Автор Тема: Совети за ново возило Citroen C4 vs Skoda Kamiq  (Прочитано 5352 пати)

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 345
Одг: Совети за ново возило Citroen C4 vs Skoda Kamiq
« Одговори #45 на: 03 Декември 2024, 13:15:06 pm »
Ако веќе го свртевте на седани, за тие пари опција е Тојота Корола. За 20.500 имаш бензин и за 1-2 илјади ќе си ставиш плус опрема по желба. Јарис Крос HEV имаш за 25.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3877
« Одговори #46 на: 03 Декември 2024, 13:33:27 pm »
Ако веќе го свртевте на седани, за тие пари опција е Тојота Корола. За 20.500 имаш бензин и за 1-2 илјади ќе си ставиш плус опрема по желба. Јарис Крос HEV имаш за 25.

Три цилиндри атмо мотор со само 150Нм вртежен момент.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #47 на: 03 Декември 2024, 15:21:46 pm »
И другите два (Цитроен и Шкода) се трицилиндри. За издржливост атмо е подобро, односно ќе трае повеќе. Ако му е за низ град како што пиша и не е по брзини, не би требало да е преголем проблем. Проблемот е што за 4-5 илјади веќе имаш други класи на возила и мотори, но секој си го знае буџетот. Инаку 20-23к буџет за нова кола е најнеблагодарно, знам од лично искуство. Гледав повеќе од една година и на кај пак земав половно.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2884
  • Слобода или смрт
« Одговори #48 на: 03 Декември 2024, 15:29:56 pm »
Што и да земеш/одлучиш, направи тест вожња.
Не знам дали ти ја спомна шкода скала, ама камик ти е Б-серија, додека скала ти е Ц-серија. Теоретски, скалата е подобра.

Ова е најдобриот совет. Тест возење на возилото исклучиво со тој мотор што би го земал никако со друг.
Вака ќе наседнев јас 2021 со киа xceed 1.0 кој толку беше фален на сите ревјуа што кога седнав и го возев сфатив дека е тешка катастрофа. Како и секој малолитражен трицилиндраш.
А пред да го пробам речиси бев убеден од сите ревјуа што ги гледав дека е супер. Потоа сфатив дека сите тие новинари читаат од скрипта што некој им ја пишува и никој не кажува реално.

За буџет од 22к јас би земал кинез. ДФСК или МГ. Напукан со опрема, автоматик и секако соодветен мотор а не малолитражно трицилиндрашче.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6518
« Одговори #49 на: 03 Декември 2024, 16:17:00 pm »
Многу е важно како е спарен моторот, истото важи и за три цилиндраш и четири итн. Тоа што си возел киа 1.0 незначи дека е така за сите. Зошто побогу се прават генерализации не разбирам

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 309
  • Macedonia
« Одговори #50 на: 03 Декември 2024, 16:50:59 pm »
претпоставувам бидејќи човек не може да седне и да ги испроба сите мотори (ниту пак треба) па да даде реална рецензија туку average joe гледа нешто од сопствени искуства, нешто од други и фала богу се плаши да не се зафркне самиот себеси, па од таму произлегуваат сите генерализации  ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6518
« Одговори #51 на: 03 Декември 2024, 17:01:53 pm »
Ова ти е исто да кажеш сите 4 цилиндри нечинат зошто си имал лошо искуство со 1.4 атмо бензин.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6108
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #52 на: 03 Декември 2024, 17:29:02 pm »
Многу по-reliable е 1.4 атмо-бензин од ова Французов.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1710
« Одговори #53 на: 03 Декември 2024, 17:41:46 pm »
Станува збор за возило со рачен менувач, разбрав дека истиот е забранет за употреба во Велес.
Нема логика на крајот од 2024 година да се платат 20к+ еур за кола со рачен менувач. Ама никаква логика. И онака отидоа во ку*ац со цените, нека стават сите производители уште 2-3% линеарно на цената и се да биде автоматик. Плус ќе си стават 100ккм интервал на сервис на менувач вин-вин-вин ситуација.

