Автор Тема: Никој не купува ни стари, ни нови коли  (Прочитано 36924 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Никој не купува ни стари, ни нови коли
« Одговори #45 на: 22 Декември 2011, 01:09:57 am »
Само 2 страни поназад....!
Секако, само 2 страни поназад пишаното е во корелација со 2 страни понапред. Да ти елаборирам ако имаш проблем со читање.

Се зема и саглам аутце од странство само треба да одиш лично и да не земаш од препродавачи, поготово од Германија каде турците прават бугарски работи ко циганите од Бугарија. Враќаат километражи од 3 тотализирани возила калемат едно навидум убаво и така.
Значи и по 2 страни стојам на ставот дека се враќаат километражи, а истото го потврдуваат од Германското МВР и ADAC. Според ADAC нив 1/3 од колите кои се пордаваат се со вратени километражи. Значи останатите 2/3 се со реални километражи, па така од нив можеш да најдеш саглам аутце. Кој дел од цитираниот пасус ти е нејасен?

Да продолжам, Ако 2/3 автомобили се со реални километражи, а од понудените на mobile.de нема ни 2% со поминати 25.000-40.000 годишно тоа значи дека тие бројки се нерелани, т.е. дека зборовите од твојот пријател/соработник кои ти ги пренесе на форумов и за тебе се светиња не се во согласност со расположливите факти и аргументи. Значи тоа се глупости. Ај сега продолжи со приказните на твоите пријатели и најди некој цитат од некој непознат лик на форум од пред 20 години кој ќе ти послужи да ни кажеш дека нема шо тебе некој да ти кажува.

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #46 на: 22 Декември 2011, 01:12:29 am »
Тоа е само твое видување врз основа на најдени податоци од нет кој шо нити си ги видел нити си ги чул туку само си ги прочитал, спрема моето кое се заснова на 13 годишно искуство на човек од кој што директно со свои уши имам слушнато што се кажува!

И сега...па кој сака на кого сака нек верува...Нели ?

Ај сега продолжи си со приказните за мирен сон и задоволување на твојата суета како голем сезнајко !

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #47 на: 22 Декември 2011, 01:14:55 am »
Тоа е само тцое видување врз основа на најдени податоци од нет кој шо нити си ги видел нити си ги чул туку само си ги рпчитал,
Жити очи, само ти си излегол од Велес и си видел. Ние скапавме овде во Скопје и ништо немаме видено и чуено.

Цитат
спрема моето кое се заснова на 13 годишно искуство на човек од кој што директно со свои уши имам лсушнато што се кажува!
Да, да, твоето е покомпетентно и од ADAC и од Герамснко МВР и од се. Абе 13 години искуство, нема што тука да се кажува. Само напред со тоа темпо продложи понатаму.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #48 на: 22 Декември 2011, 01:16:59 am »
Живеам во Кавадарци 5-6 000 годишно.И јас малку се зачудив на неколку места прочитав дека просечна километража е 15 000,некаде најдов податок дека во деведесетите повеќе се возело отколку сега.И во Германија не се сите градови големи,обичен работник кој работи во канцеларија мислам дека се многу 35 000 км годишно.Испаѓа 100км дневно или во градски услови повеќе од 1 ч возење.Ако работата ти е во истиот град каде што работиш и не бркаш друга работа тешко толку км да поминиш.Но што е тука е,изворите велат толку,како што вели цацко се додека не пробам лав за мене цар на животните е свињата,се додека не се испадне со некој друг официјален веродостоен податок за почетен податок се земаат 15 000 км.

Можеш за да се утешиш и 1.500 да си земеш годишно...твој избор ! Може човекот нигде не работел па ја возел само по 5 км дневно до кај баба му у комшии и назад!

Нема што да се тешам,ниту ми е во план да земам половна увезена кола ниту го бранам тој став само струката ми е таква да работам само со факти,бројки,а не рекла казала.Бидејќи гледам бројките така се пишуваат.Подобро е кога нешто ке се каже или напише да се поткрепи со нешто.

Ајде, шо струка имаш шо работиш со факти  ?

Јас работамкако бајач и предскажувач на судбина, а ти ?

Боже, боже !

Тука сме да дискутираме да размениме мислење,смирено без нервози и без невкусни коментари.На препродавач не верувам,и јас да сум на негово место би рекол дека толку е просечната километража бидејќи на плацот имам возила со таа километража.Да речам дека просечната помината километража е 15 000 а да имам возило старо 2 год. и да има поминато 60 000 км нема да има логика,ќе го отргнам купувачот.Затоа се кажува тоа што сака купецот да го слушне,да има логика и слично.Но јас по би поверувал на статистиките од пореномирана куќа како ADAC.Мое мислење,може сум грешка.

