никогаш немаше да собере џип. Страшно корисна работа е мала кола.  :D

Муабетот ми е дека објективно не може да дефинираш дали е корисен еден тип на возило или не. Сѐ е субјективно и зависи од кој го купува. Јас во годината 2 недели вкупно одам на плажа, и главно на плажи кај што секако може да се пристапи со кола (ако воопшто одиме со кола до плажа). Сопругата пак може и по 2 месеци да седи во Грција, и пристапот до станот ни е, така малце, лош, па тоа е единствената причина зошто размислуваме за некоја форма за поткренато возило за неа, и тоа пак од најмалата класа од типот на Форментор.

Спенсерот почна прв 😁😁
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #51 на: 28 Јули 2025, 11:43:55 am »
Мене ми сметаат тенеќина таканаречени џипови пред мене, ништо не гледам од нив напред. Не дека е лошо едно Х5 или Рејнџ Ровер, ама кола би ми бил прв избор.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #52 на: 28 Јули 2025, 12:17:00 pm »
Шо има да гледаш Никуч? Само гаааааас!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #53 на: 28 Јули 2025, 13:22:54 pm »
Сите го*на изедовме, а никој не е заинтересиран да го купи аутово :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3926
« Одговори #54 на: 28 Јули 2025, 17:07:37 pm »
Сите го*на изедовме, а никој не е заинтересиран да го купи аутово :D
Ако го даде за лев незамастен бубрег одма го зимам! :)
Аутото е авион само нејкам дека е каско

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #55 на: 28 Јули 2025, 17:45:51 pm »
Шо има да гледаш Никуч? Само гаааааас!

Тие казни нема да се платат сами.  Да се знае која куќа јаде мрсно!

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #56 на: 28 Јули 2025, 22:15:21 pm »
За гас секако, прва прилика и гас покрај нив...ама за вакви ситуации, како оваа на сликата нема чаре

Од тенеќијата не се гледа дали иди кола или  не, да беше нормална кола, ќе се гледаше.

Присутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 126
« Одговори #57 на: 28 Јули 2025, 22:37:29 pm »
За гас секако, прва прилика и гас покрај нив...ама за вакви ситуации, како оваа на сликата нема чаре

Од тенеќијата не се гледа дали иди кола или  не, да беше нормална кола, ќе се гледаше.

Не е колата крива, ова е сељак. Кратко и јасно :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #58 на: 29 Јули 2025, 04:19:23 am »
Племе му ебам, утре вадам кешот и купуем колава, само да престанете...

Освен ти @marjanot  - поштуем.
Фрли уште некој фотос у тоа темата, а во исто време вети ми дека ќе остане црна. :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #59 на: 29 Јули 2025, 09:02:17 am »

Не е колата крива, ова е сељак. Кратко и јасно :)

Паркиран е прописно на обележан паркинг.