Автор Тема: 2020 BMW F87 M2 Competition  (Прочитано 105096 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22304
Одг: 2020 BMW F87 M2 Competition
« Одговори #765 на: 26 Март 2026, 09:58:25 am »
Чувај си бемвето друже, кај и да одиш.
Кога ќе поскаш ново, ќе мора габоров да го купиш.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2550
« Одговори #766 на: 26 Март 2026, 11:36:17 am »
Колега сака да го зима новиот рав 4 па ќе идам викендов на тест возење со него да видам каков е.
Инаку јас некаде 2017 сакав да го зимам моделот на рав 4 од 2012 што е но кога го пробав ми беше тесен и се откажав.
2021 сакав да го зимам моделот од 2016та и пак кога го пробав ми беше тесен и се откажав.
2025та не ни пробав рав 4 од таа причина очекувајќи дека ќе ми е тесен па сега баш ме интересира дали се имаат поправено.
И чисто процедурално соренто е речиси дупло поскапо од рав4 така да тоа ти е за повисока позиција и од сениори.

И после квадратот бил скап.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2449
« Одговори #767 на: 22 Април 2026, 14:19:01 pm »
Заборавив да пишам тука, на 90957км прошла недела направен редовен сервис. Овој пат кај Џеповски зошто немав време сам да го направам. ОЕМ филтер за масло и овој пат Motul 300V Competition 5W-40. Motul ја имаат сменето формулата во 2025та, имаат додадено повеќе детергенти во 300V маслата, а јас секако менувам на 6к км/6 месеци најкасно.

Плус е прилично потенко од Red Line-от, а исто има висок HTHS (4.0), и дефинитивно се чувствува моторот дека работи помазно, и послободно крева вртежи.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5770
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #768 на: 25 Април 2026, 21:33:10 pm »
Pozdrav od Polska :D

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #769 на: 18 Мај 2026, 14:16:08 pm »
Сум ја испуштил сликава, некој е ептен фан.  ;D

Предната десна гума неколку недели знаеше да пушти по 0.1 бар притисок на 1-2 недели. Ја донесов денес во Мотоцентар, установија дека е скината од страна и дека не се препорачува да се лепи, па БМВто си доби 2 нови предни Континентал СпортКонтакт 7 во 255/35 19.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #770 на: 28 Мај 2026, 15:23:51 pm »
Почнавме со набавка на делови за целосно освежување на системот за кочење. Денес пристигнаа Ferodo DS Performance предни и задни плочки, набавени од АутоЦентар за многу коректна цена (поефтино отколку да ги нарачав во Европа преку Краго). Да се вратам од пат и ќе нарачам и ОЕМ дискови, тие ќе мора од ЕУ пошто М Кар малку повеќе се дрогираат со цените. Се размислував дали да надградам на fully floating Girodisc или EBC дискови ама многу е голема разликата во цена а нема поента.

Слики од плочките (предните ми се колку главата а прилично голема глава имам :))

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #771 на: 09 Јуни 2026, 18:28:45 pm »
Мал апдејт тука за неколку интересни работи:

1. ОЕМ предни и задни дискови нарачани од hubauer-shop преку Краго секако, за 60% од цената (со сѐ сите достави итн) од таа што ми ја дадоа од М Кар со попуст. Моментално се на пат накај Краго така да очекувам за недела-2 да стигнат. Не се брзам, имаат старите уште живот во нив.

2. Во последно време малку мака мачам со левото колено и педалата за куплунг. Одот е предолг и федерот за враќање назад е прејак и едвај најдов некоја да речеме океј положба. Затоа си нарачав Ultimate Clutch Pedal:

Ова е целосна промена на педалата, со што се добива поприродна почетна позиција, многу пократок од и има 3 различни точки за монтирање на федерот со различна цврстина. Би требало да е многу пофино возачко искуство.

