Автор Тема: Проблем во сообраќај (правен совет)  (Прочитано 4720 пати)

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1892
Одг: Проблем во сообраќај (правен совет)
« Одговори #15 на: 21 Октомври 2021, 15:01:48 pm »
Подобро да ги најдеш сега и нив и тие 100-150 евра него да ти чури глава за адвокат кога ке ти рече некоја далеку по бесна сума, иначе ја 18 ја 50 години чим волан во рака се зима мора свеста да е на повисоко ниво какви срања се дешаваат и секој носи одговорност од тој миг.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #16 на: 21 Октомври 2021, 15:16:02 pm »
Се повеќе ме фаќа страв од вакви ,,мудри шофери'' пошто искача дека секој прави што сака...паркира и застанува кај му текне, поминува на црвено, не пропушта пешаци/точаци, вози туѓа нерегистрирана кола, без полномошно, БЕЗ ВОЗАЧКА??

Иако се криви што застанале на улица ''само на 5мин'', кога би бил на нивно место ни јас не би те пуштил да си одиш и би викнал на лице место полиција, па да видиме зашто бегаш. Не преувеличиле воопшто, те виделе дека бегаш, значи крив си ко кулата у Пиза и нормално ќе пробаат да ти исцедат пари.

Си гребнал кола си гребнал, искочи признај ја вината. Ако си доволно паметен да возиш нерегистрирана кола без полномошно и возачка, плати си ја грешката, ќе научиш за друг пат како не треба, тоа е поентата на казните. Ако нејќеш казна и забрана за возење, биди фер и плати им на луѓето за штетата/стресот, крив си во секој можен поглед. Не помисли дека можеби ќе се деси нешто во хаосот од сообраќај што го имаме тука? Гарант не си ни застанал, туку си бегал а они те стигнале, можеби и под дејство си бил, а ништо чудно и да си носел нешто што не треба у кола(кад је бал...).

И добро, шо ако утепаше некој, ко детето на Водњанска шо го утепа докторот со dzhipcheto на мама....ќе бегаше пак? Се надевам дека ќе се потрудат и ќе ја истераат работава до крај, па да си платиш како што треба! За ваква работа на запад се иде у затвор, на исток се јаде ќотек, а на форумов, Миле најдобро ќе ти објасни :)

Се надевам дека и двете странки некогаш ќе сфатите што значи возење мотор/кола/товарно....дека управувате со смртоносно оружје на тркала. За тоа треба да сте соодветно способни, свесни и да превземете ОДГОВОРНОСТ за се што може да се случи од ''дај едно кругче брат'' или “до продавница сум само на 5мин''.

Хахахахахах да али брат колата не е ни моја и кај да најдам јас 100 евра на мои години без да побарам од некој :D фала ви многу уште еднаш за помошта
И шо сеа? Треба на сите да им е жал? Не "брат'', ќе си запотиш мишка и ќе ги заработиш. Сопственикот на колата ќе го папа или ти, или двајцата ако сте доволно глупи.

Убаво ти викаат Филип и Спенсер...BE A MAN! Полесно и поевтино е.

Од тука драги колеги, потекнува називот на нашата чудесна земја, Шупакленд.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #17 на: 21 Октомври 2021, 15:16:34 pm »
Паника го фатило дечкото и киднал.. ооооф мајко мила..

Иди најди ги луѓето и извини им се првично што така си постапил и моли се да те сожалат. Понуди да им ја покриеш штетата и не се зафаќај со адвокати, судови и слични глупости пошто така многу повеќе пари ќе те фатат него ли тоа они што ти побарале. Млад си, нека ти биде ова лекција за понатака дека за некои работи само ти си сносиш одговорност.

Присутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 545
« Одговори #18 на: 21 Октомври 2021, 15:17:46 pm »
100 евра ти се многу да му платиш и ќе оставиш нивниот адвокат да те гони?

Што мислиш колку пари ќе те чини процедурата? Мноооогу.
Што мислиш кој ќе ги плати судските трошоци, твои и нивни кога ќе изгубиш на суд? Да, ти.
Ако полицијата не ја превемала нивната обврска, а овие се жалат на внатрешна контрола, што мислиш кој ќе го крка за бегање од местото на несреќата, возење без возачка, туѓо нерегистрирано возило без полномошно.... Да, ти.

