Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 311960 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #600 на: 13 Август 2014, 22:01:00 pm »
Атари имаше 4 тонски генератор и беше најдобар за таа намена.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #601 на: 13 Август 2014, 22:01:44 pm »
Атари имаше 4 тонски генератор и беше најдобар за таа намена.

И МИДИ порт ако не се лажам :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #602 на: 13 Август 2014, 22:02:59 pm »
Никој не користи касети на журки. Едноставно не се практични. И на времето колку што знам кога се бирало помеѓу касети и плочи, се користеле само плочи. Ама не, вие сте најпаметни, со погледот во небо и сега ќе ја учите рајата, како всушност касетата е правиот медиум за носење звук на журка. Целиот свет е во заблуда, вие сте најпаметни. Најдобриоте журки се правеле со касети. Со квалитетен лампаш се разбира.

Плочите живеат затоа што изгледаат фенси и овозможуваат интересна манипулација на материјалот за време на журката. Никој што дошол на забава не се замара со аудиофлски глупости. Разбирам да си имате некои романтични чувства за тоа како било на времето, ама гледајте малку реално.

Wrong.
Незнам зошто секојпат муабетот се тера во погрешна насока.
Но ајде, еве, пошто започна, најфино ке ти образложам дел по дел.
1.Никој на журка ништо веќе не користи освен лаптоп. Затоа и секој може да биде диџеј, пошто освен пауер, левклик на програмот и драг енд дроп на песните во плејлиста ништо не треба друго да направи.
2.Дали некогаш си имал искуство во диџејство?  Пример, дали си пуштал музика во некоја дискотека или кафич или слично, или пак муабетот онака од рукав си го истресе?
3.Никој никаква раја тука за ништо не треба да учи или да и посочи. Она е родена најпаметна и најучена. Инаку се вика македонец, поточно.
4.Журка се правела со лампаш тогаш кога грамафонот изгледал овака:

Постовите не мора да бидат исполнети со иронија, секако. Ако не ви се дискутира на темата, неморате да дискутирате. Коментарите како твојот се исувишни.
5.Бидејќи негативно одговори на второто прашање, еве јас ке ти одговорам дека 1993 година во дискотеката PARK by Sileks, за првпат беа донесени DAT-ови. До тогаш музика се пушташе на Technics SL-P1200 Pro CD Player, и ги имаше два комада.
Дисковите ги имаше неколку комада, а генерално се пушташе на касети. Дековите мислам, значи не се сеќавам, пред 21 година беше, беа Техникс исто така.
Една вечер еден од датовите беше украден од глупото циганче што работеше таму како чистач, но за два дена го врати датот.
Инаку DAT е digital audio tape, и се користеше за снимање на мастер аудио снимки, како замена за ленташ, класичен.

И на крајот. Не се работи за никакви романтични чувства за работи од времето, туку беше претставена една реална слика за тоа како и со каква опрема се прави домашна журка.
Не секој може да си дозволи лајт шоу од 200 евра, а тоа со стартерот беше кажано фигуративно со цел да го свати оној што го прочитал постот. Првиот беше дени кој ја разбра поентата. Да ги оставиме касетите на страна.
Журката се прави со комплетно истата опрема и наместо касеташ се користи ЦД, а ако немаш ЦД закачи лаптоп и слушај ем пе три, и уживај во звукот.
И да, точно, на журка никој не се замара со аудиофилски глупости, и најчесто гледа да си помине убаво, со убава музика и музика која нема да му го повреди ушното тапанче.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #603 на: 13 Август 2014, 22:05:13 pm »
За жал губев премногу време да снимам квалитетно и беше во мали количини, не доволни за заработка голема :)

Еден друг кој што штанцаше на големо, без да се замара како е снимено денес може да се каже дека  е аристократија.. Во тоа време штанцаше под име BMC.

Што мислиш, како им се вика сегашната фирма, односно фирмата што работи веќе со години (штанца ко му иде, ама продава нешто слично ко сликава :) )

мистер компани-гостивар??
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #604 на: 13 Август 2014, 22:13:53 pm »
За жал губев премногу време да снимам квалитетно и беше во мали количини, не доволни за заработка голема :)

Еден друг кој што штанцаше на големо, без да се замара како е снимено денес може да се каже дека  е аристократија.. Во тоа време штанцаше под име BMC.

