18к евра. Да дадеш уште 2к евра, за промена на масло во мотор/мењач/диференцијал, голем сервис, мал сервис, хемиско и полирање, и уште некои промени, а сите овие работи да ги направиш кај нас или во комшии, може да и земеш 27/8к евра комотно. Бизнис може да тераш.
Шала на страна. Со здравје да ја возиш, и следно идење надоле, да частиш.
Па да, тоа е планот, овие возила им страна transfer case-от, така да ќе мора да му се смени уље во него, а време му е и за промена на мењач исто така.
Али интересениот дел е што, сервисерите тука не се толку многу скапи. Се поскапи се разбира, али има многу голема конкуренција и цените се пак океј, а квалитетот е подобар него во МК.
Јас живеам во студентски град, околу ~70000 жители има градов, а има барем 3 Порше сервиси, специајализирани само за Порше. Во Скопје има 500К+ жители и освтен овластените, друг нема (барем јас не најдов).
Прашував за работна рака, ми кажаа е околу 120 ЕУР/саат (овластен 140 ЕУР/саат), прашав во Порше МК и е околу 80 ЕУР/саат, така да и не е многу голема разлика.
Тука за механика се топ, али не ги бива за пипави работи, фарбачи и полирање ќе ти ја усрат колата на 10 места да идеш (а ќе те изгорат со цени), МК повеќе не бива за тие работи.