3. Најдоброто за крај—уште откако ја имам колава не сум најзадоволен со сетапот на суспензијата, односно амортизерите и спиралите. Прекрута е и било каква нерамнина на пат особено поостри дупки ја „вознемируваат“ и се губи стабилност. Долго време мислев што да правам, неколку различни сетапи истражував, вклучително:
1. M Performance coilovers - добра цена, revalved KW v3 со proprietary БМВ спирали. Но, ни БМВ ни KW не нудат сетови за rebuild така да отпадна.
2. 3DM Motorsport Ohlins Road & Track - revalved за повеќе комфорт со сет од помеки Swift спирали. Одлични reviews, одлична поддршка но цената од старт им е повисока а требаше да ги влечкам од Америка, па така отпаднаа.
3. AST 5100 Street - добри reviews, но недоволно информации за spring rates, локална поддршка одлична (TeamAuto ги носи и сервисира), но цената малку повисока од тоа што би сакал да платам
4. Litchfield Nitron R1 - Произведени од Nitron по спецификација на Litchfield, со помеки Litchfield спирали, дизајнирани за да се удобни и прецизни за лоши британски патишта (што значи таман за кај нас). Chris Harris го возеше Bilstein сетапот на Litchfield на неговата, Nitron треба во секој случај да се 2-3 класи над. Одлична цена. Исто така единствени што може да се наместат на фабричка висина што ми е битно зошто немам желба воопшто да ја симнувам (плус минус некои 5мм што ќе треба за тежинско балансирање).

Одлуката падна на Litchfield Nitron R1, и моментално се исто на пат кон Краго, па очекувам да стигнат во Мк во исто време и со дисковите. Сликиче од како изгледаат:

Nitron се и OE добавувачи за Lotus, Morgan и Radical, така да имаат одлично педигре.

„Ама Андреј, ја продаваш колава, зошто трошиш пари на неа?“ Зошто ќе помине сигурно долго време пред да се продаде и сакам да ѝ се изнауживам максимално дур е кај мене. Уште ми прави ќеиф, уште редовно си ја возам ради забава, и нема да сум воопшто тажен ако не се продаде долго време :)

Тоа е тоа, повеќе инфо чим стигне сѐ

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18071
« Одговори #772 на: 09 Јуни 2026, 18:57:03 pm »
Нема да биде можно/исплатливо да ја земеш колата кај што ќе одиш и да ја пререгистрираш таму?

Со здравје да си ги возиш новите делови!

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #773 на: 09 Јуни 2026, 19:01:35 pm »
Нема да биде можно/исплатливо да ја земеш колата кај што ќе одиш и да ја пререгистрираш таму?

Со здравје да си ги возиш новите делови!

Ќе видиме, некои држави нудат како опција да си ја однесеш без да плаќаш увозни давачки како твоја сопственост, некои не. Во секој случај, ќе се праша и тоа и дополнително да ѝ направат проценка колку би коштало увоз, во зависно на која цена ќе ја проценат. Ако е нешто ниско има смисла ама инаку, не се исплати. После и за продавање има поголем пазар (иако помала цена). Има време, моментално уште си ги разгледуваме опциите, како и станови и слично. Успеав да одложам во фирма кај мене да е од 2027ма тоа барем, така да не се брзам да е одма.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4158
« Одговори #774 на: 10 Јуни 2026, 17:19:42 pm »
Што работи и смени на колава од механички аспект за да ја средиш, испаѓа дека М2 е неверојатно лошо ауто кога испаѓа од фабрика 😁
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #775 на: 10 Јуни 2026, 17:55:04 pm »
Што работи и смени на колава од механички аспект за да ја средиш, испаѓа дека М2 е неверојатно лошо ауто кога испаѓа од фабрика 😁

Многу способна кола е од фабрика, јас сум пицајзла  :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7615
« Одговори #776 на: 10 Јуни 2026, 19:32:47 pm »

Инжинерите од БМВ што работеле на моделов ако ја видат темава... ;D