Што мислиш, како им се вика сегашната фирма, односно фирмата што работи веќе со години (штанца ко му иде, ама продава нешто слично ко сликава :) )

Не.. Не спомнав снимање музика, се снимаше софтвер и игри за Комодоре

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #605 на: 13 Август 2014, 22:18:42 pm »
aaaa...ок.. зашто овие од гостивар, сум им влегол во студиото за “умножување“ поише пати, т.е. уште во преиодото со касетите, па после со цдињата... несакаш да знаеш на што личеше тоа...  толку многу рекордери на едно место, немам видено ни во техномаркет на времето...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #606 на: 13 Август 2014, 22:59:19 pm »
И на крајот. Не се работи за никакви романтични чувства за работи од времето, туку беше претставена една реална слика за тоа како и со каква опрема се прави домашна журка.
Не секој може да си дозволи лајт шоу од 200 евра, а тоа со стартерот беше кажано фигуративно со цел да го свати оној што го прочитал постот. Првиот беше дени кој ја разбра поентата. Да ги оставиме касетите на страна.
Журката се прави со комплетно истата опрема и наместо касеташ се користи ЦД, а ако немаш ЦД закачи лаптоп и слушај ем пе три, и уживај во звукот.
И да, точно, на журка никој не се замара со аудиофилски глупости, и најчесто гледа да си помине убаво, со убава музика и музика која нема да му го повреди ушното тапанче.

На крај пак испаѓа дека не кажав ништо погрешно.

На времето се пуштало со касети каде што немало плочи.

Денес се пушта mp3 каде што нема дигитална снимка со подобар квалитет.

Тешко е да се сочуваат исправна опрема и сите тие касети за обична журка, особено кога има многу поедноставна и поевтина алтернатива. И така касетата останува само за оние на кои им буди романтични спомени од минатото. Расфрлатњето со резимеа за пуштање музика од старите добри времиња, само го потврдува тоа.

Никогаш не сум се претставувал како голем познавач на аудио опрема. Многу малку работи ми паѓаат на памет што ме интересираат помалку од оваа тема. Од друга страна сум информатичар, и многу ми е смешно кога некој сеуште величи аналогна технологија.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #607 на: 13 Август 2014, 23:02:23 pm »

Еден друг кој што штанцаше на големо, без да се замара како е снимено денес може да се каже дека  е аристократија.. Во тоа време штанцаше под име BMC.

Не.. Не спомнав снимање музика, се снимаше софтвер и игри за Комодоре

Да не беа лоцирани кај црквата Св. Петка?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #608 на: 13 Август 2014, 23:45:25 pm »
Музичарите во тоа време користеа Atari ST 520 :)

Погоди кој од форумов имаше Атари СТ у тоа време? :)

Хммм... не знам (иако нагаѓам), но гледам не има доста диносаури... а не изгледа така на прв (и втор) поглед.  ;)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #609 на: 14 Август 2014, 02:06:04 am »

Никогаш не сум се претставувал како голем познавач на аудио опрема. Многу малку работи ми паѓаат на памет што ме интересираат помалку од оваа тема. Од друга страна сум информатичар, и многу ми е смешно кога некој сеуште величи аналогна технологија.

Да се слагам дека нашата професија (и јас сум Информатичар), понекогаш не прави ограничени и да мислиме дека е нешто смешно (а испаѓаме ние смешни). Во пракса аналогна технологија е дефинитивно поквалитетно нешто во Аудио од дигитална.

Дигиталната е можеби попрактична, ама не и поквалитетна.

Еве ти еден текст, пробај прочитај го со отворен ум

http://www.audioholics.com/editorials/analog-vinyl-vs-digital-audio

Еве ти уште еден

http://recordinghacks.com/2013/01/26/analog-tape-vs-digital/

Инаку целата колекција на музика ја имам во дигитален формат, и тоа 90% Flac ови 24bit/44Khz-192Khz

Ама да можам да приуштам плочи и грамофон каков треба, дефинитивно би слушал така

Имам пријател што има тотален HighEnd Сетуп, и тотален HighEnd CD Player и HighEnd Грамофон. Правевме слична компарација, истата песна пуштена од ЦД или Плоча.. 99% Случаи Плочата свиреше подобро.

