Со оглед на првичната намера за продавање фалсификат, искрено би се посомневал дали и замената е оргинал. Овој првиот е апла фалсификат, но сум видел ја прекрасни копии. Да се надеваме дека вториот е оргинален, или барем помал фалсификат.
Ме чуди само што коа ти ги вратил парите, зошто не си купил навистина оргинален, без тронка сомнеж. Јас таму, дури ни со замена не би купил клинци а не лагери.
Инаку за Ваша информација, на нашите сиромашни пазари, често пати се пласираат кинески лагери, под таканаречени свои брендови. Еве на пример, користејќи ја нашата навикнатост на она, се што е словенско мора да е добро, на пазарот има „словенски“ лагери, зад кои стои словенска фирма, меѓутоа само администрација и магацин. Производството е лошо кинеско, ама си проаѓа како словенски лагер. Таков сличај има со повеќе брендови барем на нашиот пазар, па имаш словенски, полски, германски, аустриски лагери.... Да, фирмите во тие земји навистина постојат, ама служат да кинезите стекнат имиџ, бидејки како кинески не би прошле.
Од друга страна, големите светски брендови за лагери имаат свои фабрики во цел свет, па и во кина ( жалосно што не се решиле барем по една во МК да направат ). Но да не ве буни фактот дека ако се направени во некоја ( за нас лева ) земја дека квалитет е полош во однос ако се направени во некоја (за нас добра) земја.
Еве ви пример, лагерот за Голф 4 ( Леон1 исто) , до лани се правеше во една од фабриките на ФАГ во Германија, а сега производството е преселено во Фаговата фабрика во Словачка. И сега истите доажаат само од таа фабрика.