Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 337007 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1125 на: 17 Септември 2017, 19:40:33 pm »
Екипо како што читав на нет денес во врска со максималната моќност на ресиверите,прикажаната и реалната моќност не се совпаѓаат.На пример како што е прикажано дека макс.моќност е 130в 1ch Drive на 6 ома е всушност колку ресиверот би дал ако еден канал се користи,односно 90в на 2ch Drive.

Дали тоа значи дека ако сите канали се врзани со звучки моќноста на еден излез е уште помала.

И дали тоа значи дека ресиверот кој го зедов дали и 70% од способноста на звучките ќе ги искористи?

Нешто ми го мати есапот тоа,и дали ќе треба да барам замена со помоќно појачало.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1126 на: 17 Септември 2017, 19:46:56 pm »
Рачунај дека 90% од времето ќе слушаш на два канали (стерео) ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1127 на: 17 Септември 2017, 19:49:11 pm »
Zasto taka Simo?
Kaj mene celo vreme e na "Exit stereo" opcijata na pojacaloto i site 5 svirat.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1128 на: 17 Септември 2017, 19:52:38 pm »
Zasto taka Simo?
Kaj mene celo vreme e na "Exit stereo" opcijata na pojacaloto i site 5 svirat.

Ако си љубител на добар звук (аудифил ми е мутав збор некако, не сакам да го употребам, ми звучи како веган отприлика), кога имаш стерео извор, поарно да го слушаш во стерео. Кога имаш извор со повеќе различни канали, тогаш ок звучи на повеќе канали.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1129 на: 17 Септември 2017, 21:11:23 pm »
Само да е погласен од на татко ми  Technics eh 770.Се надевам дека ќе е.Барем реални мин.250-280в да вади доволни ми се.Ако не .....помоќен ресивер :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1130 на: 17 Септември 2017, 22:19:23 pm »
Нека не ти матат вода ватите, кај мојот рисивер скалата иде до 90 а јас ја имам лимитирано на 70 ама најчесто не преоќам 40-42. Во ретки случаеви, кога го користам хромкастот како извор на пример, кој дава многу ниско ниво на излез и воедно е тапа извор на звук а нема пастру, го ставам на 50+.
Патем, грешна ти е насоката ако го земаш сетапов заради гласноќа, за такво нешто се земаат они сони ол-ин-уан со лед диоди и стробоскопи за 650-700 евра и тоа грми растура па дури и микрфон му ставаш и караоке имаш.
@igor_xxxx, сосема се согласувам за просторот, можеби и тоа беше причината бидејки болин имаат салон кој е 4-5 пати поголем од мојот стан.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1131 на: 17 Септември 2017, 23:07:41 pm »
Екипо како што читав на нет денес во врска со максималната моќност на ресиверите,прикажаната и реалната моќност не се совпаѓаат.На пример како што е прикажано дека макс.моќност е 130в 1ch Drive на 6 ома е всушност колку ресиверот би дал ако еден канал се користи,односно 90в на 2ch Drive.

Дали тоа значи дека ако сите канали се врзани со звучки моќноста на еден излез е уште помала.

И дали тоа значи дека ресиверот кој го зедов дали и 70% од способноста на звучките ќе ги искористи?

Нешто ми го мати есапот тоа,и дали ќе треба да барам замена со помоќно појачало.

Кратко речено, на жалост максималната моќ му е околу 200w, али за среќа 200w се повеќе од доволни за дома, кафич кладилница биртија и слично....
Нека ти стигнат звучките, врзи ги, слушни ги па отом потом...

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1132 на: 18 Септември 2017, 21:42:33 pm »
Звучките во среда стигнуваат попладне,каблите се спремни,врзани за ресиверот и за задните звучки се ставени на ѕидовите шрафови за да се закачат.Ќе го слушнам сетапот,знам дека со овој ресивер нема да извадам ни 80% од можноста на звучките,ако не ми е доволно моќно ќе одам со AVR-X1300 кој го имаа на лагер во Болин,и мислам дека нема да ми направат проблем да го сменам и да доплатам,сепак стар модел е но има и ви-фи.Со 1300w би добил 120W 2ch Drive,а со овој што го имам на хартија само 90w 2ch Drive,каде и би достигнал 90% од можноста на звучките.

Мислам дека во Болин нема да ми направат проблем,сепак нема да има ни 1 недела откако ми е земен 540бт,плус ќе му доплатам за постар модел на денон.Но отом потом.

Како што гледав скоро сите ресивери 5.1 од сите производители имаат исти карактеристики.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1133 на: 18 Септември 2017, 21:52:11 pm »
Не се залетувај многу по ватите... Еве како ватите се „претвораат“ во децибели (пример само):

Значи, ако имаш макс 100W на излез, веќе со 15-25W имаш „пола јачина на звук“. Разликата од 90 до 120W по канал нема да биде толку многу воочлива..2-3dB max...

Проблемот со „ватите“ е да си свесен дека појачалото може да испорача помала (или поголема) снага отколку што звучниците може да примат.  Со ова сознание, ќе знаеш дека со послабо појачало не треба да одиш над одреден волјум, за да не произведе појачалото несинусни фрекфенции (и со тоа да ги оштетиш звчниците), а со појако појачало, не треба да одиш над одреден волјум за да не ги оштетиш звучниците од очигледни причини (поголема снага отколку што може да истрпат).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1134 на: 18 Септември 2017, 21:59:52 pm »
Грубо кажано секое појачало би требало да се користи до 70% од неговата сила. Со тоа што тие 30% би му останале за варирање на сиглалот од песната без да влезе во клипинг.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #1135 на: 18 Септември 2017, 22:02:06 pm »
1300 иако е постар модел е една класа погоре од твојот. Работата е во однапред дефиниран буџет, ја би ти рекол да го земеш X2300W моделот ама ти тргна со лимитиран буџет. Ако цената на 1300 не е ти проблем иди одма смени го, купи го она што можеш да си го дозволиш.
Искрено мислам дека нема да фали гласноќа, не размишљај у вати, ни тие не се фиксни, зависат од пар фактори а имај наум и дека звучките не ти се нешто ултра најјаки па да мислиш дека рисиверов нема да може да ги опслужи. Баш се да речеме во иста категорија, дури и можеби денонот е нијанса погоре.

Ајде, сите ја чекаме средата и да прочитаме што си направил.

П.С. Немој да ни снимаш видео за да чуеме како звучи :D

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1136 на: 18 Септември 2017, 22:21:19 pm »
Да го земав од Германија и ресиверот ќе поминев многу поефтино за 1300w.

1300w таму е 359е а во Болин е 33990д.
2300w e 493e
1400h 449e
540bt 339e а јас го зедов 350е.

https://www.elektrowelt24.eu/shop/AV-Receiver/Denon:::1_104.html

Инаку денес го прошетав цело Кавадарци во потрага по најквалитетен ХДМИ кабел,а тоа беше овој
https://www.philips.com.my/c-p/SWV5401H_10/hdmi-cable-with-ethernet
го пробав си работи на видео добро.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1137 на: 18 Септември 2017, 22:46:18 pm »
Се надевам не си го платил над 1000рка.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1138 на: 18 Септември 2017, 22:50:31 pm »
Јок,воа беше најсолидно а нема каде не видов,амц,нептун,неколку локални ИТ продавнички и ова беше најсолидно а воедно и најскапо со оваа димензија 350ден.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #1139 на: 20 Септември 2017, 00:37:34 am »
Епа среда е, ајде, пеј, да видиме што сме направиле :D