Автор Тема: BMW 430i Gran Coupe M Sport LCI (F36) 2017  (Прочитано 33766 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
Одг: BMW 430i Gran Coupe M Sport LCI (F36) 2017
« Одговори #195 на: 04 Јули 2023, 16:19:05 pm »
Чекај, чекај, чекај... 100е свекици, 50е промена на свекици?
Аууу, овие се бодат јако.
Среќа тестот што бил краток, за долг тест сигуно 100е земаат..
Штопната стара ти ја остаиле..
Читај количина,  и 3 од картите му изброиле :D

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #196 на: 04 Јули 2023, 17:02:49 pm »

и пак 30% поефтино од предратните цени + инфлација кај колегите во Аутомобиле СК
;D ;D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
« Одговори #197 на: 04 Јули 2023, 17:11:50 pm »
Не знам како не му е шубе со стара штопна да тргне на пат....

:)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3478
« Одговори #198 на: 04 Јули 2023, 17:13:57 pm »

Па нели гледаш дека 11 часа ги менувале, се измачиле 🤣

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #199 на: 04 Јули 2023, 17:18:40 pm »
Во сервисот ставаат Кастрол масло?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #200 на: 04 Јули 2023, 18:31:34 pm »
Читај количина,  и 3 од картите му изброиле :D

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Види... можел и Европагуми да отиде... да видиш арчои тогаш, дотурање литар два и слично...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #201 на: 04 Јули 2023, 18:54:32 pm »

Па нели гледаш дека 11 часа ги менувале, се измачиле 🤣

Да не прочита некој па да си врзе во крпче 🙂

Не се 11 часа туку 11 работни единици.
1 единица = 5 мин. како време
За секоја работна операција, е пропишано од производителот колку работни единици се потребни.
Ако успеат да завршат порано, ќар се, ако не тогаш се зијан.
Не може да наплати повеќе, ни помалку, од тоа што е пропишано.

Цената на работна единица е огласена на прием и чини 310 ден.

Појма немам и веројатно не ме интересира

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #202 на: 04 Јули 2023, 18:57:57 pm »

Појма немам и веројатно не ме интересира
По бројчево ставаат BMW TwinPower Turbo Longlife-01 5W30 од туба буре од 209 литри.
« Последно менување: 04 Јули 2023, 22:42:54 pm nestor04 »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #203 на: 04 Јули 2023, 22:36:15 pm »
Masloto e Shell vo BMW ambalaza, se prefrlija od Castrol na Sheel nekade pred 10tina godini.

Cenite  mozele i povisoki da bidat.
Odnosno cenite se na nivo od pred 5 godini koga posleden pat tamo pravev servis.

Ako imas vreme i interes varem filtite za vozduh i polen mozes sam da gi smenis, ili na drugo mesto deka cenite im se puta dva.
Jas kupuvam Mann, za vozduh e okolu 900 denari a za polen 1800 ili taka nesto so aktiven jaglen. I sam gi menjam.

Prv pat sam koga smeniv filter za polen, filterot sto go izvadiv, a bese prethodno na servis vo M-Car, bese Valeo.
OK e i Valeo, ama pa za upola cena i 15 min gimnastika vozam Mann.

Svekicite se iridumumski se menjaat na 100k i tolku im e cenata, duri i super cena za ovlasten servis.

BTW, stvarno sajbna ili ne naplatile ili ne smenile da ti ustedat trosok :)

Ubavo si napravil so ODB link.
Gledam so cena e tuka negde so Carly.
Ne sum navlegol do tolku, zosto se odluci za OBD link i od kade go nabavi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #204 на: 05 Јули 2023, 07:14:44 am »

и пак 30% поефтино од предратните цени + инфлација кај колегите во Аутомобиле СК
;D ;D

Инфлацијата јако ги мавнала италијаните, слушам ;D ;D ;D 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #205 на: 05 Јули 2023, 08:31:56 am »
вчера на 75.506км бев на редовен сервис во М-Кар
по километража имав фазла, а временски е после година и месец, ама со оглед на тоа што планирам подолго патување, решив да го извршам сервисот сега

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

минатиот месец си набавив OBDLink, кој си доаѓа со Апликација каде може да се отчитаат сите податоци за возилото, грешки, кодови, во живо мерење разно-разни параметри, перформанси, забрзувања итн.

поголемиот дел од опциите беа отклучани кај мене, па дополнително средив неколку „ситници“ преку BimmerCode, како собирање/отварање ретровизори при заклуч/отклуч, исклучен старт-стоп систем на палење возило, затварање гепек на копче внатре и даљинско + предупредувачки сигнал (само отварање имаше), звучен сигнал заклучување/отклучување, корнер лајЦ, сменив временски сетинзи, интервали на бришачи, вклучување/исклучување на ПДЦ, дигитален брзиномер итн. итн.

