Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 312207 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #270 на: 10 Март 2014, 23:12:35 pm »
што конфигурација е HTPC-to, а што мак минито и колку истото кошта?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #271 на: 10 Март 2014, 23:17:56 pm »
што конфигурација е HTPC-to, а што мак минито и колку истото кошта?

MB: ASUS Sabertooth Z77

CPU: Core I5 3570K

RAM: Kingston HyperX 1866 Mhz 8 GB

SSD: 256 GB Samsung 840 Pro

Optical drive: LG Blue Ray

PSU: CoolerMaster Silent Pro Gold 600W

Case: Chieftec HiFi Series

Mac Mini to e:

Core i7 2.3 Ghz

4 GB RAM

1 TB HDD

Мислам дека не е штосот во хардверот толку, колку до самиот оперативен систем

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #272 на: 10 Март 2014, 23:19:50 pm »
Тури ја најскапaта звучна карта што постои. :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #273 на: 10 Март 2014, 23:23:27 pm »
Тури ја најскапaта звучна карта што постои. :D

Покрај Benchmark DAC 1 Pre нема шанси звучна карта :)

Самиот Benchmark игра улога на звучна карта, ама на многу подобро ниво..

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #274 на: 10 Март 2014, 23:25:12 pm »
Конекцијата меѓу PC-то и Benchmark-от e со оптички кабел или пинови?

Едит: УСБ, сеа ми текна :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #275 на: 10 Март 2014, 23:27:30 pm »
Конекцијата меѓу PC-то и Benchmark-от e со оптички кабел или пинови?

Едит: УСБ, сеа ми текна :)

USB (ClickTronic USB 2.0 0.5M) . Ама бидејќи Benchmark -ot не подржува 192 Khz на УСБ користам V-Link 192 ПЦ преку УСБ до V-link 192. V-Link 192 до Benchmark Dac1 Pre SPDIF Kabel (Kimber Kable)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #276 на: 10 Март 2014, 23:28:22 pm »
Знам се шалев. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #277 на: 10 Март 2014, 23:31:44 pm »
Испаѓа дека Windows от е таков SHIT да нешто неверојатно.

Mac OS ов е базиран на Unix , само со добра подршка во поглед на драјвери и слично.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5547
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #278 на: 10 Март 2014, 23:57:35 pm »
jas imam jamo s606 I pioneer 528 ima odlicen zvuk i odlicen  bas

Proverena kombinacija, i jas ja imam istata kupeno, za parite nudi epten dobar zvuk, veruvaj mi pred da gi kupam gi slusnav site sto se vo toj cenoven rang, deckoto vo Zec vo trgovski gi imase prikluceno site.

Poseben vufer ne ti treba osven ako epten ti e merak.

Golf 6 me prasuvase istoto pred da gi kupi, istoto mu go kazav, i eve zadovolen e.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #279 на: 11 Март 2014, 01:25:56 am »
Мал експеримент, пробај да ги замениш напојувањата меѓу двете машини... wild guess e aма можно е.
Втора опција, mac OS на асус машината или x86 OS на мекот, би требало да е можно во двата правци.

Но гледајќи какви конфигурации имаш (аудио, а богами и велосипедски)... се нешто ми вели дека нема да се замараш, освен можеби од радозналост.  ;)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #280 на: 11 Март 2014, 06:53:36 am »
Мал експеримент, пробај да ги замениш напојувањата меѓу двете машини... wild guess e aма можно е.
Втора опција, mac OS на асус машината или x86 OS на мекот, би требало да е можно во двата правци.

Но гледајќи какви конфигурации имаш (аудио, а богами и велосипедски)... се нешто ми вели дека нема да се замараш, освен можеби од радозналост.  ;)

1. Не е можно да ги заменам напоувањата :)  Едното е ATX full size (PC -to), а другото е MacMini

Ова го имам на ПЦ -то:

А ова е Mac -ot

Јас бар не знам како би ги заменил напојувањата на едното со другото :)

Размислував за PC -to за вакво напојување:

http://www.hd-plex.com/blog/htpc-hardware/linear-power-supply-for-computer-audio-fanless-hdplex-pc-has-been-tested-successful/

Или за нешто вакво:

http://www.computeraudiophile.com/f10-music-servers/audiophile-pc-true-linear-power-supply-11832/

http://bobopich.snimka.bg/radio-amateur/htpc.671317.26962420.big

Исто ги размислував и овие:

http://www.itemaudio.co.uk/kingrex_power_supplies.html

Ама проблемот е што не ми се фрлаат пари без да имам можност да пробам, дали и колку ќе има подобрување.

Исто си играв и со Hackintosh и работи супер, освен што не ми работи DAC -ot :)

http://forum.carclub.mk/index.php?topic=11902.0

Веројатно може да се проработи некако, ама мене не ми успеа.