А ме праша што работам.Па последно што работев беше ремонт на Lepol печка во ФЕ-НИ индустри.Мерење одстапувања,премерување,колабрирање на погонска и гонета осовина и сл.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #49 на: 22 Декември 2011, 01:21:28 am »
На препродавач не верувам,и јас да сум на негово место би рекол дека толку е просечната километража бидејќи на плацот имам возила со таа километража.Да речам дека просечната помината километража е 15 000 а да имам возило старо 2 год. и да има поминато 60 000 км нема да има логика,ќе го отргнам купувачот.Затоа се кажува тоа што сака купецот да го слушне,да има логика и слично.Но јас по би поверувал на статистиките од пореномирана куќа како ADAC.Мое мислење,може сум грешка.

А ме праша што работам.Па последно што работев беше ремонт на Lepol печка во ФЕ-НИ индустри.Мерење одстапувања,премерување,колабрирање на погонска и гонета осовина и сл.

[/quote]
Јасно...сега гледам оти Фени пропаднал..поради фактите !  ;D

Тоа си е твое мислење, јас ис има свое, нормално, задржи си го без намера да те разубедувам, па не сун говедо мајку му!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #50 на: 22 Декември 2011, 01:23:33 am »
Тоа е само тцое видување врз основа на најдени податоци од нет кој шо нити си ги видел нити си ги чул туку само си ги рпчитал,
Жити очи, само ти си излегол од Велес и си видел. Ние скапавме овде во Скопје и ништо немаме видено и чуено.

Цитат
спрема моето кое се заснова на 13 годишно искуство на човек од кој што директно со свои уши имам лсушнато што се кажува!
Да, да, твоето е покомпетентно и од ADAC и од Герамснко МВР и од се. Абе 13 години искуство, нема што тука да се кажува. Само напред со тоа темпо продложи понатаму.

Делење дури и на една реченица со цел да се вклопи во твоите замисли...хахахха !

Можеш деца да импресионираш со твојот стил на изразување не и други!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #51 на: 22 Декември 2011, 01:28:00 am »

На препродавач не верувам,и јас да сум на негово место би рекол дека толку е просечната километража бидејќи на плацот имам возила со таа километража.Да речам дека просечната помината километража е 15 000 а да имам возило старо 2 год. и да има поминато 60 000 км нема да има логика,ќе го отргнам купувачот.Затоа се кажува тоа што сака купецот да го слушне,да има логика и слично.Но јас по би поверувал на статистиките од пореномирана куќа како ADAC.Мое мислење,може сум грешка.

Јасно...сега гледам оти Фени пропаднал..поради фактите !

Тоа си е твое мислење, јас ис има свое, нормално, задржи си го без намера да те разубедувам, па не сун говедо мајку му!

[/quote]

Далеку дека е пропаднат само нашата ни мила државичка која нема доволно електрична енергија,делот кој го покриваа со струја од државата го скратија и едниот блок е ставен на оджување,само рото печката работи,т.е се одржава,додека не поминат процедури за увоз на струја.
Но не е тоа поентата.И јас да сум продавач,ти да си ми муштерија да го јадиш лебот од мене ке ти го кажувам тоа што сакаш да го слушниш и тоа што има логика со производите кои ги нудам.Истото би го сторил и ти,нели?Јас по би верувал на институциите кои се надлежни за статистиките.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #52 на: 22 Декември 2011, 01:31:45 am »

Далеку дека е пропаднат само нашата ни мила државичка која нема доволно електрична енергија,делот кој го покриваа со струја од државата го скратија и едниот блок е ставен на оджување,само рото печката работи,т.е се одржава,додека не поминат процедури за увоз на струја.
Но не е тоа поентата.И јас да сум продавач,ти да си ми муштерија да го јадиш лебот од мене ке ти го кажувам тоа што сакаш да го слушниш и тоа што има логика со производите кои ги нудам.Истото би го сторил и ти,нели?Јас по би верувал на институциите кои се надлежни за статистиките.

Абе Ауди, не читаш шо имам пишано...па сам себе си го убијал си праиш...!

