Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170  (Прочитано 82899 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170
« Одговори #225 на: 05 Ноември 2021, 07:51:03 am »
Одличмо изгледа, не се ни приметува дека е помал. А останатите бенефити башка.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #226 на: 05 Ноември 2021, 10:09:36 am »
Познато ми изгледа количево.
:)

17 ки му се тамам.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7216
  • French diamond
« Одговори #227 на: 21 Ноември 2021, 13:40:40 pm »
Не се многу силни бе, таман светат овие за таблицата  :)

awkward online deutsch

Се  надевам дека тие Can Bus  -ите нема да тропаат внатре во браникот, па да звучи како типична Алфа  ;D

Присутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #228 на: 21 Ноември 2021, 13:54:00 pm »
Не се многу силни бе, таман светат овие за таблицата  :)

awkward online deutsch

Се  надевам дека тие Can Bus  -ите нема да тропаат внатре во браникот, па да звучи како типична Алфа  ;D
Ubo idi, ne prijavuva greska na tablata deka se led ?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #229 на: 21 Ноември 2021, 14:12:43 pm »
Имат Canbus, зато нема грешка.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #230 на: 29 Ноември 2021, 21:10:49 pm »
Денес купени нови зимски гуми, пошто тие што беа на бандажите беа 2013 и  беа бучни.

Купени Verdestein Wintrac Pro XL, произведени 2621 и платени 398€ + монтажа.

Можев да земам Continental тие беа цели 3 евра поскапи, ама касно видов, а и како што гледам на тестовите овие се пред конти, така да не се каам, нови си се нови.

Први впечатоци се дупло потивка вожња.

Среда оди на дијагностика за задницата, да се види што е за менување, ми кажаа дека има по 3 чаури на страна и една кошта 120 €  ;D Па да видиме колку се за менување и дали/колку ќе менувам.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #231 на: 01 Декември 2021, 22:10:04 pm »
После 8 000 поминато со колата, да напишам некои добри и лоши страни,  прво добри:

- убава задница и странична линија
- добар одзив на гаста и експлозивен мотор
- прецизен менувач
- добро озвучување
- комотна, широка ( напред, за назад незнам )
- интересна управливост, прецизна

Сигурно има уште нешто, ама побитни се негативните страни, а тие се :

- лоша изолација
- бучен морот, поради тоа од погоре
- звукот на моторот наликува на дизел, под мала гас
- знае да крцка и тропа, слично како рено, само значително помалку  :)
- ладна, првите неколку метри е "терсене" за возење, сецка ( така правеле многу што читав на интернет уште од нови)
- педалите се многу блиску
- рачката за рачната има некоја чудна луфта, често ме тера да ја проверувам дали е спуштена скрос

И така  :) Инаку не видов ништо посебно во неа  во смисла на Алфа има душа, дали би купил пак, незнам  :)

Чисто за споредба, колега сега купи Бмв е90 за исто пари како јас што ја зедов Алфата и можам да кажам Бмв-то за тие пари е "покола".

Пак ќе ти реплицирам на истово.
Залади кај нас деновиве па ја пробав на ладново како се понаша. Нема никакви сецкања, вибрации или било што рано на сабајле да покажува такви симптоми.
Побарај си го проблемот некаде кај дишните патишта. Исчисти ги цревата од и до турбината. До клапната итн...

Тртни му адитив за дизни, издувај ја така 1-2 резервоари.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
« Одговори #232 на: 01 Декември 2021, 22:22:18 pm »
Спреј за клапната од Вурт брка работа, вреди да се проба, кајмене  имаше ефект, првиот пат беше едно 4 години стара кога почна да сецка на сабајле, извадив цревото од воздухот,клапната беше сериозно црна на запалена кола со давање гас и шприцање ја исчистив со 1/3 од спрејот до нула, убаво е на некоја година да се шприца превентивно, јас имав баталено неколку години ете сеа пак  заебава на сабајле по малце, терба да ја шприцнам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #233 на: 01 Декември 2021, 23:36:39 pm »

Каква клошарана се овие германциве, ние сите Q7-ци, X6-ки, X5-ки и Range Rover-им ги купивме, останаа со мизерен возен парк.

Ој кај нас монтирај вакво у гаража у Скопје да те видам. 

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #234 на: 02 Декември 2021, 08:09:26 am »
Него, убаво тоа Genesis Coupe-то позади.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #235 на: 02 Декември 2021, 08:20:01 am »
Спреј за клапната од Вурт брка работа, вреди да се проба, кајмене  имаше ефект, првиот пат беше едно 4 години стара кога почна да сецка на сабајле, извадив цревото од воздухот,клапната беше сериозно црна на запалена кола со давање гас и шприцање ја исчистив со 1/3 од спрејот до нула, убаво е на некоја година да се шприца превентивно, јас имав баталено неколку години ете сеа пак  заебава на сабајле по малце, терба да ја шприцнам.

Џулиетата со овај мотор нема клапна. Има, ама не е тоа класична клапна. Можи и без неа.
Оти тој мулти аир-от е цел систем за прецизно вбризгување на воздух во моторот. Само дотокот на воздух е преку црево каде што стои таа „клапната“.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #236 на: 02 Декември 2021, 08:29:20 am »
Нема зијан ако ја исчисти И клапната. Не е дека може и без неа, само клапната овој пат нема улога на регулација на количество воздух во циллиндрите.

The MultiAir system controls engine rpm purely by valve opening and duration, it doesn't 'need' a throttle butterfly. However, the induction noise from the open MultiAir intake means an electronically controlled butterfly is used to improve NVH (Noise/Vibration/Harshness) while cruising @ low rpm.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #237 на: 02 Декември 2021, 15:10:44 pm »
 Денес ја зедов од сервис, вика неможи да најдат луфта, нема ништо посебно што би можело да тропка, сите чаури биле добри, не се сеуште за менување. Ја кренале горе, па спуштена на земја и ништо не нашле, го зедов со мене на пробна вожња, го спуштив задното десно седиште и се погоди таков пат, па се растропа убаво и ја слуша и тој :)  И сепак незнае што да смениме, вика ако ти е за чување да почниме со менување од некаде.

Ја најдов цела задна "рака" комплет со се чаури нова за 390€, е сега тој вика има плус 3 други штрангли, а можи да е и амортизер...можно е да се одлучам првo за комплетна trailing arm, ама не сум сигурен. А можи и да не сменам ништо дури не почни салам да лупа, па да можи да се дијагностицира.

Инаку за тоа кога е ладна, не сецка, можи само еднаш да сецни/клоцни ако ја галам гаста и не секогаш, не е проблем за да го решавам.

Наредна недела оди на промена на масло по поминати 10 000 километри за 6 месеци.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #238 на: 02 Декември 2021, 15:12:43 pm »
Почни со амортизери наместо со делови од подвозје...

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #239 на: 02 Декември 2021, 15:26:23 pm »
Натаму гледам и јас.