Автор Тема: Volkswagen Golf 8 GTE  (Прочитано 29854 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5056
  • The Spartan General
Одг: Volkswagen Golf 8 GTE
« Одговори #285 на: 10 Септември 2024, 09:34:58 am »
Hibrid mora da menuva maslo ednas godisno. Ima mnogu povekje pali-gasi ciklusi otkolku ne-hibrid vozilo.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #286 на: 10 Септември 2024, 17:47:32 pm »
[Секако дека ме интересира. Ама сигурно не се разбирам повеќе од инженерите кои ја направиле колата.

Одамна коливе не ги прават инженери, туку менаџерчиња кои се money oriented и ништа више. Напротив, инџенерите ги прават колите да се расипуваат. Па од тука муабетот/прашањето, зарем на ауто од 30-40.000 еура би менувал масло на 30.000Km или 2 год? @Tischläufer, ајде молим те линк од youtube видета за мачји кашаљ.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29718
    • CARclub.mk
« Одговори #287 на: 16 Септември 2024, 22:23:21 pm »
Муабетите за други мотори се префрлени тука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #288 на: 24 Октомври 2024, 09:50:20 am »
Еве малку подолгорочни бројки.

Ова се статистики Since Refuel, односно од последниот пат кога е ставено гориво. Ако добро се сеќавам, тоа е на 5-ти Август, на влегување во Македонија на враќање од одмор. Има тука и возење по автопат и низ град. Не го возам цело време на струја, очигледно.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1436
« Одговори #289 на: 24 Октомври 2024, 10:31:16 am »
Зар и ти сине Бруте?? Who cares about the consumption...
И дај смени ја црвенава боја не глуми GTI 😂😂😂

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5056
  • The Spartan General
« Одговори #290 на: 24 Октомври 2024, 10:35:11 am »
Generalno e preporaclivo rezervoarot na hibridi da e poln i da se izbegnuva dolgo vreme stoenje na recisi prazen/rezerva. Da ne se dava prostor za parei i kondenzacija vnatre osobeno na esensko/zimski temperaturi.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 174
« Одговори #291 на: 11 Ноември 2024, 20:34:47 pm »
Слабо репортажи за голфо. Ајде сподели нешто, какво е возилото споредено со чист дизел или бензинец? Дали има работи как хибридот кои одат на нерви?
Жолти зелени или црвени сијаличина?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #292 на: 11 Ноември 2024, 21:21:20 pm »
Да бидам искрен, не сум пријавил ништо, бидејќи ништо сериозно не се случило. Ете, пред недела дена доби нови брисачи. Задниот скокаше и праеше одвратен звук.

Колата се вози секојдневно и во зависност од поминатите километри се полни или секоја или секоја втора вечер. Како што заладува, така и рејнџот малку по малку се намалува ама не ми претставува никаков проблем. Секако, си го праам меракот и возам и на бензин. И со сите коњи е прилично брз. :)

Во споредба со чист дизел или бензинец, би кажал дека е различно - ама па затоа и ја купив колата. Како што веќе кажав, бара одредени промени во навиките. Не толку во начинот на возење, колку што во полнењето - ама ништо страшно. Да, правилната експлоатација е условена од редовно полнење - ама ако постојат услови за редовно полнење придобивките се (барем за мене) огромни. А пред некој ден начекав Golf 7 GTE како се полни на кабел пуштен од подрумска просторија од една зграда со полначот скриен под кола да не се гледа. Ако се сака, се може. ;)

Субјективно, мене PHEV приказната многу ми одговара. Најверојатно и следната кола ќе ми биде PHEV.
« Последно менување: 11 Ноември 2024, 21:54:00 pm zeroSignal »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #293 на: 12 Ноември 2024, 10:16:59 am »
Дали почна да го користиш она загревањето наутро на 22 степени да е колата кога одиш на вежбање/излагање?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3873
« Одговори #294 на: 12 Ноември 2024, 10:24:55 am »
Добра работа е ПХЕВ, али си бара куќа или во најмала рака обезбедено паркинг место. И како што кажа Зеро, си бара да е од возачот да промени малце навиките во поглед на тоа дека треба кога ќе си дојде и да ја стави да се полни.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #295 на: 12 Ноември 2024, 11:29:28 am »
Дали почна да го користиш она загревањето наутро на 22 степени да е колата кога одиш на вежбање/излагање?

