Автор Тема: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022  (Прочитано 13992 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3817
Одг: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022
« Одговори #135 на: 24 Август 2023, 11:17:16 am »
Мене некако тињест ми е целиот погонски склоп (зборам за во Камик, затоа ме интересираше како е во Леон). Ако ги гледаме бројките и мериме перформанси се е ок. Ама чувството некако ми е млитаво, како да има малку ручна поткрената е баш така е. Сестра ми имаше Q2 1.0 тси дсг и некако тоа повеќе ми беше ок, иако бројките се нели помали во се, тоа е јасно.
А за ремап, колку што знам уште нема асален ремап за овој мотор или воопшто нема.

Скроз исто, тоа е зборот. Млитаво со подкрената рачна.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 500
« Одговори #136 на: 24 Август 2023, 11:22:14 am »
Ја мислам дека премногу ви се јаки другите коли и кога ке седнете у било што послабо реакцијата е мехх, како и да е за потребите мислам дека ги задоволува сите стандарди

Да, дефинитивно влијае што си возел претходно или што возеш паралелно со тоа. Јас сум дошол на 1.5 тси од 1.6 атмосферец, така да авион ми е :) ... ама би сакал да е 2.0 тси со 245/280 коњи
Бидејќи уште ја чувам старата, кога повторно се качувам во неа сфаќам колку реално стара ми била колата, чуство што сум го немал претходно кога секојдневно сум ја возел...

Значи со мауелен мењач дел од тоа еко срањето би се елиминирало :D Бидејќи претпоставувам автоматикот цело време пробува да вози во највисок можен степен и тоа ја гуши колата.
Претпоставувам и кај леонот е така, во октавиата имам driving mode selection, во sport mode, ја прави гаста да е пореспонзивна, воланот да е покрут и други модификации... исто така има и custom mode, каде сам си бираш што да има.... кај автоматик, во спорт, ја држи гаста со повисоки обртаи, спремна за забрзување, на притискање до долу по потреба менува надолу брзини колку што треба....

@Sase_91 дали на леонот кога ќе ја притиснеш гаста до крај има како запче? На октавиата, кога ќе ја притиснам до крај, после ~1 секунда дополнително пропаѓа уште малку надолу, како запче се осеќа (незнам како да го опишам), додава дополнително гас.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
« Одговори #137 на: 24 Август 2023, 11:30:45 am »
Не споредувам со 2.0, напротив ја споредувам со мојата претходна кола, значи со 1.4 Т-ЈЕТ 150, значи скоро еквивалентно.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #138 на: 24 Август 2023, 11:45:37 am »
Ја мислам дека премногу ви се јаки другите коли и кога ке седнете у било што послабо реакцијата е мехх, како и да е за потребите мислам дека ги задоволува сите стандарди

Да, дефинитивно влијае што си возел претходно или што возеш паралелно со тоа. Јас сум дошол на 1.5 тси од 1.6 атмосферец, така да авион ми е :) ... ама би сакал да е 2.0 тси со 245/280 коњи
Бидејќи уште ја чувам старата, кога повторно се качувам во неа сфаќам колку реално стара ми била колата, чуство што сум го немал претходно кога секојдневно сум ја возел...

Значи со мауелен мењач дел од тоа еко срањето би се елиминирало :D Бидејќи претпоставувам автоматикот цело време пробува да вози во највисок можен степен и тоа ја гуши колата.
Претпоставувам и кај леонот е така, во октавиата имам driving mode selection, во sport mode, ја прави гаста да е пореспонзивна, воланот да е покрут и други модификации... исто така има и custom mode, каде сам си бираш што да има.... кај автоматик, во спорт, ја држи гаста со повисоки обртаи, спремна за забрзување, на притискање до долу по потреба менува надолу брзини колку што треба....

@Sase_91 дали на леонот кога ќе ја притиснеш гаста до крај има како запче? На октавиата, кога ќе ја притиснам до крај, после ~1 секунда дополнително пропаѓа уште малку надолу, како запче се осеќа (незнам како да го опишам), додава дополнително гас.

Да да, секако дека има копче на крајот од гаста (кик даун). Кога ќе се притисне и кик - даунот тогаш автоматски се активира најспортски мод на менувачот и моторот. Стандарно е тоа на сите нови возила со темпомат/лимитер или аутоматик.

Што се однесува до драјвинг модовите, има и тоа, секако. Во Спорт е подобро и многу е по Ок ама па тогаш малце е по не комфорно за секојдневно возење, односно ја држи во превисоки обртаи и не е погодно за град, а и има изразито моторно кочење заради тоа што го држи цело време менувачот во пониска брзина па кога ја одпушташ гаста и ја додаваш (град, кривини, магистрала) е малце џерки возењето. Не е до тоа :)

Како што кажав, едноставно новиве мотори се Еуро 6д темп норма и тоа е тоа. Имаат опф филтри, целиот менаџмент на моторот е задушен за што повеќе да ги исполнува еко нормите. Како мине повеќе време, само повеќе ќе бидат загушени. Заради тоа и сега форсираат со плаг ин хибриди и струја, заради тоа што се поништува овој ефект (предпоставувам).