И не е твое да кажеш малце било, немало гајле, речиси не се ни познавало..... Си ја удрил. Точка. Приватна сопственост. По паркинзи сум го барал, некој со црвена кола, што оставил боја на мојата 20г стара кола, на бандаж и крило.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #19 на: 21 Октомври 2021, 16:00:27 pm »
Приказнава има најмалку две фалинки.

Првата е колата со 4 жмигавци без возач, како воопшто успеал возачот за толку кратко време да влезе во кола, да го брка и стигне.

Втората е големината на штетата, како е можно едната да биде оштетена без да има штета и другата кола, макар биле и минимални.

Нејсе, нека е и така како што е, нели гледате дека е виновен тој што застанал со 4 жмигавци? Шо кој к*рац застанал? Па уште и пицајзла за некоја мала гребаница. Згора и совозачот глуми дека се исплашил од цивнувањето.

А тој што возел го фатила тешка паника од цивнувањето.
Па тој и треба да тужи за душевна болка, поради неовластено препречивање пат, потоа и снимање/сликање, трпење закани итн.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7068
  • хаУс мајстор
« Одговори #20 на: 21 Октомври 2021, 16:04:09 pm »
Абе Аце, а дома кажа што си направил, ама најискрено?

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #21 на: 21 Октомври 2021, 16:14:54 pm »
Да знам све што ми кажувате... моја кривица е повеќе ама тоа што јас го зборам е дека 100 евра гребаница не вреди, и сите овие компликации буквално заради ситница. Иначе имам положено, да не се сватиме погрешно... само без возачка (пластика)

Приказнава има најмалку две фалинки.

Првата е колата со 4 жмигавци без возач, како воопшто успеал возачот за толку кратко време да влезе во кола, да го брка и стигне.

Втората е големината на штетата, како е можно едната да биде оштетена без да има штета и другата кола, макар биле и минимални.

Нејсе, нека е и така како што е, нели гледате дека е виновен тој што застанал со 4 жмигавци? Шо кој к*рац застанал? Па уште и пицајзла за некоја мала гребаница. Згора и совозачот глуми дека се исплашил од цивнувањето.

А тој што возел го фатила тешка паника од цивнувањето.
Па тој и треба да тужи за душевна болка, поради неовластено препречивање пат, потоа и снимање/сликање, трпење закани итн.

Епа тоа и јас го викам... значи да објаснам подетално:

Колата беше паркирана, возачот ко за беља баш кога ја закачив колата идеше накај колата (ваљда бил до продавничката) а совозачот беше внатре во колата на совозачко. Јас застанав типа 10-тина метри подоле, он во меѓувреме ме стигна, ме заобиколи и исто во десна лента застана пред мене за да не можам да продолжам со возење одма ваљда. Отворив прозор, додека се расправавме кој бил крив ова она, он мене ме сликаше и таблиците на колата ги сликаше, а претходно отиде да слика гребаницата на неговата кола, јас тогаш уствари сватив дека на колата регистрацијата е истечена претходниот ден и затоа одбив европски а не ни знам како се пишува тоа, само знам дека со нерегистрирана кола не може да се потпише европски и они рекоа ќе sвонат во полиција поради тоа што одбив да правиме европски и заради тоа и ме сликаа уствари и јас тогаш ги заобиколив и си заминав затоа што нејќев да останам заради тоа што се уплашив дека нерегистрирана кола. После они отишле во станица да пријават (не знам зошто не sвонеле на лице место) и таму по нивни зборови имало "незаинтересираност" за ситуацијата, и полицајци на исто мислење дека било ситница оваа случка (ова ми го кажа другарче што било) ама по нивно инсистирање направиле записник за прекршочна постапка ваљда, не разбрав убаво од страв, а мене никој не ми sвонел од полиција за ова уопште. Не сум фатил никакви врски во полиција, само прашав другарче да праша за случката дали стварно ме пријавиле итн да знам што ќе биде. И рекле таму дека ќе ме тужат приватно поради незаинтересираноста целокупна. Не знам како боље да објаснам и да ви кажам дека сето ова настана од ситница и поради страв, не поради тоа што јас сум лош човек и да закачам некој и да си избегам... :/

Абе Аце, а дома кажа што си направил, ама најискрено?