Така да, после пар месеци замарање :) добив на тест MacMini и има разлика во квалитетот на звукот, и тоа драстично во споредба со PC -to

Пак ќе кажам дека најверојатно е ради оперативниот систем, и штета што со Hackintosh не ми успева да го проработам DAC -ot :(, бидејќи сум убеден дека не е до хардверот туку до софтверот.

Ќе инсталирам на Mac ов Parallels и Windows, па ќе пробам и така, и ќе видам што е точно тоа што прави разлика.

Исто пробав да си играм и со Linux (не ми успеа и таму да го проработам DAC -oт).

Пробав и со верзија од Linux базирана на Mint, што е намената за аудиофилско користење.

http://www.ap-linux.com/

Во оваа верзија е наведено дека е подржан V-Link от што го имам, ама и покрај што го гледа, не излегува звук :)

Најверојатно и подсвесно сакам да пробам Mac, и веројатно не пробав све до крај од претходно наведеното, бидејќи сум убеден дека може да се проработи ако се задлабочи човек уште подлабоко.

Предноста на Mac -от e и што не фаќа простор, па уше една предност плус. Мана е што нема шанси надградба (освен меморија и диск), и што свесен сум дека ќе треба да остане со години.

Точак инаку возам од девеести години (еден добар период и се натпреварував) и ми е хоби што ме држи со години.

EPIC -oт  го имам купено половен.

И сакам да се замарам со хобијата што ме интересираат :)

Во поглед на Аудио -то, огромна грешка ми е што направив surround.

Да ми е овој памет и пак да треба да правам:

Снагаш појачало

Стерео

Добар DAC во улога на DAC/Preamp

MacMini како дигитален транспорт

Pioneer DVD (Av610 или AV696 ), како транспорт за дискови.

« Последно менување: 11 Март 2014, 07:20:08 am krell »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #281 на: 11 Март 2014, 08:29:28 am »
Се си има свое.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #282 на: 11 Март 2014, 09:41:39 am »
Мекот и покрај малиот простор за надградби ќе си пичи со години. И ради софтверот и ради квалитетот на склопување.

Ја имам МВР веќе 3 ипол години, и освен надограден рам и ССД и едно чистење и премачкување на пастите бутур не му е, трпи ќотек ко магаре.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #283 на: 11 Март 2014, 09:44:05 am »
Мекот и покрај малиот простор за надградби ќе си пичи со години. И ради софтверот и ради квалитетот на склопување.

Ја имам МВР веќе 3 ипол години, и освен надограден рам и ССД и едно чистење и премачкување на пастите бутур не му е, трпи ќотек ко магаре.

Во поглед на квалитетот на склопување, и PC во е на завидно ниво, и дава можност за менување на компонентите како тие застаруваат. Кај Mac -ot ќе мора да се користи подолго и како делумно застарен.

Ама како овој компјутер има главна намена пуштање на музика, во случајов тоа не е така страшно

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #284 на: 11 Март 2014, 11:56:50 am »
@krell I stand corrected, sir! 
Изгледа тоа со замарањето ни е заедничка клетва...  ;)

Од аспект на ова што кажуваш, дефинитивно изгледа дека нешто софтверско. Единствено не знам колку детално си барал решенија по Линукс и хакинтош заедниците. Посебно за Хакинтошот, чим на Мек докажано работи.
Но мислам дека веќе си го нашол решението во Мекот, посебно заради малата големина и изгледот (и тивкоста).

Мене на пример многу ме нервира бучавата од РСто, која не може сосема да се елиминира дури ни со специјализрани компоненти и со најтивките (најголеми/најспори) вентилатори. Јас проблемот го решив со физичко сместување на РСто во друга просторија. Каблите за корисничката периферија ми доаѓаат низ дупка во ѕидот. Можеби ќе сликам некогаш да се посмееме малку.  :)

Обврски ми го паузираат аудио проектот веќе подолго време. Целосно и се е направи сам, од звучниците, до појачалото, па преку DACот и каблите (cat6 етернет мрежни кабли од полн бакар, со изолации на одделните парови жици). :)
До сега ги имам направено појачалото и  GrubDAC (USB DAC). 
Појачалото е 41Hz Audio AMP9 kit. Тука имам отворено тема со повеќе информации и слики.
http://shop.41hz.com/shop/item.asp?itemid=35
    * Four channels of Tripath sound quality, based on Tripath TAA4100A
    * Output 4x50W at low distortion, 4x100W peak
Убаво ми звучеше на пробата со звучниците во картонски кутии, ама ќе видиме кога некогаш ќе ги завршам кутиите.

Еве пар слики од појачалото сместено во кутија од стар УПС.  :)
(ajде, сите имаме добри интернет конекции денес, нема ве зијанам многу бандвитот)

Кутиите кои треба да ги правам се дизајн со дупли бас-рефлекс, за фул рејнџ драјвери: Fostex FE206En 8" Full Range.
Ако ме прифатат будалите може ќе пробам да направам и бафли окулу драјверите (како на малата слика)

« Последно менување: 11 Март 2014, 14:11:38 pm Van »