има уште детали, интензитет на светење на позиција, активација на задни светла на позиција, опции за перење фарови, различни сликици за welcome screen ама тоа може понатака ќе видам  ;D

Со здравје да си го арчиш направениот сервис.
Со оглед на работата и заменетите ствари, цената на чинење, (пошто гледам дека највеќе наиде на критики и коментари) според мене е сосема коректна.
Луѓе кои што не сервисираат возило во овластен сервис, очигледно е дека имаат различна, да не речам погрешна перцепција за цените и деловите во овластен сервис.
Уште еден член чинам беше шиканиран и наводно опљачкан од овластениот сервис на мерцедес, но убаво си одговори. Времето е пари. Тој што вози ново и релативно ново возило првично е навикнат да сервисира во овластен сервис ради гаранција, а потоа и ради сигурност, а се разбира и време.
Некому 1 час јавување по телефон, па 1 час шетање по дуќани, па 1 час менување филтри го чинат многу и едноставно поефтино му е да ја однесе колата во сервис, и за тоа време додека му ја сервисираат за даврши еден куп работи без да осети дека има дупка во текот на работата.
И на крај си е со чисти раце.
И кој има пари поефтино му е да си плати и да си биде рааат.
На крај од денот изборот за сервис е демократско право на секој поединец и нема потреба да се дискутира на таа тема, исто како и за вкусови :D

И ај не го љамочкајте сите, него видете го количето како си ѕвони, како на пример син ми што ми рече не знаејки дека го познавам сопственикот: ИИиииии тато види го колку е најјако бемвево. Сакам да имам вакво и јас :D 

Edit: Баш ме интересира за коментарите за замена на свекици што се даваат дали некој менувал и знае што све треба да се направи за да се дојде до нив? Или муабетов е како за Југо, извлечи кабелот и со клуч оштрафи и смени  ;D ;D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #206 на: 05 Јули 2023, 08:45:42 am »

го набавив од Амазон.де
кај Carly ме нервира годишната претплата и затоа не го земав, a имаше и неколку негативни коментари на БМВ групите каде барав мислења

OBD link еднаш го плаќаш, апликација си бираш (неговата е бесплатна) за активирање/деактивирање, има посебни како БимерКод и слични и се плаќаат еднаш
функционира без кабел, си има заштита негова и за ЕЦУ-ата и не мора да се вади, може цело време да си е уштекано и на клик влагаш и брчкаш што ти треба
едноставно е за користење (има и експерт мод, ам не сум го разгледал)
моево е за сите модели на БМВ и Мини, неограничено

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #207 на: 05 Јули 2023, 10:40:04 am »
Spored moe iskustvo, so BMW a verojatno vazi i za drugi brendovi so garancija od 2 godini, pozelno e da se servisira vo ovlasten servis bidejki ako se desi nekoj pogolem kvar ima sansi da se pomine so korisnicka lojalnost odnosno 50/50 od cenata na popravka.
Ovoa mene mi se sluci i OK se isplatese servisiranjeto vo ovlasten i po garanten period.

E sega posle tie 5 godini si prepusten sam na sebe vo pogled na kvarovi i trosoci.
Ovlasten ili druga opcija zavisi od moznostite, potrebite i znaenjeto.

Prvo treba da znaes kli se kvalitetni delovi, od kade da kupis kvaliteten del, i kako da smenis sam ili na drugo mesto.
Vo mojot slucaj jas sum meraklija za koli i sakam po nesto da cepnam okolu nea kolku se moze i kolku sto znam.
Taka da zadovolstvo mi e da smenam barem filter za vozduh i filter za kabina/polen.
A gi nabavuvam bukvalno istitie duri i pokvalitetni delovi koi gi koristat vo ovlasten servis.

E sega, nekoj voopsto i ne go interesiraat do tolku koli ili pak neke da se zamara a moze da si dozvoli, odi vo ovlasten i OK si e toa cista rabota. Taka da koj kako mu odgovara.

Uste edna informacija, delovite koi se vgraduvaat vo ovlasten servis se OK provereni no toa ne znaci deka se i najdobrite. Gi zadovoluvaat potrebite i nisto poveke.
Konkretno kaj mene BMW-to filter za kabina imase Valeo (montiran vo ovlasten BMW servis) go zameniv so Mann za poveke od upola cena. Ne deka necini Valeo no poveke verba imam vo Mann, a taka kazuvaat i razni testovi. Slicno i za filter za vozduh.
Kaj hondata imase filter za ulje Purflux, montiran vo ovlasten, jas go menuvam so Mann ili Hengst.

A slicno vazi i za ulje. Mislam deka koristam podobro ulje od toa sto go stavaat vo ovlasten, i go plakam nekogas i poskapo ama znam sto stavam. Vo BMW tocat isklucivo 5W30 a jas letno vreme sakam da koristam 5W40. Menuvam dva pati godisno jas kako sto smetam deka e podobro.

Isto i za amortizeri. Kaj mene gi smeniv na 100k ne deka bea otideni tuku sakav podobar kvalitet i podobra voznja.
Gi smeniv so Koni Active koi se podobri od originalnite a i poskapi otkolku da gi zamenev vo ovlasten servis so novi.