Абе ако јаск упувам а тој продава да го ебам...шо му е ќар да каже дека колите што ги продава минуваат во просек од 25 до 40 илјади годишно или 10 до 15 илјдаи? Ти шо би кажал ? Јас би рекол максимум 15 000 со цел да продадам...ти ?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #53 на: 22 Декември 2011, 01:32:50 am »
@Audi

Државата не е должна да им обезбедува ел. енергија на индустриските потрошувачи. И тоа е така речиси насекаде во светот, а посебно во капиталистичките и развиените земји. Што го спречува Фени да си излезе на пазар и да си увезе ел. енергија?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #54 на: 22 Декември 2011, 01:35:03 am »

Абе Ауди, не читаш шо имам пишано...па сам себе си го убијал си праиш...!

Абе ако јаск упувам а тој продава да го ебам...шо му е ќар да каже дека колите што ги продава минуваат во просек од 25 до 40 илјади годишно или 10 до 15 илјдаи? Ти шо би кажал ? Јас би рекол максиму 15 000 со цел да продадам ?

[/quote]

Има на плац коли стари по 2 год со поминати 60 000-70000 км,затоа и ке ти рече просечно е толку,километражите не се враќани,а уствари колите се службено возени.Тоа ми е лафот,ако ме разбра мислам!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #55 на: 22 Декември 2011, 01:38:34 am »
Аб арно се разбираме..ама немој да подпаѓаш под влијание на сезнајквци овде оти далеку ќе стигнеш. ;D

Има подоста искомлексирани личности овде со разни видови на комплекси....некои се повремени...некој бивши а некој постојано присутни!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #56 на: 22 Декември 2011, 01:39:46 am »
@Audi

Државата не е должна да им обезбедува ел. енергија на индустриските потрошувачи. И тоа е така речиси насекаде во светот, а посебно во капиталистичките и развиените земји. Што го спречува Фени да си излезе на пазар и да си увезе ел. енергија?

Па еден дел државата продаваше,е сега бидејќи е зголемена потрошувачката делот кој го продаваше државата го нема.А и малку е криза за електрична енергија низ европа според мои информации.Но да сме на чисто не работам во ФЕ-НИ,работев таму на ремонтот само.ФЕ-НИ бара фирма која ќе го изврши ремонтот,по таа основа кажав дека последно што работев беше тоа,месец и пол траеше.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #57 на: 22 Декември 2011, 01:49:37 am »
Има на плац коли стари по 2 год со поминати 60 000-70000 км,затоа и ке ти рече просечно е толку,километражите не се враќани,а уствари колите се службено возени.Тоа ми е лафот,ако ме разбра мислам!
Според непознати извори на лицата со искуство на форумов, приватни беа по 25-40, соодветно тие службените гарант се над 100.000 годишно. Гарант им ги враќаат километражите и на нив. Уствари ги враќаат уште истата година во салон со поминати 100.000km и им прават фалс сервисни книшки, демек 3-4000km има поминато. Све хокштаплерај се тоа сервисите и дилерите на возила под гаранција и со сервисни книшки. Немој да им веруваш, слушај шо ти кажува чоек со 13 години искуство. :D

@Audi

Па еден дел државата продаваше,е сега бидејќи е зголемена потрошувачката делот кој го продаваше државата го нема.А и малку е криза за електрична енергија низ европа според мои информации.Но да сме на чисто не работам во ФЕ-НИ,работев таму на ремонтот само.ФЕ-НИ бара фирма која ќе го изврши ремонтот,по таа основа кажав дека последно што работев беше тоа,месец и пол траеше.
Државата нема ел. енергија туку компаниите за производство и стопанисување. А тие немале енергија за препродажба туку ситните вишоци во интервали на низок конзум можеби им ги продавале ним. Во принцип Македонија увезува ел. енергија. Во минатото во времето на другар Бранко, другар Љубче и другар Бучко, Фени и Силмак правеа тежок криминал со електрична енергија каде државата им ја продаваше за 1/3 од цената по која ја набавуваше. Практично го извезуваа државниот капитал со криминални договори направени во 4 очи. Не се сеќавам кога им го пресекоа бизнисот, ама мислам дека беше на самиот почеток на доаѓање за прв пат на власт на другарот Грујо. И не само на Фени, туку и на Силмак, Макстил/Дуферко и др.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #58 на: 22 Декември 2011, 02:01:34 am »
Според непознати извори на лицата со искуство на форумов, приватни беа по 25-40, соодветно тие службените гарант се над 100.000 годишно. Гарант им ги враќаат километражите и на нив. Уствари ги враќаат уште истата година во салон со поминати 100.000km и им прават фалс сервисни книшки, демек 3-4000km има поминато. Све хокштаплерај се тоа сервисите и дилерите на возила под гаранција и со сервисни книшки. Немој да им веруваш, слушај шо ти кажува чоек со 13 години искуство. :D

