Автор Тема: Volvo V60 Recharge Inscription  (Прочитано 13836 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Volvo V60 Recharge Inscription
« Одговори #75 на: 02 Јануари 2024, 22:23:51 pm »
Мислам дека и тоа е поентата на возилото, да не се замараш со потрошувачка, туку само да седнеш и да возиш.
Тоа е поента на сите возила, впрочем.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #76 на: 05 Јануари 2024, 12:15:23 pm »
За потрошувачка е малце тешко да се пресмета, поради начинот на кој што се троши горивото. „Регуларна“ математика ќе биде тешка да се изигра, поради полнењата со струја, и возењето на бензин, кога батеријата ќе се истроши. Како релевантни информации ќе ги земам податоците од апликацијата на телефон, пошто иначе стварно е тешко да се држи чекор. Апликацијата си има дневник, каде што се заведени сите податоци за возењето - времетраење, дистанца, потрошувачка / регенерација на струја, севкупна потрошувачка на гориво итн. Секако е подобро осмислена и направена, од било кој Ексел што ќе се измалтретирам да го дотерувам, или од постоечките апликации кои ги користев до сега: Fuelly и Spritmonitor.
Бензин наточив 30 литри кога ја купивме, покажа малце над пола резервоар. До сега имаме поминато 458 километри, индикаторот вчера се спушти на пола резервоар. Според апликацијата, просечна потрошувачка до сега е 4,2 л / 100 км.

Сеуште не сум точел пак, откако ја купивме.

Според апп, просечна брзина у прошливе 714 поминати километри е 46 км/ч.

Како што реков, како релевантни ќе ги зимам податоците од апликацијата / возилото, пошто неам подобар начин како да пресметам потрошувачка.
Spored brzinava pretpostavuvam kombinirana voznja e?
Me interesira na otvoreno koga ke imas prosek 100km/h kako ke se brojkite

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Секако дека е комбинирана.

За да направам просечна 100 км/ч, треба да му се натопорам на Луки на гости (ца. 500 км имам до кај него), да цапнам троа и да ми се погоди да нема гужви, работа на пат и слично.

Не знам баш дали и кога у скоро време ќе успеам да направам таква просечна брзина.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #77 на: 19 Јануари 2024, 15:36:52 pm »
Нов апдејт:

Извозени 1000 (и ситно) км откако ја купивме колата, претежно низ град и регионални патчиња, со ретки и кратки излети на автопат.

За тие што ги интересира, компјутерот кажува 3.7 л/100 км за изминатите 1005 километри со просечна брзина од 42 км/ч, и 2.9 л/100 км за последните 100 километри.

Резервоарот кажува нешто над 1/4 полно (60 литра е волуменот) и предвиден досег од 160 км. Батеријата во моментов е полна, со предвиден досег од 63 км.

Груб просек на електро-досег до сега, би рекол некои помеѓу 65 и 70 километри, во зависност од условите на патот и начинот на возење.

Батеријата најчесто ја полниме кај мене или кај жена ми на работа, или дома. Дома досега имаме потрошено 55 кВч за полнење на батеријата, што ќе му дојде 19.25 евра.
Ако грубо израчунам дека до сега се потрошени некои 15 литри бензин, по провизорна просечна цена од 1.8 евра/литар, тогаш отприлика би му дошле 27 (бензин) + 19.25 (струја) =46.25 Евра за гориво за 1000 км.

Јас сум заљубен во колава.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #78 на: 19 Јануари 2024, 17:32:08 pm »
И јас сум заљубен во твојата кола.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #79 на: 19 Јануари 2024, 17:33:15 pm »
Повеќето тука сме. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #80 на: 19 Јануари 2024, 17:53:37 pm »
Скупа тоа струјата!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #81 на: 19 Јануари 2024, 19:10:21 pm »
Беше поскупа, од годинава барем пак ја намалија малце...

Секако дека и таа потрошувачка е прилично паушално земена, пошто и тука има своевидно пребивање со цената, пошто создавам сопствена струја на кров, и понекогаш таа се користи за пунење.
Кога ќе е посончево/потопло, практично нема да плаќаме ништо за полнење на батеријата, све ќе си оди од природа.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
« Одговори #82 на: 19 Јануари 2024, 21:13:03 pm »
Беше поскупа, од годинава барем пак ја намалија малце...

Секако дека и таа потрошувачка е прилично паушално земена, пошто и тука има своевидно пребивање со цената, пошто создавам сопствена струја на кров, и понекогаш таа се користи за пунење.
Кога ќе е посончево/потопло, практично нема да плаќаме ништо за полнење на батеријата, све ќе си оди од природа.
Koa punis na nea ti e top, sekako vo mreza ako odi smesni pari davaat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #83 на: 29 Јануари 2024, 00:55:53 am »
Бујрум, кого го интересира...

Во тахото е за целата километража до сега (1188 км), на централниот е за последните 100 км.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #84 на: 29 Јануари 2024, 06:50:33 am »
Да му е мерак на човек да види бројки од правилно користен PHEV.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1640
« Одговори #85 на: 29 Јануари 2024, 09:00:12 am »
Другар има ХС90, го користи како обичен хибрид, околу 10,5 му се движи, што исто така не е воопшто лошо, но правилната намена е оваа

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1413
« Одговори #86 на: 29 Јануари 2024, 09:30:17 am »

Ти па од кај знаеш што е PHEV :D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
« Одговори #87 на: 29 Јануари 2024, 09:38:03 am »
Ваљда гте купил :)
Респектабилни бројки се овие.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #88 на: 29 Јануари 2024, 10:01:33 am »

Ти па од кај знаеш што е PHEV :D
Имам еден куп возено до сега. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #89 на: 29 Јануари 2024, 10:16:21 am »
Дали користиш некој тип на загревање на кабината сабајле пред да тргне колата?

Вака
https://www.youtube.com/watch?v=xaUXsY5Xdig