Автор Тема: Никој не купува ни стари, ни нови коли  (Прочитано 36891 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Никој не купува ни стари, ни нови коли
« Одговори #75 на: 22 Декември 2011, 19:06:06 pm »
Еве една интересна понуда на mobile.de

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=155364282&__lp=3018&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2003-01-01&export=ALSO_EXPORT&lang=en&pageNumber=1

Голф 4 од 2003 година, најчест на плацевите, има километража 190 000 км и цена од 2975 евра.

Кај нас сличен кошта дупло но има километража од скромни 120 000 км "реални"

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=237853

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #76 на: 22 Декември 2011, 19:20:09 pm »
Прекрасен е Голфот.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #77 на: 22 Декември 2011, 19:26:36 pm »
     У градовите на работа обично идат со јавен превоз, ама ако работи у друг град или надвор од населено место - најчесто одат со ауто. Ретко кој има среќа да работи близу или да има у близина метро или сл. Плус странците за викенд често патуваат, а за време на одмори ич не коментирам. Башка си имаат викендици надвор од градовите и прилично глупо е едно семејство да оди со јавен превоз на пикник или сл. нели. Стандардот им е висок, можат да си приуштат, а у врска штедењето...ДА, штедат - ама не на уживање, здравје, одмор и рекреација.
     Сум бил многу пати во Австрија, Германија, Франција, Швајцарија, па и Словенија би ја споменал тука пошто искрено најсредена е од сите и сум видел како и колку (масовно) се вози - автопатите со 4 ленти се преполни !!! Имам некаде и некои слики и клипчиња, па ако ги најдам ќе ги пуштам. Да резимираме, просечен Западњак-Европеец, годишно поминува по моја слободна проценка и разговор со мештаните околу 25000 км, во зависност од возраста, општествениот статус и афинитетот за волан-може и помалку (ама тешко под 15000, тоа е минимум и важи за оние кои поседуваат повеќе од две-три возила), но и повеќе, нормално што и не е нешто што треба да ве чуди. Колата е трошок, ама и независност, а пред све - мерак !!!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #78 на: 22 Декември 2011, 21:10:45 pm »
Спрема математиката на некои...Тато оди на работа скеој ден по 5 км, и после до кај мене скеоја поруќек уште два километра. Секој викенд оди на риба по 20 км. Прсметајте колку Км направил годишно ?

Ич, Нула, Ни еден единствен, затоа што таткоми нема кола и си оди пешки или со такси кога оди по риба! ;D
Некој кој се претставува себе си како многу искусен и многу нашетан треба да има поим дека 90% од вработеното население во Германија на работа патува со јавен превоз, дека над пола патувањата низ градовите се со јавен превоз и дека во сите големи градови има семафори кои забрануваат возење на возила кои не ги исполнуваат моменталните минимални еко-стандарди согласно моменталната загаденост на воздухот, како и дека луѓето преферираат кратките дестинации да ги извозат со велосипед ако веќе немаат време да ги изодат пеш.

Тој искусен и нашетан постои само во твојата глава...пошто очигледно ти смета па сите дискусии ги тераш на таа тема и ги вадиш од контекст само тебе да ти одговараат.

Одмори ме малку молим те...оди касни некоја плескавица..лапни некое пиво...смири малку живац!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #79 на: 22 Декември 2011, 21:47:38 pm »
Спрема математиката на некои...Тато оди на работа скеој ден по 5 км, и после до кај мене скеоја поруќек уште два километра. Секој викенд оди на риба по 20 км. Прсметајте колку Км направил годишно ?

Ич, Нула, Ни еден единствен, затоа што таткоми нема кола и си оди пешки или со такси кога оди по риба! ;D
Некој кој се претставува себе си како многу искусен и многу нашетан треба да има поим дека 90% од вработеното население во Германија на работа патува со јавен превоз, дека над пола патувањата низ градовите се со јавен превоз и дека во сите големи градови има семафори кои забрануваат возење на возила кои не ги исполнуваат моменталните минимални еко-стандарди согласно моменталната загаденост на воздухот, како и дека луѓето преферираат кратките дестинации да ги извозат со велосипед ако веќе немаат време да ги изодат пеш.

Точно така на Германецот не му се дава годишно 5-6 000 евра за 40 000км да помине.Абе паметен народ се,додека ние тука разлагаме и се докажуваме тие си дишат почист воздух,си живеат подобар живот и си возат подобри возила,а ние ги оговараме,не ни е срам.
Гојдо ми се допаѓа твојот начин на размислување.

