Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 336937 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1080 на: 13 Септември 2017, 18:18:43 pm »
И јас сум во бандата што тврди дека скапи кабли се овррејтед. Дека треба да биде квалитетн, треба, ама дека треба да биде 100 евра метро, не.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1081 на: 13 Септември 2017, 20:57:09 pm »
Треба да си биде кабелот квалитетен од практични причини. Лесно се мести, убави завршетоци, не се усукува, не оксидира, естетски е добар, и сл...
Најбитна особина на кабелот во однос на звукот е електричниот отпор. Битна работа е да не е претенок за зададената должина.
Доколку ги задоволува потребните електични карактеристики, било кој кабел - исто звучи.

Еве табелче за дебелина на кабел вс импеданса вс должина:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #1082 на: 13 Септември 2017, 21:09:35 pm »
За комплет сите 5 звучки да ги поврзам ќе ми бидат потребни околу 35м кабел,нема шанси сега да дадам по 3е од 1м за кабел,тоа се 100е за кабел.До кај 20-25 евра ќе дадам.Може за предните големи звучки за кои ми се потребни  околу 5м кабел да дадам по 3е.За централниот звучник дали 30цм кабел ке ми биде потребен,но за задните два кои треба да бидат на 2м висина закачени за едниот ќе биде потребен 10м а за другиот 15м.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1083 на: 13 Септември 2017, 21:20:54 pm »
Само прати ја табелана горе, и уживај. Оди во Логин, „добар денте, добри ли сте, кабли за звучници 16AWG или 14AWG или XX AWG (според табелана горе), имате ли?“ и пичи. Друго ич да не се секираш.

Едит: Или со други зборови: https://youtu.be/r7DdcZCbABo?t=532

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1084 на: 13 Септември 2017, 23:31:11 pm »
Dynaudio се обично одлични. Не ги знам овие конкретно. Само треба да се води сметка дека се наменети за блиска употреба и за многу мали студија. Незнам за што планираш да ги користиш ама на сите ривјуа викаат дека тешко да исполнат соба од 40 кубика.

pravam vtor komplet za novoto doma
vo staroto imam JBL830 so rotel RB 06
za novot sakam aktivni anagloni posto od gramfofonska igla zvukot ide preku analogen mixer bez DSP pa da zavrsi do kraj kako sto treba. a nema mnogu mesto za pojacalo
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1085 на: 14 Септември 2017, 12:17:01 pm »
za novot sakam aktivni anagloni posto od gramfofonska igla zvukot ide preku analogen mixer bez DSP pa da zavrsi do kraj kako sto treba. a nema mnogu mesto za pojacalo

Долго време поминав со BM6. Одличен звучник, ако не ти пречи специфичниот Dynaudio отпечаток - сепак се работи за звучник кој е дизајниран како прецизен инструмент, а не обојувач на звукот.

Апропо аналогниот ланец, ако си сигурен дека дури ни RIAA корекцијата во склоп на миксерот нема дигитални примеси (не би требало, но сепак) тогаш не гледам зошто замислата не би ти функционирала.

Единствено, во моето искуство, BM6 сакаат да бидат "приземјени" - на стабилни сталаци или масивно парче мебел. Ова што го имаш замислено делува (барем на слика) подложно на резонирање.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1086 на: 14 Септември 2017, 17:50:25 pm »
Треба да си биде кабелот квалитетен од практични причини. Лесно се мести, убави завршетоци, не се усукува, не оксидира, естетски е добар, и сл...
Најбитна особина на кабелот во однос на звукот е електричниот отпор. Битна работа е да не е претенок за зададената должина.
Доколку ги задоволува потребните електични карактеристики, било кој кабел - исто звучи.

Еве табелче за дебелина на кабел вс импеданса вс должина:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Тоа и пишав, пресекот е битен, лицна за да не ги зезнеш приклучоците и да оксидира. А дека имал ваков капацитет, онаков, па не знам ти какви примеси имал од не знам ти што, повеќе е будалштина него потреба. Ако ја осетиш таа разлика од 0,001% батали озвучење оди на пинк флоид штимај им опрема :)
Инаку во тбелат не видов моќност, што е боитен фактор али 130w и не е кој знае каква снага па да се потреауваш многу :)  Инаку нека им побара во мм, во авг тешко дека ќе се разберат...

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1087 на: 14 Септември 2017, 20:56:58 pm »

Долго време поминав со BM6. Одличен звучник, ако не ти пречи специфичниот Dynaudio отпечаток - сепак се работи за звучник кој е дизајниран како прецизен инструмент, а не обојувач на звукот.

Апропо аналогниот ланец, ако си сигурен дека дури ни RIAA корекцијата во склоп на миксерот нема дигитални примеси (не би требало, но сепак) тогаш не гледам зошто замислата не би ти функционирала.