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #139 на: 24 Август 2023, 12:06:51 pm »
хаха, држи вода :)

Но реално и очекувањата се некако подигнати од напишаните коњажи, њутни, секунди итн

На пример и јас очекував од 1.0 на Форд дека е ракета, го рекламираа како подобра замена за 1.6 атмо, а всушност незначително подобро од 1.4 атмо.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1623
« Одговори #140 на: 24 Август 2023, 14:24:59 pm »
Нели над 150кс верзиите беа со мултилинк позади.
Над 150 беа на претходниот модел, но не и 150кс. Само 2.0тди 184кс и над 1.8тси 179кс.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #141 на: 18 Април 2024, 21:45:19 pm »
По 1.5 години возење и 25ккм Леонот доби мало освежување, тоес Полирање и заштита (силант).
Задоволен сум како испадна со оглед на тоа колку кошташе зафатот.
Штета само што времево е никакво па неможев барем 1 ден да го видам чист и светнат. И пред полирањето би рекол дека беше во одлична состојба заради тоа што е гаражиран цело време и доста ретко е оставен на сонце и на отворено, така да немаше некоја голема потреба од полирање, но доста го извозив зимово низ секакви места и услови па мал рефреш нема да му штети.

Сега за сега си тера без проблеми и тоа е тоа :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5713
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #142 на: 18 Април 2024, 21:47:48 pm »
Топ! Со Zvizzer и добар мајстор нема промашај!

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6686
  • Бенве сие бенве
« Одговори #143 на: 18 Април 2024, 21:49:48 pm »
Уште пола година и ќе излезе од гаранција, ќе  лапа ли ремап? За ВВ сигурно имаат развиено софтвер.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #144 на: 18 Април 2024, 21:52:04 pm »
Уште пола година и ќе излезе од гаранција, ќе  лапа ли ремап? За ВВ сигурно имаат развиено софтвер.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Уште 2.5 год е, доплатив за 4 години гаранција :(

После може да се размисли да се стави некоја проверена мапа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #145 на: 18 Април 2024, 22:40:22 pm »
Одлично испаднал и баш убаво што си го освежил. Се гледа што е оддржувано возило.
И добро е што си доплатил за плус гаранција. Јас кога го земав пежото, за сметка на попуст направивме компензација и добив плус 2 на фабричките 2 години гаранција.
Што е сигурно е сигурно.
Корејците одат преку 5, јапанцине до 10 стигнаа.

Е ова е пример како треба едно возило да се оддржува, секоја чест.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #146 на: 18 Април 2024, 22:40:33 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Нели има тужна фаца вака кога ќе се загледаш? Добро, заден дел е, не е предниот, ама зашто го направиле тажен, требале да го развеселат малце  :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29604
    • CARclub.mk
« Одговори #147 на: 18 Април 2024, 22:41:30 pm »
Подобро од нов изгледа. Браво!

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #148 на: 18 Април 2024, 22:45:26 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Нели има тужна фаца вака кога ќе се загледаш? Добро, заден дел е, не е предниот, ама зашто го направиле тажен, требале да го развеселат малце  :D

Знаел колкави давачки ќе има во државава за него па реално нема и за што да е весел :D Се шалам, мене Ок ми изгледа стварно. Многу убаво изгледа навечер кога му работи позицијата.

Подобро од нов изгледа. Браво!

Фала Зеро, нека се враќа со едно светнуење и на ГТЕ-то. Искрено кога го купи ГТЕ-то ме фана многу мерак да го сменам за нешто такво, а имав и добра понуда за да го продадам. Ама ме мрзеше да го минам процесот на барање на старо возило и да се нервирам, па решив да не се менува ништо. Нека стои едно возило ново.

Одлично испаднал и баш убаво што си го освежил. Се гледа што е оддржувано возило.
И добро е што си доплатил за плус гаранција. Јас кога го земав пежото, за сметка на попуст направивме компензација и добив плус 2 на фабричките 2 години гаранција.
Што е сигурно е сигурно.
Корејците одат преку 5, јапанцине до 10 стигнаа.

Е ова е пример како треба едно возило да се оддржува, секоја чест.

Мудро си направил име, гаранција е мн Ок работа. Кај нас не се поштува многу заради цените на сервисите, но според мене е одлична работа. Да немаше да се доплати гаранцијата за смешна сума (255 евра), веројатно може и ќе отпаднеше од игра Леонов.

Што подолга гаранција, толку подобро. Ако ништо друго тогаш само заради асистенцијата на пат вреди.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #149 на: 18 Април 2024, 22:54:48 pm »
Екстра изгледа, и ја би го поседувал со задоволство, остај ова, се зезам.  :)
Знам како личи и навечер кога свети црвеното, перверзија.