Za promena za svekici, barem kaj mene e bas taka ednostavno kako sto pisa klaberot. Se vadi vo eden poteg plasticniot kapak na motor, se otkacuva kabelot od bobina, se potegnuva iskaca bobinata i doagas do svekicite. Za site ima pristap.
Iako znam toa da go napravam, za svekici bi otisol vo ovlasten deka i nema golema razlika vo cena a se menuvaat ednas na 100K a vo mojot slucaj toa e okolu 7 do 8 godini.

I uste eden moment, cesto pati za termin vo ovlasten se ceka po dve do tri nedeli, i toa ne sekogas mi odgovaralo.
Taka da ima mnogu kombinatorika, i koj kako sto mu odgovara taka neka si servisira :) samo servisirajte redovno pogotovo ako planirate da mu ja prodadete kolata na nekogo :)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #208 на: 05 Јули 2023, 10:46:46 am »

го набавив од Амазон.де
кај Carly ме нервира годишната претплата и затоа не го земав, a имаше и неколку негативни коментари на БМВ групите каде барав мислења

OBD link еднаш го плаќаш, апликација си бираш (неговата е бесплатна) за активирање/деактивирање, има посебни како БимерКод и слични и се плаќаат еднаш
функционира без кабел, си има заштита негова и за ЕЦУ-ата и не мора да се вади, може цело време да си е уштекано и на клик влагаш и брчкаш што ти треба
едноставно е за користење (има и експерт мод, ам не сум го разгледал)
моево е за сите модели на БМВ и Мини, неограничено
Fala na detalno info, verojatno i jas ke nabavam.
Momentalno imam OBD citac i nekoj genericki softver goodle play dava informacii za rabota na motorot ama nema podesuvanja, kao cita greski ama samo osnovni. Taka da bi napravil upgrade.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #209 на: 05 Јули 2023, 11:09:27 am »

Со здравје да си го арчиш направениот сервис.
Со оглед на работата и заменетите ствари, цената на чинење, (пошто гледам дека највеќе наиде на критики и коментари) според мене е сосема коректна.
Луѓе кои што не сервисираат возило во овластен сервис, очигледно е дека имаат различна, да не речам погрешна перцепција за цените и деловите во овластен сервис.
Уште еден член чинам беше шиканиран и наводно опљачкан од овластениот сервис на мерцедес, но убаво си одговори. Времето е пари. Тој што вози ново и релативно ново возило првично е навикнат да сервисира во овластен сервис ради гаранција, а потоа и ради сигурност, а се разбира и време.
Некому 1 час јавување по телефон, па 1 час шетање по дуќани, па 1 час менување филтри го чинат многу и едноставно поефтино му е да ја однесе колата во сервис, и за тоа време додека му ја сервисираат за даврши еден куп работи без да осети дека има дупка во текот на работата.
И на крај си е со чисти раце.
И кој има пари поефтино му е да си плати и да си биде рааат.
На крај од денот изборот за сервис е демократско право на секој поединец и нема потреба да се дискутира на таа тема, исто како и за вкусови :D

И ај не го љамочкајте сите, него видете го количето како си ѕвони, како на пример син ми што ми рече не знаејки дека го познавам сопственикот: ИИиииии тато види го колку е најјако бемвево. Сакам да имам вакво и јас :D 

Edit: Баш ме интересира за коментарите за замена на свекици што се даваат дали некој менувал и знае што све треба да се направи за да се дојде до нив? Или муабетов е како за Југо, извлечи кабелот и со клуч оштрафи и смени  ;D ;D

Таман работа, никој не му замера на @marjanot  што си го сервисира у овластен сервис миленикот, напротив, баш фино! Сигурно не размислува сега за сега како да ушпара на сервиси.

Критиките се директно до овластените кои сакаат така малце да си ги дуваат цените, па за мењање свекици (кое и не е воопшто сложен процес колку што видов по видеана), ти земаат 50 европски. Тест кој би требало да е нормална работа во сервис (како инаку би знаеле дека е во ред направена интервенцијата за која веќе ти земале пари) ти го наплаќаат екстра, цените на делови им се 20% надуени во однос на тоа што реално е (зборувам за оригинални фабрички делови, кои цени може да ги провериш он-лајн), згора на тоа преценета  работна рака за промена која (знам за обуки, редовни дошколувања и сл. работи но сепак, 7200 денари за работна рака за оваков сервис е малку преценето. Мислам, да не се доктори на науки да не се сервисерине, па ценава...)

Што се однесува до мене, генрално со мерак чачкам по мојата кола кога имам време, но и јас правам по некој сервис во овластен (најчесто големите и сложените работи), и тоа на стари канти, но тоа не значи дека нема место за критика за цените, тоа е и за Alfa и за VW/AUDI и за BMW, сите ќе си јадат критика, кој за штопни, кој за мењање свекици, кој за луда цена на филтер за кабина.. :) Ако прочитаат, арно, ако не, да се живи и здрави.

Ете така, Марјанот нека си тера со сервисите, а ние ќе си јадеме бабури за цените :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.