Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 52231 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #735 на: 29 Јули 2025, 12:36:17 pm »
Фала на инфо. Споро иде работава тогаш, кај мене сеуште нема ништо и сигурно нема да стигне пред да идам на одмор.
Сам да се цитирам :)
Вчера ми стигна мејл со документи за потпишување, па да им ги пратам назад. Иако вчера се вратив од одмор, ќе ја истерам процедурава до крај, ќе се најде за следно идење во Грција со кола.
Отприлика месец дена од аплицирање до добивање документи за потпис, плус ќе видам уште колку време ќе треба за достава на тагот.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #736 на: 29 Јули 2025, 19:22:31 pm »
Фала на инфо. Споро иде работава тогаш, кај мене сеуште нема ништо и сигурно нема да стигне пред да идам на одмор.
Сам да се цитирам :)
Вчера ми стигна мејл со документи за потпишување, па да им ги пратам назад. Иако вчера се вратив од одмор, ќе ја истерам процедурава до крај, ќе се најде за следно идење во Грција со кола.
Отприлика месец дена од аплицирање до добивање документи за потпис, плус ќе видам уште колку време ќе треба за достава на тагот.
Потпиши се на секоја страна од договорот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #737 на: 29 Јули 2025, 22:44:00 pm »

Мене на Батровци према Загреб не ми го отчита српскиот таг. Ќе помислев до мене е нешто, да сум утнал у процедурата, ама и уште еден македонац паралелно до мене исто лупна рампа, па се враќавме двајцата да си земеме картица од другите бутки.

Сконтав што е финтата зошто не ми го отчита тагот: Не се доближив доволно блиску до рампа!!
Хрватите сензорите ги ставаат многу блиску до рампата, практично мора да застанеш пред рампа за да ти го отчита тагот. Малце глуп принцип, ама од друга страна не може како кај нас сељак без м-таг да се бутне на м-таг, па тој позади него да му отвори рампа и да му го блокира влезот на тој што фактички има м-таг (да, и тоа го има кај нас) :)

Втора работа, имаат хрватите Експрес ЕНЦ лента - не одете на таа со обичен таг - не е за обични тагови! :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Abertzale

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #738 на: 30 Јули 2025, 21:18:08 pm »
Денес си земав таг во Грција и работи одлично.
Утре кога ќе си доаѓам во Македонија сакам да земам и мтаг. Имам две прашања:
- дали може на првата патарина после богородица да се купи таг? Видов на одење на кабините пишува има мтаг ама како се купува? Нема веројатно на самата рампа да пополнувам?
- дали ако двата тага - мк и гр - ми стојат ќе се збуни читачот? :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #739 на: 30 Јули 2025, 22:34:56 pm »
М таг во МК моментално нема да најдеш, НЕМА!! Здравје од септември. Кога ќе купуваш таг во мк не треба ништо да пополнуваш.
Неможам да тврдам ама мислам дека нема да се збунат двата тага ако се поставени на шофершајбна бидејки би требало да имаат различна фрекфенција.
 Додека српскиот и македонскиот се на иста фрекфенција.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Abertzale

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
« Одговори #740 на: 31 Јули 2025, 17:57:37 pm »
М таг во МК моментално нема да најдеш, НЕМА!! Здравје од септември. Кога ќе купуваш таг во мк не треба ништо да пополнуваш.
Неможам да тврдам ама мислам дека нема да се збунат двата тага ако се поставени на шофершајбна бидејки би требало да имаат различна фрекфенција.
 Додека српскиот и македонскиот се на иста фрекфенција.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
Да потврдам дека нема. На секоја патарина ги прашував :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #741 на: 01 Август 2025, 08:57:19 am »
Епа нема. Тендерот штотуку заврши. Договорот е потпишан крај на јули годинава. Рачунај бар 2 месеца ќе нема. Циркузанти сме за се па и за ова.
Во М-тел треба да се провери. Можеби имаат. Српски секако.

На тајм.мк во делот на добиени договори по тендер и во БЈН страната, една фирма регистрирана во 2024 во стан во Скопје со еден вработен го добила тендерот за сукцесивно испорачување на таг уреди.  Таговите по цена од 957 денари по парче и држач за таг по цена од 250 денари парче. Вкупниот договор е 70 милиони денари (или 1.145.000 Евра) 

Инаку ич не е чудо што грците одбиле (барем засеа) да се дел од игранката со тол4ол. Тие, без никакви обврски ги даваат таговите бесплатно. Со тоа, македонците, србите, црногорците ќе можат бесплатно да добијат таг и го користат во сите земји, наместо да им даваат на балканските гуликожи по 20 Евра.