Ако не се лажам ова си го напишал за твојата кола.....

Произведена крајот на 1994 година,увезена крајот на 2002 год.Ја имам 9 години и сум презадоволен од, откако е кај мене имам поминато околу 70 000км,се на се 160 000км има поминато.Освен потрошен материјал околу подвозје,гуми,филтри друго немам чепнато.Моторот не е отваран да не е за подрек.Во прилог неколку сликички!

Ти ја имаш 9 години значи си ја купил 2002 на крај или почеток на 2003. За 9 години си поминал 70.000 или околу 7.700 километри годишно.

Кога си ја земал колата била стара 8 години под престовка да е купена во истата година кога е прозиведена и првиот газда за  8 години поминал 90.000 километри или по 11.илјади и нешто годишно се разбира ако е оригинална километражата а не враќана пошто твојава излегува дека е и под просекот што ти го наведе.

Сега гледам шо е работава ти си имал увезена кола!

Присутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #80 на: 23 Декември 2011, 11:57:06 am »

Точно така на Германецот не му се дава годишно 5-6 000 евра за 40 000км да помине.Абе паметен народ се,додека ние тука разлагаме и се докажуваме тие си дишат почист воздух,си живеат подобар живот и си возат подобри возила,а ние ги оговараме,не ни е срам.
Гојдо ми се допаѓа твојот начин на размислување.

Ако не се лажам ова си го напишал за твојата кола.....

Произведена крајот на 1994 година,увезена крајот на 2002 год.Ја имам 9 години и сум презадоволен од, откако е кај мене имам поминато околу 70 000км,се на се 160 000км има поминато.Освен потрошен материјал околу подвозје,гуми,филтри друго немам чепнато.Моторот не е отваран да не е за подрек.Во прилог неколку сликички!

Ти ја имаш 9 години значи си ја купил 2002 на крај или почеток на 2003. За 9 години си поминал 70.000 или околу 7.700 километри годишно.

Кога си ја земал колата била стара 8 години под престовка да е купена во истата година кога е прозиведена и првиот газда за  8 години поминал 90.000 километри или по 11.илјади и нешто годишно се разбира ако е оригинална километражата а не враќана пошто твојава излегува дека е и под просекот што ти го наведе.

Сега гледам шо е работава ти си имал увезена кола!

Да увезена е али чичко ми ја донесе на времето,кој живее во Германија,но не е од Германија туку од Холандија колата,произвдена 94,прва регистрација 95, кога решивме да купиме кола му се јавивме,му кажавме што модел сакаме и ја донесе..А и до сега тоа што сум го извадил од неа се било фабричко уградување,амортизери,чаури,автомат за перка.Така да после 9 год.поседување на одредено возило знаеш колку реално има поминато.
Така да мене овој податок не ме занима,Холандискиот податок да,не и Германскиот!
« Последно менување: 23 Декември 2011, 12:26:26 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #81 на: 26 Декември 2011, 18:11:25 pm »
Kolku pari tolku muzika, neznam uste nekoj sto zemal 320D okolu 2000 god(best buy kaj nas)so 100 000 za 5000 evra.

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
« Одговори #82 на: 28 Декември 2011, 02:01:22 am »
koj zede kola si zede...... sekoj vtor gragjanin stana avto diler, sekoj nosi koli od stranstvo i kaj da ne im padne biznisot na dilerite......
za kiometrazata sto ja vrtat stranskite koli, toa deka prosek im bilo 15.000km tesko da se veruva. jas so kolite so gi imam vrtam po 15.000km so Lancerot i Accordot a so Passatot se vrtat okolu 27.000km godisno! zatoa malku tesko deka nekoj stranec ke ja prodade kolata ispod 180-200.000km...... ne pasat treva tie, barem za vakvi ekonomicni situacii...... ako ne ja izvozi ne ja prodava.... ima i isklucoci, da se prodavaat koli so kilometraza ispod 150.000km, ama tie DRZAT CENA.....

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #83 на: 28 Декември 2011, 08:37:44 am »
15.000km е просек во Германија според ADAC и мислам дека е реално затоа што во Германија претежно се користи јавен превоз, а семејно имаат по неколку автомобили.