Го користев кога ја земав колата, си функционираше одлично. Сега сè уште не сум почнал, ама гледам дека кај и да е, како што е ладно сабајлечки...

Добра работа е ПХЕВ, али си бара куќа или во најмала рака обезбедено паркинг место. И како што кажа Зеро, си бара да е од возачот да промени малце навиките во поглед на тоа дека треба кога ќе си дојде и да ја стави да се полни.

И искрено, не е некоја преголема промена. Си има временски интервал од колку саат до колку саат се полни за да се полни исклучиво на евтина струја, па јас и да ја стаам колата во двор и да ја уштекам и порано, ќе почне да се полни после 22:30 и ќе се полни до 06:30. Софтверот е паметно решен, си пресметува колку време ќе ѝ треба на колата да се наполни и не почнува да полни веднаш туку почнува да полни за колата да биде наполнета точно кога завршува интервалот за полнење.

Единствено што ми се случува е да заборавам понекогаш да ја ставам во двор па излегувам во пижами. ;D И ме нервира што автоматски се гаси за 30 секунди ако види откачен каиш и не забележи товар на седиште. Отприлика толку време ми треба на доаѓање дома да искочам од кола и да ја отворам вратата од двор. И тамаааааан ќе се вратам во кола, ќе се изгаси. :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1101
« Одговори #296 на: 12 Ноември 2024, 12:03:59 pm »

Го користев кога ја земав колата, си функционираше одлично. Сега сè уште не сум почнал, ама гледам дека кај и да е, како што е ладно сабајлечки...

И искрено, не е некоја преголема промена. Си има временски интервал од колку саат до колку саат се полни за да се полни исклучиво на евтина струја, па јас и да ја стаам колата во двор и да ја уштекам и порано, ќе почне да се полни после 22:30 и ќе се полни до 06:30. Софтверот е паметно решен, си пресметува колку време ќе ѝ треба на колата да се наполни и не почнува да полни веднаш туку почнува да полни за колата да биде наполнета точно кога завршува интервалот за полнење.

Единствено што ми се случува е да заборавам понекогаш да ја ставам во двор па излегувам во пижами. ;D И ме нервира што автоматски се гаси за 30 секунди ако види откачен каиш и не забележи товар на седиште. Отприлика толку време ми треба на доаѓање дома да искочам од кола и да ја отворам вратата од двор. И тамаааааан ќе се вратам во кола, ќе се изгаси. :D

Џглапни едно во совозачко, и вади го кога имаш сопатник.  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #297 на: 12 Ноември 2024, 12:31:58 pm »
Одбивам да имам вакво ср*ње во кола.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #298 на: 12 Ноември 2024, 14:27:48 pm »
Ама затоа замисли едно вакво како има да му легне...

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3873
« Одговори #299 на: 12 Ноември 2024, 17:05:56 pm »

Кај мене е малце проблем што батеријата е поголема, па не се полни за тие вечерни 6ч кога е ефтината струја, али не е толку проблем тоа секако доста ми се и 80% на пример.
Секоја вечер го уклучувам кога се прибирам, не пазам сеуште многу на тоа и до 7:30 сабајле кога сум на работа е скроз фулл.
Наредниот период ќе пробам да го ставам да се полни само во тајм слот модот зошто секако батеријата ми е повеќе од доволна за низ град, но често патувам и на отворено па заради тоа на почетоков претпочитам секое утро да имам 100%.

Што се однесува до гасењето, кај мене се гаси веднаш ако се отвори врата и се откачи каишот, ама го видов некаде у сетинзите, треба да го сменам тоа.

Сепак сеуште стојам на тоа дека како држава во Македонија е мачно да се живее со ПХЕВ а уште потешко со БХЕВ доколку немаш паркинг место со струја. Не е невозможно, но е многу потешко наспроти некој други држави каде што е поразвиена таа инфраструктура. Мислам дека хибридите на Тојота моментално се подобра опција за ова поднебје.
Полначите на ЕВН се со смешни цени и плус секогаш се зафанати со други возила, па за да ги користиш треба да викаш полиција, а и голем дел пак од тие полначи што се ставени во фирмите или паркинзите како маркетинг, не работат.
Пред некој ден на пример бев во Жан Митрев болницата, ставиле полнач на паркингот, си свети полначот се, го уклучувам во колата и пак си свети (слика) и ..... ништо :)
И на уште 2-3 места ми се има случено истото. А

« Последно менување: 12 Ноември 2024, 20:39:47 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA