Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170  (Прочитано 65346 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170
« Одговори #345 на: 24 Мај 2022, 15:07:59 pm »
И ти како еден мој колега со неговата кола.
На муабет никаков дефект, а 2-3пати годишно по сервиси (оние за кои се издал :D)

Од лична сатисфакција се менуваат дихтунзи, вилушки, држачи на мотор и сл? Или дека се дефектни?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
« Одговори #346 на: 24 Мај 2022, 15:12:50 pm »
Зависи за кој како, моменталата состојба на Алфата под мала е гас од страна на вибрации е можеби подобра и од твоето ново Хјундаи т.е нема ниедна вибрација, што и ми беше целта  :) За некој што ја виде колата пред тоа, ми викаа будала си нема вибрации зошто менуваш за џабе... дихтунгот на пумпата морав да го сменам, така ја зедов, а чаури на виљушки не мораше, немаше и нема апсолутно никаков звук, ама ете пишале на технички како замерка за нареден пат, па ги сменав превентивно  :)

Во Јуни ќе биди во МК колата, слободно дојди и споредија со други коли 12 години стари. За мене под дефект се подразбира колата да не запали или да не е во возна состојба т.е да мора да се смени нешто.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #347 на: 24 Мај 2022, 15:25:33 pm »
И колегата значи сметал под дефект колата да не е во возна состојба :)
Тоа што не му работеше плинот, што му откажа термостат, што му стругал клип на диск, и други интервенции биле од лична сатисфакција ;D

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #348 на: 24 Мај 2022, 15:27:19 pm »

Дефеци како за Алфа = 0, односно само заден десен амортизер мораше да се смени оти почна да тропа и дополнување на климата, се друго што сум сменал е сменето за лична сатисфакција.

Идемо даље  :)

Промена на само еден амортизер, не во пар?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #349 на: 24 Мај 2022, 15:30:09 pm »

Дефеци како за Алфа = 0, односно само заден десен амортизер мораше да се смени оти почна да тропа и дополнување на климата, се друго што сум сменал е сменето за лична сатисфакција.

Идемо даље  :)

Промена на само еден амортизер, не во пар?

Во пар се сменети фала богу  :D
И колегата значи сметал под дефект колата да не е во возна состојба :)
Тоа што не му работеше плинот, што му откажа термостат, што му стругал клип на диск, и други интервенции биле од лична сатисфакција ;D

Не планирам да се докажвам со никој, кај мене разликата е што самоволно ги купив деловите, некои дури и сам ги сменав, колата беше на проверка во Алфа кога ја зедов и замерките беа : дихтунг пумпа, чаури на виљушки и чаури назад, другото е има се може се  ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #350 на: 24 Мај 2022, 15:42:56 pm »
Абе фино што си ја одржуваш колата, така и треба, но перцепцијата дека промена на држач не е дефект?

Од друга страна има народ што си вози додека не им испадне моторот, и дури тогаш не велат дефект, само испадна моторо :D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #351 на: 24 Мај 2022, 15:49:15 pm »
Кога си кај перцепција, има луѓе(99% од народот) застанува на семафор и има нормални знаци дека колата работи, ситни вибрации, зборам за коли постари од 10 години и ме имаш мене, кој кога ќе застанам на семафор сакам да видам во обртометарот за да знам дали колата работи или изгаснала  :)

Добро ова моето е малку како болест, сега на пример се е супер, ама пошто знам дека ставив едно гомно на Феби на место на фабричкиот држач, кој беше во одлична состојба, ме копка нешто да го сменам за подобар онака превентивно  ;D ;D Ама не се давам, не чепкам ништо
« Последно менување: 24 Мај 2022, 15:58:27 pm n1kola »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #352 на: 24 Мај 2022, 16:46:01 pm »
Дефекти (дефеци никако) малку, не се нула. Ама очекувано за таа километража и годиште. Со уште помалку да си ја тераш и понатаму ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #353 на: 24 Мај 2022, 16:57:25 pm »
Дефект е се што не е потрошен материјал, не гледам во темава дефект да имало.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8127
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #354 на: 24 Мај 2022, 17:03:39 pm »
Се е потрошен материјал. И клип и карика и лагери се абат со тек на време, се трошат...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #355 на: 24 Мај 2022, 17:03:49 pm »
defect
noun
/ˈdiːfɛkt,dɪˈfɛkt/
a shortcoming, imperfection, or lack.

Шо би се рекло, све што е вон нормално работење е дефект. Ако амортизер тропа, тогаш е дефект. Ако мотор тресе, пак е дефект. Ама имаш очекувани дефекти со тек на време, и неочекувани изненадни дефекти, на кои што не се надеваш во тоа време на експлоатација. На пример, неочекуван дефект е да се с8ебе ECU. Или да отиде нешто битно у гарантен рок. Добро е да има што помалце од вториве. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #356 на: 24 Мај 2022, 17:04:36 pm »
Се е потрошен материјал. И клип и карика и лагери се абат со тек на време, се трошат...

Се трошат ама не е потрошен материјал во поглед на поседување возило.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1414
« Одговори #357 на: 24 Мај 2022, 17:09:52 pm »
Јас на Ланчијата моја два пати мењав држачи на мотор зошто секоја вибрација ме нервираше, а никој не ми рече дека треба, дури и ме убедуваа дека нема потреба.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #358 на: 24 Мај 2022, 17:19:52 pm »
Зависи за кој како, моменталата состојба на Алфата под мала е гас од страна на вибрации е можеби подобра и од твоето ново Хјундаи т.е нема ниедна вибрација, што и ми беше целта  :) За некој што ја виде колата пред тоа, ми викаа будала си нема вибрации зошто менуваш за џабе... дихтунгот на пумпата морав да го сменам, така ја зедов, а чаури на виљушки не мораше, немаше и нема апсолутно никаков звук, ама ете пишале на технички како замерка за нареден пат, па ги сменав превентивно  :)

Во Јуни ќе биди во МК колата, слободно дојди и споредија со други коли 12 години стари. За мене под дефект се подразбира колата да не запали или да не е во возна состојба т.е да мора да се смени нешто.

Ајде, ќе ја споредиме со Touran-от мој 18 год. стар и 340.000км. 😉

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #359 на: 24 Мај 2022, 19:46:19 pm »
Од 19 Јуни повели кога сакаш, посебно со моите најнеомилени нерасипливи VW, ако сакаш и ќе ги тркаме  :)

Ако догураш до Битола и кафе ќе добиеш  ;D