Мал апдејт тука за неколку интересни работи:
1. ОЕМ предни и задни дискови нарачани од hubauer-shop преку Краго секако, за 60% од цената (со сѐ сите достави итн) од таа што ми ја дадоа од М Кар со попуст. Моментално се на пат накај Краго така да очекувам за недела-2 да стигнат. Не се брзам, имаат старите уште живот во нив.
2. Во последно време малку мака мачам со левото колено и педалата за куплунг. Одот е предолг и федерот за враќање назад е прејак и едвај најдов некоја да речеме океј положба. Затоа си нарачав Ultimate Clutch Pedal:

Ова е целосна промена на педалата, со што се добива поприродна почетна позиција, многу пократок од и има 3 различни точки за монтирање на федерот со различна цврстина. Би требало да е многу пофино возачко искуство.
3. Најдоброто за крај—уште откако ја имам колава не сум најзадоволен со сетапот на суспензијата, односно амортизерите и спиралите. Прекрута е и било каква нерамнина на пат особено поостри дупки ја „вознемируваат“ и се губи стабилност. Долго време мислев што да правам, неколку различни сетапи истражував, вклучително:
1. M Performance coilovers - добра цена, revalved KW v3 со proprietary БМВ спирали. Но, ни БМВ ни KW не нудат сетови за rebuild така да отпадна.
2. 3DM Motorsport Ohlins Road & Track - revalved за повеќе комфорт со сет од помеки Swift спирали. Одлични reviews, одлична поддршка но цената од старт им е повисока а требаше да ги влечкам од Америка, па така отпаднаа.
3. AST 5100 Street - добри reviews, но недоволно информации за spring rates, локална поддршка одлична (TeamAuto ги носи и сервисира), но цената малку повисока од тоа што би сакал да платам
4. Litchfield Nitron R1 - Произведени од Nitron по спецификација на Litchfield, со помеки Litchfield спирали, дизајнирани за да се удобни и прецизни за лоши британски патишта (што значи таман за кај нас). Chris Harris го возеше Bilstein сетапот на Litchfield на неговата, Nitron треба во секој случај да се 2-3 класи над. Одлична цена. Исто така единствени што може да се наместат на фабричка висина што ми е битно зошто немам желба воопшто да ја симнувам (плус минус некои 5мм што ќе треба за тежинско балансирање).
Одлуката падна на Litchfield Nitron R1, и моментално се исто на пат кон Краго, па очекувам да стигнат во Мк во исто време и со дисковите. Сликиче од како изгледаат:

Nitron се и OE добавувачи за Lotus, Morgan и Radical, така да имаат одлично педигре.
„Ама Андреј, ја продаваш колава, зошто трошиш пари на неа?“ Зошто ќе помине сигурно долго време пред да се продаде и сакам да ѝ се изнауживам максимално дур е кај мене. Уште ми прави ќеиф, уште редовно си ја возам ради забава, и нема да сум воопшто тажен ако не се продаде долго време

Тоа е тоа, повеќе инфо чим стигне сѐ