Кога сме веќе кај Аудио Опрема, да споделам искуство.
Како што знаете HI FI ми е хоби, каде што посветив доста години, и да речеме дека релативно доста опрема ми прошла низ дома, што како моја лично, што за тестирање.
Последниве неколку години доста слушам HiRes Аудиофилски ремастерирани 24/96, 24/88 или 24/192 изданија во дигитален формат кои ги пушатам од компјутер.
За оваа цел потрошив еден куп време да склопам најсоодветно ПЦ за таа намена, како и тестирајќи најразлични програми што се најпогодни за тоа.
На крај останав да користам JRiver Media и Foobar2000 како најсоодветни и софтвери што ми дадоа најдобар звук.
Инаку ПЦ -то што го користев за оваа намена беше склопено до најмал детал да даде што подобри перформанси во врска со звукот. Користам Benchmark Dac1 Pre DAC/Preamp и Musical Fidelity V-Link 192 USB2SPDIF Convertor.
И све ова супер дури денес не пробав MAC Mini компјутер кој го надградив до Maverick OS, и за пуштање музика користам AudioIrvana PLUS.
Не можам да поверувам колкава разлика има во однос на PC. Јас ова го објаснувам на три начина:
1. Или далеку подобри драјвери за V-link от под MAC OS
2. Или Windows -ot e таков SHIT и веројатно има влијание на некој начин, и го зезнува звукот, колку и да се трудиме да подесиме да се избегне таа ситуација. (јас користев WASAPI Event Style подесување, што теоретски би требало тотално да го избегне глупиот Windows..
3. Или јас не знам да подесам нешто и не добивам тоа што треба.
Искрено по малку ми е криво што изгубив толку време па и пари обидуваќи се од PC да направам Аудиофилски Дигитален Транспорт...
Ако некој го занима повеќе детали околу ПЦ Хардверот и подесувањата и финтите што ги праев, ќе напишам подетално.
Како и да е најверојатно досегашново PC HTPC -to ќе биде заменето од MAC Mini -во што го имам на тест