« Последно менување: 14 Август 2014, 03:00:26 am krell »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #610 на: 14 Август 2014, 07:20:36 am »

Дали ако беше музичар/уметник ќе ти беше смешно ако некој величи дигитална технологија? Замисли ја, како информатичар,  дискусијата „Photoshop вс кист, платно и штафелај“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #611 на: 14 Август 2014, 07:52:43 am »
Понекогаш дури и се запрашувам зошто отварам дискусија за нешто за кое познавање имаат само неколку диносауруси.. :)
Али си викаш, ај, има некој ГМО што сакаат да поднаучат нешто, али изгледа им го заборавиле тој ген :)

@krell
Он д топик аген...
Одлични линкови и текстови.
Интересно е тоа што во модерново време на секој можен начин, како и да посакаш, можеш да се информираш.
Во поодминатото време, во кое се имаше само огромен мерак и огромна желба, поготово кога станува збор за аудио техника, имаше многу малку избор на литература, практично немаше никаква. Во некој од тогашните југословенски часописи се наоѓаше чат пат, и евентуално САМ, часопис каде што имаше еден куп работи кои можеш и сам да си ги изработуваш. Често се случуваше да има кутии за дома со Dynaudio драјвери и скретници. Шеми на разни засилувачи со STK итн итн.
Стручна литература се наоѓаше само по училиштата и факултетите, спецификации за одредени компоненти само од оригиналните брошури итн итн.
За да научиш нешто, патот беше тежок.
Денес се имаме на дланка, но ....

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #612 на: 14 Август 2014, 07:59:41 am »
Понекогаш дури и се запрашувам зошто отварам дискусија за нешто за кое познавање имаат само неколку диносауруси.. :)
Али си викаш, ај, има некој ГМО што сакаат да поднаучат нешто, али изгледа им го заборавиле тој ген :)

@krell
Он д топик аген...
Одлични линкови и текстови.
Интересно е тоа што во модерново време на секој можен начин, како и да посакаш, можеш да се информираш.
Во поодминатото време, во кое се имаше само огромен мерак и огромна желба, поготово кога станува збор за аудио техника, имаше многу малку избор на литература, практично немаше никаква. Во некој од тогашните југословенски часописи се наоѓаше чат пат, и евентуално САМ, часопис каде што имаше еден куп работи кои можеш и сам да си ги изработуваш. Често се случуваше да има кутии за дома со Dynaudio драјвери и скретници. Шеми на разни засилувачи со STK итн итн.
Стручна литература се наоѓаше само по училиштата и факултетите, спецификации за одредени компоненти само од оригиналните брошури итн итн.
За да научиш нешто, патот беше тежок.
Денес се имаме на дланка, но ....

Имаме на дланка да, порано беше: проверуваш у трафика дали ти стигнал омилениот часопис. Ок, не стигнал... одиш после 3 дена, се распродал! Паника, барање низ цел град дали останал примерок. У крајна линија, роднината од србија ти праќа еден, купен од нивна трафика :D Сепак, тогаш се пазеше и на содржината на текстови и на комплетноста на информациите и на суштината која треба да ти ја пренесат. Денес, многу читаме, малку осознаваме...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #613 на: 14 Август 2014, 08:21:45 am »
Филм ќе испадне бољи од дигитал уште малце. :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #614 на: 14 Август 2014, 08:23:44 am »
Дигиталната е можеби попрактична, ама не и поквалитетна.

Еве ти еден текст, пробај прочитај го со отворен ум

http://www.audioholics.com/editorials/analog-vinyl-vs-digital-audio

Еве ти уште еден

http://recordinghacks.com/2013/01/26/analog-tape-vs-digital/

Инаку целата колекција на музика ја имам во дигитален формат, и тоа 90% Flac ови 24bit/44Khz-192Khz

Ама да можам да приуштам плочи и грамофон каков треба, дефинитивно би слушал така

Имам пријател што има тотален HighEnd Сетуп, и тотален HighEnd CD Player и HighEnd Грамофон. Правевме слична компарација, истата песна пуштена од ЦД или Плоча.. 99% Случаи Плочата свиреше подобро.

Реков дека не ви навлагам во муабетот што е поквалитетно и колкава е разликата. Јас и најголем дел од луѓето не ја приметуваме. Од друга страна ги забележуваме артефактите, повременото крчење и шушкање.

На журка се бара практичност и шоу. Второво побарување сеуште ги одржува плочите. Ако некој најде начин да го направи менувањето на лента интересно за публиката, верувам дека ќе почне и тоа да се користи. Сега за сега касетите остануваат за носталгични журови (одржани во музеј).

Дали ако беше музичар/уметник ќе ти беше смешно ако некој величи дигитална технологија? Замисли ја, како информатичар,  дискусијата „Photoshop вс кист, платно и штафелај“.

Не правиме муабет за креирање на податоци, туку за чување, транспорт, копирање, манипулација.