Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 311969 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #570 на: 13 Август 2014, 16:52:58 pm »
Да им разбијам монотонија на експертиве за музика :)
Воедно и мала рекреација, кој знае знае, кој незнае да слушне нешто, да поднаучи.
Иначе звучницине прашина им фатија по дома од досада :)

Штета што материјалов за да го слушаш мораш да го симнеш од квалитетен торент :)
Одам да искулирам со Жорж Бенсон малку :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #571 на: 13 Август 2014, 16:55:45 pm »
Да им разбијам монотонија на експертиве за музика :)
Воедно и мала рекреација, кој знае знае, кој незнае да слушне нешто, да поднаучи.
Иначе звучницине прашина им фатија по дома од досада :)

Штета што материјалов за да го слушаш мораш да го симнеш од квалитетен торент :)
Одам да искулирам со Жорж Бенсон малку :)

George Benson не ми е премногу омилен, и ми е премногу комерцијален.. Со исклучок на еден албум, што го обожавам

White Rabbit :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #572 на: 13 Август 2014, 17:00:27 pm »
@SaleSK

Antonio Forcione Night Passage.. Forcione го имам гледано во живо на мал стејџ во клуб во Софија.. Феноменално
:)

Jenny Adejayan би ја женел на слепо :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #573 на: 13 Август 2014, 17:09:03 pm »
Жорж ми е добар за да заспијам, поготово со концертите што ги има :)
АКо е комерција, од комерцијата можда еден од најдобрите :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #574 на: 13 Август 2014, 17:19:29 pm »
Жорж ми е добар за да заспијам, поготово со концертите што ги има :)
АКо е комерција, од комерцијата можда еден од најдобрите :)

Се слагам со тебе скроз.. Јас можда и го имам преслушано еден период :)

И далеку поквалитетна музика од mainstream комерција

Али скроз си ме погодил со Renaud Garcia Fons.

Уште еднаш. Феноменално...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #575 на: 13 Август 2014, 18:43:00 pm »
Имаме веќе тема за музика.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #576 на: 13 Август 2014, 20:36:59 pm »
Ова е дискусија за некој музички имиња и композиции кои се слушаат на такозвана Аудио Опрема.
Мислам дека не одскокнуваме од темата.
Дискусијата водена неколку лисЈа наназаТ треба да биде поткрепена со преслушување на некој композиции кои ке кореспондираат со истата.

На пример на опрема Cerwin Vega

, Technics SU-V660

и CD Player

или било кој друг производител прекрасно ке биде интерпретирана нумерата:

или

Овде ке доминира басот, поготово во сегментот околу 70Hz на 0мин и 30 секунди:

Доколку материјалот за слушање го имаме на оригинален медиум, такозвана магнетна касета, поготово ако е:

И никако да е од 90 мин, го оптеретува декот и моторите и покрај тоа што се работи за врвен dbX стерео касетен дек - Direct Drive итн итн, производство на јапонскиот гигант Technics,

А воедно е најдобро да е касетата хром диоксид...Зошто? Затоа што нормалката после Х преслушувања го губи квалитетот на високите тонови, а ако се користи металка:

по кажување на одреден дел на аудиофили се оштетувала главата на декот..
Се разбира доколку е таа обична. Во случајов RSB 965 е опремен со аморфна глава, па така да тоа нема да биде пречка. Но со тек на време, металката знае комплетно да ни даде погрешен приказ на аудиото кое е наснимено на неа...Металните состојки знаат да се магнетизираат или демагнетизираат, а со самото тоа да ја предизвикаат оваа нус појава.
Ова можам да го кажам и од лично искуство.
Затоа најдобрата останува хромката...
Елем,  муабетот беше доколку се користи касета како медиум, во тој случај е потребно мало пеглање на звукот. Истото ке го постигнеме со DSP-to на Technics...

Опремата под мишка и спремни сме за журче.
Ај да видам кој од тие пос****те бауер, мишн, кеф, инфинити, незнам што, незнам како ке истера журче, или дали со тие лампашките појачала и претпојачала ке истерате 5 часовна журка?
Воедно на журката ке треба да има и диско светла, односно стробови, нормално направени од лименка од пиво, фасонка, сијалица у боја, кабел од старо радио и стартер од неонка
 ;)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #577 на: 13 Август 2014, 20:45:51 pm »
Многу добар муабет. И многу поважно реален. Освен моментов со касетиве, се можам да потврдам од лично искуство... Звучниците, ЦДплеерот, стартерот со сијалица... Во влае во 3тата уличка...

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #578 на: 13 Август 2014, 20:56:25 pm »
Касетите се за во музеј, не за на журка. Исклучок може да се направи само ако журката се одржува во музеј ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #579 на: 13 Август 2014, 20:56:52 pm »
Правевме еднаш журка со B&W :) После неколку дена нарачувавме нови твитери :)

Disciplina Kitchme и B&W нешто не идеа заедно :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #580 на: 13 Август 2014, 20:57:34 pm »
Касетите се за во музеј, не за на журка. Исклучок може да се направи само ако журката се одржува во музеј ;D

И многу поквалитетен звук од касета од добар дек од колку од ЦД :)

Ете нова тема за во аудио :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #581 на: 13 Август 2014, 20:59:33 pm »
Касети?

*проверува дата на компјутер*

Да бе, 2014-та е, у право бев.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #582 на: 13 Август 2014, 21:04:47 pm »
Јас имам дома и металки, можеме да ги преслушаме, па да дојдеме до конкретни заклучоци.
Имено далечната 1993 година, правев снимање на аудио касети од неколку реномирани производители со помош на тон генератор.
На час по пракса, во Орце Николов, професорка по практична работа Маре, на која и се темнеше кога ке почнев да објаснувам што е и како е со опремата...Но тоа беше такво време.
Јас инсистирав да донесам касетен дек од дома за да можеме да ја воочиме разликата не само во медиумот, туку и во квалитетот на самиот дек. Тогаш поседував Technics RS-B 965 и Nakamichi кој ми го донесоа за чистење на главата.
Снимањата ги правевме на некое лоу енд Сони, па и резултатите беа такви какви што беа :)
Така да @Deni, има вистина 99% во напишаното за касетите.

Ти си за у музеј :D :D :D
Како што живеат плочите, така живеат и касетите...
Дома ми се останати два дека.
Едниот е Hitachi и го чувам ради вуметрите, а другиот ми е Teac и го чувам ради Dolby dbX.
Штета што го немам RS-B-то, Technics, па да дојдеш да слушнеш што е звук, па да си ја подвиткаш опашката и да погледнеш надолу во земја.

@zeroSignal
:)
Тука си, погледни наназад...

И ако почнеме да водиме дискусија, до скоро мастерите се снимаа на магнетни ленти
;)

Единствено хиперпродукцијата на музика го засени квалитетот пренесен на магнетните медиуми, па се се фрли на дигитрон...

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #583 на: 13 Август 2014, 21:14:54 pm »

И ако почнеме да водиме дискусија, до скоро мастерите се снимаа на магнетни ленти
;)

Единствено хиперпродукцијата на музика го засени квалитетот пренесен на магнетните медиуми, па се се фрли на дигитрон...

И сега новиот HiRes Hype е дека најквалитетните дигитални изданија се ремастерирани од оригиналните мастери снимени на траки :)

И да, удрено е  на маркетинг повеќе и дигитрон, од колку на прав квалитет.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #584 на: 13 Август 2014, 21:28:22 pm »
Касета е закон, али плоча е устав!