Единствено, во моето искуство, BM6 сакаат да бидат "приземјени" - на стабилни сталаци или масивно парче мебел. Ова што го имаш замислено делува (барем на слика) подложно на резонирање.
sakam da reproducira toa sto ima na plocata. KRK se preterano na bass, drugive ponovi skoro site imaat DSP. ovoj model sto gi gledam se prekinati i ima eden par na ebay za dobra cena
za rezonanca zemav vakvi
http://www.ebay.co.uk/itm/Adam-Hall-XL-Monitor-Isolation-Pads-MOPAD-XL-Alternative/351626832525?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
valjda kje ublazat.
mojot mixer ne e `full discrete` kako Condesata( https://condesaelectronics.com/ ), ima IC ama nema procesiranje kako na pioneer ili rane mixerite. condesata e edinstvena momentalno full discrete ama se ceka +9 meseci. drugar mi ja cekase 11 meseci. mojava ARS 9000 ( https://imagescdn.juno.co.uk/manual/584129-01U.pdf ) bese in stock pa ja zemav taa. upatstvovo bas i ne pomaga mnogu okolu sostavot i komponentite.
e sea,kaj nego na yamaha H8S gi probavme dvata mixera so ist gramofon/igla/ploca.  odma se primeti razlika megju dvata mixera.ama samo edna traka,pa nemase vreme za analiza.
dodadeno
kaj mene stalacite za zvuckite nema da bidat na policata kako na slikata,nego direktno na elementite. i kje bidat vertikalni po 90stepeni instalirani.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #1088 на: 15 Септември 2017, 00:37:20 am »
Каде поточно се наоѓа http://www.kodi.com.mk/
Не сум го сретнал салонов,а пишува на улица Кеј 13 Ноември.Директни застапници за ДЕНОН,ЈАМАХА итн..

Ако знае некој каде е точно нека каже,во сабота планирам да идам во Ск.  по појачало.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #1089 на: 15 Септември 2017, 00:39:48 am »
Не сум го сретнал салонов,а пишува на улица Кеј 13 Ноември.Директни застапници за ДЕНОН,ЈАМАХА итн..

Ако знае некој каде е точно нека каже,во сабота планирам да идам во Ск.  по појачало.

Тоа е Болин, т.е. аудиоцентар.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1090 на: 15 Септември 2017, 09:17:53 am »

Јас колку што се сеќавам во ГТЦ е од некоја надворешна страна како по скали се влегуваше.
Нека потврдат Скопјани.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1091 на: 15 Септември 2017, 11:28:31 am »
Успат
http://audioexpert.com.mk/index.php?lang=mk
Имам неколкупати таној tannoy слушнато,сегогаш ме импресионирале и со звук али и со цена :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #1092 на: 15 Септември 2017, 11:40:42 am »
Успат
Имам неколкупати таној tannoy слушнато,сегогаш ме импресионирале и со звук али и со цена :)

Овие не беа нешто со Владимир Филевски? Ги барав и овие и Филевски и буквално беше молење и тегнење по телефони за на крај да ги откачам. Опнале ценовник со 600 продукти а уствари кога ке им побараш ке се јават кај дистрибутерите и после 5 дена ке ти кажат немаме. Трипати тргнав и кај Филевски, колку и да го почитувам ликот поради натписите во Емитер, болка во задникот е за соработка. После неколку саат ипоминати кај него пред "дуќан" и телефонски договарања, го откачив за навек.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1093 на: 15 Септември 2017, 11:54:22 am »
Да, Филевски. остава впечаток дека има разбирање за звукот али ете за сотаботка бил терсене. Добро е што сподели искуство, ќе заштедиме на нерви :)

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #1094 на: 15 Септември 2017, 12:18:01 pm »
Успат

Овие не беа нешто со Владимир Филевски? Ги барав и овие и Филевски и буквално беше молење и тегнење по телефони за на крај да ги откачам. Опнале ценовник со 600 продукти а уствари кога ке им побараш ке се јават кај дистрибутерите и после 5 дена ке ти кажат немаме. Трипати тргнав и кај Филевски, колку и да го почитувам ликот поради натписите во Емитер, болка во задникот е за соработка. После неколку саат ипоминати кај него пред "дуќан" и телефонски договарања, го откачив за навек.

И јас истото искуство го имав пред неколку години и тогаш си реков батали.Требаше акустични мерења да ми прави и дизајнира решение, ама тешко беше за соработка и се откажав :)

Инаку тогаш во оваа продавница него го најдов, не знам дали е негова и каква е ситуацијата.

@AUDI , веќе доби одлични препораки, од мене можам да додадам уште ако не си решен, да видиш и од NAD што се нуди, ги има во Vision, позади Џевахир кулите.Пред година дена таму имав демо на NAD M51 и Genelec 8351a.