Меѓутоа тоа не значи дека кај нас се носат возила со тој просек, јас сум убеден дека тоа што се носи кај нас е со просек 25.000km годишно или повеќе, а 90% од тоа што се носи е со враќани километражи. Всушност и од ADAC предупредуваат дека 1 од 3 возила кои се продаваат во Германија се со враќани километражи. За другите земји можеби е поразлично. Но логиката на носење крш е таа, секој копук носи крш возила кои ги прикрпува и препродава за да заработи што повеќе.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #84 на: 28 Декември 2011, 09:30:30 am »
Зарем каков е автомобилот се одредува само по поминатата километража демек ако има повеке километри е крш а ако има помалку не е крш. Не се согласувам со тоа затоа што тоа што го нарекувате крш е релативно значи колку пари толку музика најнапред после како е одржувано возилото итн да не набројуам.

Присутен AUDI

• Редовен
« Одговори #85 на: 28 Декември 2011, 11:49:06 am »
Зарем каков е автомобилот се одредува само по поминатата километража демек ако има повеке километри е крш а ако има помалку не е крш. Не се согласувам со тоа затоа што тоа што го нарекувате крш е релативно значи колку пари толку музика најнапред после како е одржувано возилото итн да не набројуам.

Браво за погоре напишаното,не е се во километрите.Тетин ми има стило,ново купено пред 5 год.но 1000 евра нема да му даде никој за да го купи.Има поминато само 50 000км,ама е ужас,шарено е како лампион,се знае каде е фарбано,каде е удирано,секое ќоше има своја приказна,пластики над гумите фалат,поклопец на моторот,поклопец под моторот,декорации искршено,валкани.Но секогаш вели мојата кола е нова,ако од нова ниту Н нема.
На крај и на краишта мотор се прави ремонт,но удрено е удрено.Според мене кога се зема возило на старо,да не е удирано и не чувано..

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #86 на: 28 Декември 2011, 12:26:35 pm »
Сите коли шо ги увезуваат не се удирани тоталка,па напраени,можи да е малку удрена ама неубо направена (за мали пари),и одма дава поинаков ефект...како мотор шо се прави(менува),така и каросерија,се пегла,се менува крила,врати итн.итн....само да не е многу згужвана.....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #87 на: 28 Декември 2011, 13:38:11 pm »

Браво за погоре напишаното,не е се во километрите.Тетин ми има стило,ново купено пред 5 год.но 1000 евра нема да му даде никој за да го купи.Има поминато само 50 000км,ама е ужас,шарено е како лампион,се знае каде е фарбано,каде е удирано,секое ќоше има своја приказна,пластики над гумите фалат,поклопец на моторот,поклопец под моторот,декорации искршено,валкани.Но секогаш вели мојата кола е нова,ако од нова ниту Н нема.
На крај и на краишта мотор се прави ремонт,но удрено е удрено.Според мене кога се зема возило на старо,да не е удирано и не чувано..

јас ке му дадам бе 1000че да му го земам ;D

Присутен AUDI

• Редовен
« Одговори #88 на: 28 Декември 2011, 14:08:54 pm »

јас ке му дадам бе 1000че да му го земам ;D

Да го видиш нема да му дадеш,внатре нема место каде што не е измацано,тракторот кај мене е почист,искршени насочуваци за вентилација,миризба на се и сешто,надворешно,секој ќош,секое крило,напред назад се по најмалку еднаш удрени,браниците искршени,вратите кога ги отвараш како фап да отвараш крцаат и треба сила за да ги отвориш.Подвозјето назад е ужас.Моторот работи ама еднаш кога проверивме улје,сипката беше сува,како да не видела улје.
Мене и тие да му даваа 1000 евра нема да го земам,главоболка ке си земам само.Почурук кола сигурно немаш видено.....

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #89 на: 29 Декември 2011, 15:49:29 pm »
Вака отворете пазар3, реклама5 и сличните сајтови и ке видите пример Бмв е46 320д од 2000/2001 година тука кај нас во Македонија регистрирано, или до регистрација платено све се по 5000 евра, а по сајтовите во Германија тие модели на Бмв се по 5000-6000 Евра....

Што значи се купуваат крешеви, по 2000 евра... предница од Аврстија задница од Германија и донесија тука и за 5000 евра продај ја, да бутнеш 500-1000 евра у џеб...

А убава кола, има во Германија, да но од човек од дома да му ја земеш, не од плац.... дека све е превара...