Автор Тема: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022  (Прочитано 14000 пати)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
Одг: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022
« Одговори #120 на: 23 Август 2023, 23:20:00 pm »
Ќе дополнам за дискусијата окулу нова/стара кола без да цитирам некого.
Има еден многу битен момент кој никој не го спомнува а е многу битен (барем на мене) а тоа е дека стара (а5ката) треба да ја платиш во ќеш а нова (леонот) имаш повеќе опции за начин на плаќање.

@Sase_91 пак избегнуваш да искоментираш окулу 1.5 ДСГ :D ама те разбирам зошто јас еве после скоро три години сеуште не можам да составам мислење.

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1623
« Одговори #121 на: 24 Август 2023, 00:10:23 am »
Има еден многу битен момент кој никој не го спомнува а е многу битен (барем на мене) а тоа е дека стара (а5ката) треба да ја платиш во ќеш а нова (леонот) имаш повеќе опции за начин на плаќање.

@Sase_91 пак избегнуваш да искоментираш окулу 1.5 ДСГ :D ама те разбирам зошто јас еве после скоро три години сеуште не можам да составам мислење.
Има и за а5ка опции, Шпаркасе лизинг, потрошувачки кредит, ЛИХВА

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3820
« Одговори #122 на: 24 Август 2023, 00:21:05 am »

Накратко кажано. Моторот и менувачот се ОК. Далеку под очекувањата што ги имав ама неможам нешто специјално да се пожалам. Пак не би земал.
Како што пиша и ти, немам мислење некое конректно. Имам пишано во другите теми. Моторот и менувачот се ОК ама се претерано удрени на екологија што е иритирачки дури.
Кога читав некој луѓе што возат од новиве малолитражни бензинци со 12 системи за прочистување на воздухот и како се фалат од нив очекував многу повеќе. Ни е толку штедлив освен ако не се лигавиш со гаста и не возиш 10 под ограничување, ниту пак е нималку експлозивен во споредба со предходниот Леон со 2.0 ТДИ. Плус ако се надодаде на тоа и фактот дека овој мотор е со 250НМ а има некој (Форд) каде што имаат и по 200НМ или под тоа, којзнае па и таму како им е.... Така да се тешам дека можело и подобро ама можело и полошо :)

Има и за а5ка опции, Шпаркасе лизинг, потрошувачки кредит, ЛИХВА

Аудито е купено во готово, за жал исто и Леонот.
Леонот сакав да го земам на лизинг и кога го порачав бев во една лизинг копанија и договорив камата од 4% (Март 2022),но додека стаса Леонот каматните стапки се кренаа многу, пред да стаса колата се јавив во лизинг компанијата да видам што и како да правам и од таму со добив објаснување дека каматната стапка е качена на 5.5% и ми рекоа дека за неколку месеци ќе оди и на 6% сигурно, плус и за разлика од предходно договореното ми наложуваа некој нивни глупости од типот на Каско мора преку нив да уплатам, некој смешни глупи трошоци што пред тоа не ги договоривме.... на крајот им побарав да ми дадат амортизационен план за целиот лизинг период (30% учество и другото на  5 години) и според планот испаѓаше дека каматата е повисока од тоа што кажуваат. Побарав понуда и во уште 2 други лизинг компании но таму само полошо беше. Така да на крајот се откажав и од тоа и го платив и Леонот во готово. Сепак следна кола не би ја земал во готово, али искрено немам ни мерак за следна кола заради тоа што за колата што ја сакам немам теоретски шанси да ја купам и одржувам па воопшто не ни мислам на тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3726
« Одговори #123 на: 24 Август 2023, 00:31:17 am »
Значи со мауелен мењач дел од тоа еко срањето би се елиминирало :D Бидејќи претпоставувам автоматикот цело време пробува да вози во највисок можен степен и тоа ја гуши колата.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #124 на: 24 Август 2023, 00:37:24 am »
Значи со мауелен мењач дел од тоа еко срањето би се елиминирало :D Бидејќи претпоставувам автоматикот цело време пробува да вози во највисок можен степен и тоа ја гуши колата.

