Автор Тема: Проблем во сообраќај (правен совет)  (Прочитано 4455 пати)

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
Проблем во сообраќај (правен совет)
« на: 21 Октомври 2021, 13:00:49 pm »
Здраво, сакам да прашам за правен совет и дали е потребно за оваа случка да одам кај адвокат или нема потреба...

Вака, удрив (поткачив) возило возејќи по улица (другото возило беше паркирано со 4 жмигавци и возачот на возилото беше да купува нешто од продавничката ваљда, а совозачот беше внатре на совозачко). Како го поткачив возилото не застанав, продолжив да возам од страв и застанав малце подоле. Во меѓувреме возачот ме стигна и ми го блокира патот за да не можам да продолжам со возење, дојде до мојот прозор и почна да ме обвинува за напуштање на место на сообраќајка и кај гледам коа возам итн и сакаше да се потпишува европски (или да им дадам пари на рака), после отиде да ја слика колата од страна нешо не знам, јас за тоа време погледнав во сообраќајната (колата не е моја) и видов дека регистрацијата е истечена претходниот ден и поради тоа одбив да потпишам европски, ама не кажав вистината туку само одбив. Па двајцата ме сликаа и мене и колата и таблиците и рекоа ќе sвонат во полиција и јас си отидов од местото бидејќи како да останам а нерегистрирано возило, али они имаат слика од таблиците и слика од мене кроз прозор од колата. Знам дека ова не е океј ама и они ја преувеличија работата, немаше никакви видливи оштетувања на колите, можда имало гребаница што реално јас не приметив никакви гребаници, а они тврдеа дека имало голема штета на нивната кола. Нивната кола поскапа беше. После дознав од сигурни извори дека ме пријавиле во полиција и полицајците рекле дека за толку мала штета (гребаница) нема нишо шо да се праи, али они инсистирале за тоа бегање од место на сообраќајка, одбивање да се потпишам и плус рекле као наводно совозачот го боли рамото (повреда) што не верувам зашо буквално не беше ни удар, многу малце ја закачив колата, не се ни осети. Мислам дека скроз ја преувеличија случката, а посебно во полиција. И на крај полицајците направиле записник за прекршочна постапка и после коа си отишле овие, полицајците рекле дека тоа е ситница и нема ништо да има, ама мене не ми е јасно... поведена е постапка (плус ќе ме тужеле овие приватно), колку би била казна за ова и дали да идам кај адвокат за ова? И плус за немање возачка (положено ама без возачка). Никој не ми sвонел официјално од полиција за ова, ја ова го знам онака неофицијално.

Иначе нема можност да ги контактирам никако затоа што мене приватни извори ми кажаа дека они двајцата биле многу налутени таму и инсистирале да се напраи записник, иако полицајците се обидувале да ја спуштат топката во моја корист, дека ова било ситница итн. И нишо они си отишле после направениот записник, али ќе ја тераат постапката, нема ништо да запрат и рекле дека ќе ме тужат приватно бидејќи "биле шокирани од мојата и нивната незаинтересираност" :/ и сеа мене ништо не ми е јасно, другарчево ми вика од полиција нема ништо да ми стигне (а има прекршочен записник?), едино ако они ме тужат приватно и сеа не ми е јасно дали да фатам адвокат сеа или да чекам приватна тужба

Ве молам за помош и ви благодарам однапред.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Проблем во сообраќај (правен совет)
« Одговори #1 на: 21 Октомври 2021, 13:38:39 pm »
Да одиш кај адвокат. Не си сакал европски, без возачка си итн... Мн отежителни околности имаш. Зошто си избегал, може пијан си бил, може бегаш од друго па удираш коли... Плус тие со педерската финта што се жалат од повреди, гарант ќе одат кај лекар, тој ќе им потпише тешки повреди, па после ќе испадне дека си ги удрил, си избегал итн...

Си можел да се договориш за пари кеш, ако викаш дека немаш ни дозвола ни регистрација, си ја пропуштил таа шанса. Втора шанса ти било европски да пополниш евентуално со вчерашенм датум ако се согласеле, ама и таа шанса си ја пропуштил, така да ако те најде полициција, а ќе те најде, прво по регистрација, ќе ја најдат колата, па после ќе најдат кој ја возел, пожелно е да имаш адвокат.

Еве друг нека пише искуство какво има, ама мое мислење е такво. Па адвокатов да ти смисли приказна како си бил со висока температура, па ептен си се исплашил дека е корона и во паниката да одиш до болница си ги гребнал тие во возење, па после уште толку си се исплашил, нешто таква приказна. Па после твојот адвокат вештачење ќе бара па глупости, па некако да се спашаваш.