@Audi

Државата нема ел. енергија туку компаниите за производство и стопанисување. А тие немале енергија за препродажба туку ситните вишоци во интервали на низок конзум можеби им ги продавале ним. Во принцип Македонија увезува ел. енергија. Во минатото во времето на другар Бранко, другар Љубче и другар Бучко, Фени и Силмак правеа тежок криминал со електрична енергија каде државата им ја продаваше за 1/3 од цената по која ја набавуваше. Практично го извезуваа државниот капитал со криминални договори направени во 4 очи. Не се сеќавам кога им го пресекоа бизнисот, ама мислам дека беше на самиот почеток на доаѓање за прв пат на власт на другарот Грујо. И не само на Фени, туку и на Силмак, Макстил/Дуферко и др.

Уф ме погоди сега,политика ама тапа џонсон сум,не ме интересира ама ич,знам само дека нема доволно струја и едниот блок е ставен на одржавање,има 2 рото печки со по 55мгв/ч мислам,е сега едната е ставена на одржување.
Од политики бегам а не ме интересираат,по струка сум машински инжињер ама уште недипломиран,ама кае и да е ќе биде уште 3 се останати(ама 2 год.).

Туку баталете ФЕ-НИ,струја и политика.Туку кажете воа просечната километража по човека ли е,на кој како му одговара си кажува или има плацеви само за возила со просечна километража од 40 000 км,па има плацеви со по 15 000км.Абе може кај тиа препродавач да носеле само со 40 000км,па и ни а тупиме само.Шо го ебам колкава сака нека биде,ја си минам 6 000км годишно во град од 4 на 4 километри,летото до викендицата на тиквешко шо си одам,али у главном 90%градска вожња.
А темата беше никој не купува ни стари ни нови,па шо че купуат си купија и че си терат со нив 20 год.Не сме навикнати ни да си купуваме коли на секои 3-4 год.Купуваш кола ти а возиш,синот а возе е па дури за внукот ако се купе кола.Така ти е тоа,македонски стандард.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #59 на: 22 Декември 2011, 02:57:01 am »
Факат е дека 90% од колите кој се донесени, односно околу 45 000 од нив се со вратени километражи. Тоа најлесно се гледа по километражата, 80% од 45 000 се со "поминати" од 140 - 160 000 км. Благодарејќи на најголемите веб страни за продажба на стари возила може да се забележи дека сепак има разлика во километражата, често има примероци околу и над 200 000 км. Колите на запад со километража околу 140 - 150 000 км, какви што се најбројни кај нас се со многу повисока цена. Така да вистинската километража осим што може да ја утврдиме на компјутер најлесно може да ја видиме преку цената по која се нуди. Еве пример:

Passat 2.5 V6 Tdi со "поминати" 160 000 км кај нас се продава за 3950 евра со сите давачки

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=219908

Адекватниот Passat на mobile.de кошта 3300 евра

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=en&id=153067942&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=25&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=1998-01-01&maxFirstRegistrationDate=2000-12-31&export=ALSO_EXPORT&minMileage=150000&maxMileage=200000&categories=Limousine&tabNumber=2

Нормално од оглас неможеме да судиме за состојбата во која се наоѓаат двата автомобила, но лаички може да утврдиме дека за да Пасатот објавен на mobile.de дојде во Македонија и се пребаци на наши таблици ќе ни требаат минимум уште 1500 евра. Што автоматски ќе ја дигне цената на 5000 евра. Нека идат дилерите со 10% заработка, што чисто сумњам, колата веќе е 5500 евра.

За да еден Passat со истиот мотор, годиште и "поминати" километри дојде до цена од 3900 евра мора да е набавен за 1000 - 1500 евра.

За таа сума на mobile.de може да го купите следново:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=en&id=155088628&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=25&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=1998-01-01&maxFirstRegistrationDate=2000-12-31&damageUnrepaired=ONLY_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&minMileage=150000&maxMileage=200000&categories=Limousine&tabNumber=2

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=en&id=142888577&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=25&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=1998-01-01&maxFirstRegistrationDate=2000-12-31&damageUnrepaired=ONLY_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&minMileage=150000&maxMileage=200000&categories=Limousine&tabNumber=2