Кумот мој бараше да купи кола и во 6 месеци 5 пати ми вика фала што "не ми дозволи" да купам со рачен.

Рачка е подобра од автоматик само додека не се проба автоматик.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9152
« Одговори #54 на: 03 Декември 2024, 17:45:09 pm »
Logika odamna nema nishto okolu avtomobilive cenive i opremite

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2540
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #55 на: 03 Декември 2024, 17:58:55 pm »
Станува збор за возило со рачен менувач, разбрав дека истиот е забранет за употреба во Велес.
Нема логика на крајот од 2024 година да се платат 20к+ еур за кола со рачен менувач. Ама никаква логика. И онака отидоа во ку*ац со цените, нека стават сите производители уште 2-3% линеарно на цената и се да биде автоматик. Плус ќе си стават 100ккм интервал на сервис на менувач вин-вин-вин ситуација.

Кумот мој бараше да купи кола и во 6 месеци 5 пати ми вика фала што "не ми дозволи" да купам со рачен.

Рачка е подобра од автоматик само додека не се проба автоматик.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Почитуван Др се надевам дека сте добро  подолог период ве немаше па се надевам дека сте добро поздрав до вас Ке се надоврзам на вашата преписка која е сосема коректна и со одлично размислување па збор два нема везе што сме 2025 пак и во 2035 ке има мануелци од горе доле скоро сите брендови сакале ние или не, се продава иде шо би се рекло ко алва си има купувчи на таков тип на пренос .Проблемот настанува што парите немат вредност јас напоменав а и некој кој е на разина на поинтелкутално ниво ке свати дека 20к веќе скоро во ауто индустрија за нов аутомобил немаат вредност што е поразително свесни сме сите поголемиот % на едно истражувачко биро (нема да напоменам кое од од одредени причини) граѓаните во Македонија се изјасниле дека се спремни за нов аутомобил да издвојат околу 20тина илјади евра што е сосема пристојно тоа е поголемиот % на домаќинства.Јас сум прв за нови аутомобили да се возат и да конечно се стави крај на поплавени хаварисани кршеви што се увезуваат и ги има се повеќе по наши улици за жал.Аутоматите секогаш носат плус 2-3 илјади евра од моделот јас отворив неколку  прашања  за аутомаците во прашања и одговори бидејки поголем дел не е мн запознаен со аутоматски пренос би било супер да се издскутира и да се сподели размислување во тој правец.Аутоматик ново возило со солидна опрема и добри перформанси не зависно сув,лимузина нема за жал испод 30к тоа е факт за жал тажен по нашиот буџет.Да се надевме дека колегата ке избере нешто што ке му ги задоволи апетитите и ке му носи задоволство аутомобилот а воедно и ке се патем поднаучи нешто ново од различни размислувања.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1922
« Одговори #56 на: 03 Декември 2024, 18:01:46 pm »
Многу паѓате у несвест со тоа аутоматикот,  за коли што поминуваат 8-10 илјади км годишно. У случајов за 7 илјади км годишно.

Уствари тоа и се темите на форумов. Автоматски мењач и премиум ол сизн гуми.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #57 на: 03 Декември 2024, 18:13:34 pm »
Па баш за градска е автоматик. На 2 км да поминеш во гужва ќе се изнаменуваш. Да поминуваш по 30-35к на отворен пат, не ти е битно дали е рачен или автоматски.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1922
« Одговори #58 на: 03 Декември 2024, 18:18:16 pm »
Па баш за градска е автоматик. На 2 км да поминеш во гужва ќе се изнаменуваш. Да поминуваш по 30-35к на отворен пат, не ти е битно дали е рачен или автоматски.

Во буџетот од 22 илјади евра каква кола може да купи со автоматски мењач?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9152