Да не ти правам уште паники, ама тоа е што е јбг, битно сите сте живи здрави. Друго може само казна да платиш и тоа. Затвор нема да одиш не се секирај, ако ти е за тоа :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7058
  • хаУс мајстор
« Одговори #2 на: 21 Октомври 2021, 13:50:17 pm »
Ај вака, стави се сега ти на момент од другата страна, ти да си удрениот. Ќе ти се објаснат многу работи :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14249
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 21 Октомври 2021, 13:59:14 pm »
Јас те разбирам за се(и јас сум возел без возачка и возило со помината регистрација),ама за бегањето односно заминувањето да сум на нивно место,ќе те исцицам психички до крај.
Материјално би ме интересирала само штетата да ми се покрие,не би измислувал непостоечки штети, стравови и повреди.
Научи се дека треба да си ги сносиш последиците за своите постапки,а не некој другар,татко или роднина ќе ме покрие.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1352
« Одговори #4 на: 21 Октомври 2021, 14:03:42 pm »
Стварно неубаво, сум бил во состојба на оштетен иако немав штета освен таблицата, па ме молеше ликот да не викам полиција да не пишуваме европски на татко му била колата, па ај демек да сме се виделе на кафе ќе ми остаел пари за штета 500-1000 денари. Ништо почна да извртува не ми биле пуштени фаровите па не ме видел у 9ипол вечер шо е темно секако дека ми беа пуштени, па и да не биле и повеќе од доволно се осветлени булеварите во ск, ќор ќе те види, после го снема, викам ај нека крши глава да не му текне да ме намести мене пошо таква беше ситуацијата, ми се врати рикверц и ме удри од напред. Ама пак колата си ја пазиш иако не вреди ни 1500 евра и се наоѓа некој да ти ја искрши, може требаше да викнам полиција уште на лице место.
« Последно менување: 21 Октомври 2021, 14:17:12 pm Ѓорѓи »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2333
« Одговори #5 на: 21 Октомври 2021, 14:04:12 pm »
Знам дека по битка лесно е да си генерал, ама најдобрата опција си ја пропуштил а тоа е да си застанел кога си ја поткачил колата, да се извиниш културно и да се понудиш да му ја средиш (гребаници, полирање и сл) без европски со изговор дека не сакаш да го изгубиш бонусот во осигурителната куќа.
Прво, види/провери во полиција дали ти е поведена постапка и за што се теретиш. Второ, пробај да ги најдеш луѓето и да им се понудиш да им ја средиш колата (баш ме интересира колку пари ти побарале за поправка кога ти се случи ова?).
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #6 на: 21 Октомври 2021, 14:07:13 pm »
Цитат
Научи се дека треба да си ги сносиш последиците за своите постапки,а не некој другар,татко или роднина ќе ме покрие.

Ова злато вреди!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 21 Октомври 2021, 14:10:48 pm »
- Без дозвола
- Предизвикал сообраќајка
- Избегал од место на случување
- Нерегистрирано возило

Со среќа наоѓање адвокат :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8 на: 21 Октомври 2021, 14:12:48 pm »
Ќе најде за наоѓање, ама ќе го исцица колку за 2 сообраќајки, освен ако не работи пробоно :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14249
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9 на: 21 Октомври 2021, 14:16:53 pm »
Мада мене поќе ни личи на "дупенка" работава ама ај.Си измислил приказна,напишал па сеа вие куцајте.
Кога има извори од полиција кои го "брифираат" знаат тие шо треба да направи и ќе го насочат.
Сигурно не му рекоа прашај на форум. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 21 Октомври 2021, 14:24:20 pm »
Мада мене поќе ни личи на "дупенка" работава ама ај.Си измислил приказна,напишал па сеа вие куцајте.
Кога има извори од полиција кои го "брифираат" знаат тие шо треба да направи и ќе го насочат.
И јас си помислив исто.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 21 Октомври 2021, 14:28:43 pm »
Фала ви на одговорите, да знам дека е и моја грешка, ама ни стоење на улица со 4 жмигавци за да си купат нешто од трафика не е океј. Иначе за договор јбг, не размислив на време како што треба, нов возач сум

Знам дека по битка лесно е да си генерал, ама најдобрата опција си ја пропуштил а тоа е да си застанел кога си ја поткачил колата, да се извиниш културно и да се понудиш да му ја средиш (гребаници, полирање и сл) без европски со изговор дека не сакаш да го изгубиш бонусот во осигурителната куќа.
Прво, види/провери во полиција дали ти е поведена постапка и за што се теретиш. Второ, пробај да ги најдеш луѓето и да им се понудиш да им ја средиш колата (баш ме интересира колку пари ти побарале за поправка кога ти се случи ова?).

Има записник ама ми нема ништо стигнато на мене, иначе на рака бараа 100 евра ама 100 евра за обична гребаница што буквално не се ни гледаше? Не знам како да објаснам боље, али стварно беше ситница целава случка и ете сеа до што е дојдено, до полиции и глупости

Да ова изгледа ко да е заебанција затоа што за една гребаница што не се ни гледаше они направија толку драма, за ништо... иначе нема што да се прави за приватна тужба, јас немам искуство со вакви работи али ми објаснија и другарчево е млад и нов, он само ме информираше што и како било, не може он да кажува и нареди таму што да се праи... :/ и сеа јас треба на 18 години да барам адвокати итн... за обична гребаница во сообраќај. Јбг, фала ви уште еднаш на советите, ќе мора адвокат, тоа е

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7379
« Одговори #12 на: 21 Октомври 2021, 14:37:08 pm »
Оди најди ги луѓето кои се, извини се, кажи дека си млад дечко 18 години си се исплашиш ова она, си избрзал малце и тоа е. Понуди кеш на рака за да се исфарба/исполира колата и тоа е тоа, да ја повлечат тужбата. 

Верувај поарно дади 50-100евра, однего да одиш по адвокати и рочишта за глупости. 

п.с. се што се решава со кеш, не е проблем него расход. ;D

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 21 Октомври 2021, 14:51:27 pm »
Хахахахахах да али брат колата не е ни моја и кај да најдам јас 100 евра на мои години без да побарам од некој :D фала ви многу уште еднаш за помошта

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14 на: 21 Октомври 2021, 15:01:18 pm »
Сега ќе треба да најдеш многу повеќе од 100 евра.