Не ама имам 18 години така да нема врска тоа нели? Значи не знам стварно минимално знам за овие работи... затоа прашав на интернет... сватив сеа од вашите одговори, фала ви многу и тоа е, што да правам сега кога бидна више дешавката. Не можам никако да ги контактирам нив, ќе одам кај адвокат со другар и што да правам друго, тоа е

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7068
  • хаУс мајстор
« Одговори #22 на: 21 Октомври 2021, 16:30:40 pm »
Годините се бројка. Ти и 40 ќе наполниш, ама џабе ти е ако у главата не си пораснал (а така е најубаво у денешницава).
Наместо да бараш адвокат кој ќе те кошта многу повеќе од штетата што си ја направил, барај луѓе во МВР да ти го кажат човекот, да идеш да му се извиниш и да платиш тоа што си направил. Среќа у несреќа, може си налетал на "човек" овој пат, следниот ќе налеташ на некој заебан, па ќе видиш што е стварно мака, најискрено не ти посакувам да има следен пат.
Така да, со среќа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #23 на: 21 Октомври 2021, 16:33:24 pm »
Повторно ја вртиш приказната како тебе ти одговара, ама тоа е.
Поради неприфаќањето одговорност, минимизирањето, па дури и префрлувањето вина кај другиот станавме шупакленд, како што вели Молец, односно сме шупакленд поради таквото воспоставено однесување.

Сите ти кажавме што треба да направиш, и тоа е единственото исправно.
Од каде па знаеш дали гребаницата не вреди 100 евра како возач со положено но без пластика.

Во тие 100 евра сметај го и предизвиканиот страв кај совозачот, и твоето школо, бидејки секоја школа се плаќа.
Верувај дека и евтино ќе ти испадне искуствово.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #24 на: 21 Октомври 2021, 16:39:32 pm »

Ова е можно потврдувам. Пред неколку месеци ме чукнаа на паркинг. Комшијава си гледал телефон и си возел. Ми го имаше браникот преден изребано до макс, а кај него немаше ни милитар гребнатинка. Нормално со европски се се среди, фарбање браник 10.500 дојде фактурата, а тој буквално ни милиметар гребнатинка.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #25 на: 21 Октомври 2021, 16:41:58 pm »
Ова со регистрација или бегањето, нема да е скапо. Ама ако има запис од лекар за претрпена болка, душевна или физичка, јаки пари ќе треба да даваш.  :-X
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5198
  • Пиши лаже
« Одговори #26 на: 21 Октомври 2021, 17:11:47 pm »
Слична случка пред брзо имав, некој од "мафеашиве" со бмв-ња го удрил татко ми и избегал.
Само што кај мене имаше доста штета на моторот а среќа што татко ми помина добро.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #27 на: 21 Октомври 2021, 17:34:16 pm »
и сеа јас треба на 18 години да барам адвокати итн... за обична гребаница во сообраќај. Јбг, фала ви уште еднаш на советите, ќе мора адвокат, тоа е

Како бе момче обична гребаница? Па ти си прекршител по повеќе основи, за гребаница се фаќаш. А што ако било нешто посериозно во прашање?
Сега и таа возачка што ја немаш нема ни да ја добиеш. А 3 други прекршоци што си ги направил има скапо да те коштаат, адвокат ако успееш да најдеш ќе те ошури пошто си виновен ко грк, биди среќен и досие ако не заработиш, ако поминеш со условна казна.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #28 на: 21 Октомври 2021, 17:49:18 pm »
Оди најди ги дечките и понуди им 100€ за фарбање браник, пошто со ова што си го пишал ни 3-4.000€ не те крпат(ако не те гонат приватно), тек тогаш ќе треба да го испотиш гзот растоварајќи скании за 5 милијарди(хинт: Студени нозе-Педигре)

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #29 на: 21 Октомври 2021, 18:07:18 pm »
Мхм фала на советите, само уште нешто да прашам, немој да ме сватите погрешно дека ви се понашам нешто... али стварно не ми е јасно ова - сите спомнувате големи пари и викате дека е голема беља ова итн а како тогаш во полиција биле незаинтересирани за ова и рекле дека е ситница и направиле записник дури по инсистирање на тие двајца? И му рекле на другарчево дека нишо нема да бидне од ова и дека само по приватна тужба ако ме тужат тие двајца тогаш ќе си имам проблем, а вака не
Еве можда на вас ова ви изгледа ко заебанција али мене не ми е до заебанција и стварно не ми е јасно за овие 3000-4000 евра суми што ги спомнувате итн. Ако може некој да ми објасни затоа што не сакам да седам и да чекам под стрес дали нешто ќе стигне од полиција или од суд или не. И ако стига, сакам да знам што точно може да се деси како последица
Нив не можам да ги најдам никако за да се извинам, а иначе радо би се извинил