Аутоматикот си е супер, едноставно е направен повеќе кон екологија. Мислам дека моторот е мн еколошки настроен и дека 1.5л се малце. Како и да е со мануелен менувач не иде во предвид да се земе било што, никогаш.

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1623
« Одговори #125 на: 24 Август 2023, 00:45:26 am »

Аутоматикот си е супер, едноставно е направен повеќе кон екологија. Мислам дека моторот е мн еколошки настроен и дека 1.5л се малце. Како и да е со мануелен менувач не иде во предвид да се земе било што, никогаш.
Ремап на мотор и менувач сигурно ќе ги подобри работите...

Присутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #126 на: 24 Август 2023, 00:57:10 am »

Ремап на мотор и менувач сигурно ќе ги подобри работите...

4 Години гаранција има. До тогаш ништо не се чепка, а ни после тоа веројатно. Муабетот беше што мислење имам за моторот, мислењето е тоа.

Не е сега дека не се живее, сосема ок си е за нормално секојдневно користење од точка А до точка Б. Ама глупостите што ги пишуваат на нет дека моториве се чудо, не се вистинити :)

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #127 на: 24 Август 2023, 07:00:57 am »
Се решава тоа со ставање во С наместо Д.

Отсутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 945
« Одговори #128 на: 24 Август 2023, 08:53:47 am »

Автомобилски кредит даваат и за половни возила :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #129 на: 24 Август 2023, 09:56:21 am »

Кај мене е рачен. Еко срањето уклучува над 1700 обртаи. Реално 1.5 TSI можеш најекономично да го возиш од 1800-2000 обртаи. Под 1700 немаш 2 cyl mode.

Иначе 1.5TSi е сосема добар и еластичен мотор за сите реални потреби во реален сообраќај.

Јас сепак сакам ремап ама имам уште 2 години гаранција. Мене што ми е најважно кај ремапот а гледам го средуваат тоа е throttle reponse. Фабрички го имаат кај сите 1.5TSi намалено да биде помал, се средувало да е пореактивен.

Со 190 коња и добар throttle response ќе биде доста добро и за поентузијастичко возење.

Иначе се знае за возење како што треба е  VRS со независна суспензија и назад. Овие стандардните Шкоди, Голфови и Леони се кочија одпозади.
« Последно менување: 24 Август 2023, 15:13:03 pm Carpathian Lord »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3726
« Одговори #130 на: 24 Август 2023, 09:57:46 am »
Нели над 150кс верзиите беа со мултилинк позади.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #131 на: 24 Август 2023, 10:41:19 am »
Јас мислам дека само VRS и/или 4х4 се со мултилинк. Треба да клекнам да видам.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
« Одговори #132 на: 24 Август 2023, 10:44:06 am »
Мене некако тињест ми е целиот погонски склоп (зборам за во Камик, затоа ме интересираше како е во Леон). Ако ги гледаме бројките и мериме перформанси се е ок. Ама чувството некако ми е млитаво, како да има малку ручна поткрената е баш така е. Сестра ми имаше Q2 1.0 тси дсг и некако тоа повеќе ми беше ок, иако бројките се нели помали во се, тоа е јасно.
А за ремап, колку што знам уште нема асален ремап за овој мотор или воопшто нема.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #133 на: 24 Август 2023, 10:53:58 am »
Ја мислам дека премногу ви се јаки другите коли и кога ке седнете у било што послабо реакцијата е мехх, како и да е за потребите мислам дека ги задоволува сите стандарди

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #134 на: 24 Август 2023, 11:01:47 am »
Ја мислам дека премногу ви се јаки другите коли и кога ке седнете у било што послабо реакцијата е мехх, како и да е за потребите мислам дека ги задоволува сите стандарди

Не, глумење лудило е во основа ;D    (just joking ppl, joking)