Туку што е па нормално. Патарините кај Тетово и Гостивар уште немаат таг/кард опција (поради функционалната пола/пола опција). Уште поголемо разочарување е на влез Скопје кај Миладиновци да нема и повеќе ленти и таг ленти.
« Последно менување: 04 Август 2025, 01:10:47 am yarre »

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #742 на: 11 Август 2025, 14:25:47 pm »
Мтаг - попусти за надополнување се рачунаат како кумулативно надополнувањата?
Гледам мене ми дава 3% попуст - 3% за надополнета сума од 10.001 денари до 50.000 денари... а не сум надополнил никогаш сума поголема од 10.000 денари еднократно, а вкупно дополнувања ми се над 10.000...

https://etc.roads.org.mk/AMC/FAQ
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Bojant

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #743 на: 11 Август 2025, 15:33:13 pm »
Српски таг нарачан на 10.07.2025г и платен преку enpay апликацијата, уште го немам добиено по пошта во Скопје. Месец дена абер немаат. Ниту на маил одговараат ни на телефон креваат.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 403
  • Macedonia
« Одговори #744 на: 11 Август 2025, 15:55:31 pm »
Не знам дали се спомна на форумов, за минималното покачување дека е зголемено се знае веќе, ама немав забележано дека цената на таг уредите и смарт картичките (м-кард) се двојно поскапени.

од 1200 ден на 2400 за таг и од 300 на 600 ден за м-кард. Ова го пишува на патарините, а на официјалната страница уште стојат старите цени

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #745 на: 11 Август 2025, 18:45:03 pm »
Грешно си разбрал.
Надополнувањето е зголемено од 300 на 500ден за Мкард и од 500 на 1000 за мтаг.

Цената на уредите е иста.

Отсутен razormk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #746 на: 11 Август 2025, 20:16:39 pm »
Грешно си разбрал.

Цитат
ИЗМЕНИ
– Минимален износ за дополнување на смарт-картичка: зголемен на 500 денари (претходно 300 денари).
– Цена на електронски уред МТАГ: намалена од 1.200 на 1.000 денари.
– Минимално дополнување за МТАГ: зголемено на 1.000 денари (претходно 300 денари).
– Попусти за електронско плаќање: Рок за плаќање на издадена казна (билет): продолжен од 24 на 48 часа.
– 2% попуст за корисниците на смарт-картички.
– 3% попуст за корисниците на МТАГ, пресметани при секое поминување на патарина.
– Поголема достапност на уредите МТАГ: ќе може да се купуваат и дополнуваат на повеќе продажни места преку надворешни дистрибутери.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Macedonia
« Одговори #747 на: 12 Август 2025, 11:18:57 am »
Да му се сневиди, нема шанси до толку погрешно да прочитам. И да имам дислексија па до толку... Инаку беше испринтан обичен лист на кабина на патарината кај Велес или Катланово не се сеќавам точно која од нив према Скопје. Ваљда не се зеза некој да им закачи такво нешто на кабината. Ако поминам пак баш ќе заприметам да кажам за сигурно, освен ако некој друг не помине и забележи пред мене.

Се надевам дека грешам.

Грешно си разбрал.

Цитат
ИЗМЕНИ
– Минимален износ за дополнување на смарт-картичка: зголемен на 500 денари (претходно 300 денари).
– Цена на електронски уред МТАГ: намалена од 1.200 на 1.000 денари.
– Минимално дополнување за МТАГ: зголемено на 1.000 денари (претходно 300 денари).
– Попусти за електронско плаќање: Рок за плаќање на издадена казна (билет): продолжен од 24 на 48 часа.
– 2% попуст за корисниците на смарт-картички.
– 3% попуст за корисниците на МТАГ, пресметани при секое поминување на патарина.
– Поголема достапност на уредите МТАГ: ќе може да се купуваат и дополнуваат на повеќе продажни места преку надворешни дистрибутери.

Има ли датум на измена ова од кога е?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #748 на: 12 Август 2025, 12:24:06 pm »
Zavcera mi ja napadnaa kartickata (15 transakcii od 19.99 USD za dve tri minuti ) so koja posledni transkakcii mi se internet kupuvanje nadoplnuvanje na TAG kaj nas i vo Grcija.
Moze da e samo koincidencija u mozebi protekla informacija od nekoe prethodno internet kupuvanje.
Sepak da pisam.

Kako i da e, sega gi namaliv limitite za internet kupuvanje na nula!
Ke aktiviram limit pred kupuvanje i ke stavam pak na nula po kupuvanje.
Dosadno, ama podobro od 15 transakcii od 19.99 USD za dve minuti. Telefonot zbesna od poraki, interveniravme trojca i za 3 minuti spustiv limit na nula i blokirav VISA kartickata.

Interesno e sto kupuvale na Apple store, kako mozat taka da dojdat do parite ili i porakite im se rezirani?
Otkako blokirav probale da kupat hrana vo indija.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Macedonia
« Одговори #749 на: 12 Август 2025, 12:38:07 pm »
Не знам колку ќе ти заврши работа, ама нема да е лошо да си провериш - и сите општо, кој меил бил breach-нат. Внесете си ги сите меилови што ги користите. Ако се пробиени ќе ве извести алаткава.

https://monitor.mozilla.org/