Автор Тема: Mazda CX-5  (Прочитано 9590 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
Одг: Mazda CX-5
« Одговори #60 на: 04 Февруари 2023, 23:23:40 pm »
Од vw во mazda? Ќе ти се смеат комшиите.  :)
Уствари, мазда вози газда.  :)
Тоа е, не идеш стално нагоре у животот :)

Многу ми се свиѓа што е јапанец, има 4х4, аутоматик...

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2710
« Одговори #61 на: 05 Февруари 2023, 10:15:19 am »
Мал апдејт:
156 илјади километри, направен редовен сервис у Мазда:
променето улје, филтер за улје и филтер за полен - 568 Франака :-\

Нешто ново посебно нема, само се вози редовно..Уствари убацив уште еден адитив после 3 месеца и моментално ДПФ-от работи ко што треба.

До следно пишување...
Провери за таа цена да не ти ставиле и 4 нови гуми :)

Убаво количе, љма за жал иста мака си имаат изгледа сите дизели.

Јас меркам од познаник иста ваква само црвена, сака да ја продава и да порача нова СХ5, за жал како што стојат давачките за увоз не знам колку е исплатливо да ја увезувам.
@AUUU  se nadevam ke ja doneses crvenata.
Ako se pismanis pisi, merkam CX-5.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #62 на: 17 Септември 2023, 21:21:56 pm »
Да освежам малце темава, одамна неам пишано а се имаат десено некои работи у меѓувреме...

Планирав летово да си одам мк со кола, па ко што возам, реков ќе си набавам делови и ќе праам побрз сервис у Македонија на отприлика 15 илјади километри. Генерално доста километри извозив, мислам околу 13 илјади цело лето, комплет со патот од тука до мк и назад (1700 и нешто километри), али доста се возеше и низ Балкан, Грчка, Косово, Србија..Ова у период од 2 и пол месеци иначе :) не сум толкав манијак..

На пат за МК ставив уште еден адитив за дпф филтерот, после негде пред сервисот ставив уште еден адитив за чистење на дизел системот.

На мое разочарување, повторно го однесов на контрола на подвозје кај механичарот у Тетово, го дигаме на дизалица и што ќе видиме: Чаурите што ги заменив лани повторно испукани и зарѓани, плус еден стабилизатор беше отиден. Напраив некој обид да набавам поквалитетни овој пат, па нарачав од Аутоцентар некои си јапонски, исто и два стабилизатори, не памтам што модел беа, па да видиме колку ќе тераат.
Пред да си одам напраив и сервис и се вратив назад без проблем. Променив и задни плочни на кочници пошто скоро беа истрошени..Мислам ТРВ монтиравме.

Со другарче у Тетово исполиравме фаровите, некако горниот дел беше загорен, па ги поминавме со лесна рака :) се надевам ќе идржат некои период, ако не, ќе морам да набавам кит за репарација у кој што има и заштита после полирање..

У мк си доби тазе ѓумки и грепки, али јбг, живот...

Моментално ми рикна левото моторче на возачкиот ретровизор, не се склопува повеќе..Разгледувам опции како се менува, дали поединечно или целосно цел ретровизот..Планирам да ги посетам Мазда и да видам што има да кажат за проблемот.

За крај, пост без слики не е пост, така да хронолошки:

Набавено оригинално Мазда уље и бош филтри за уље, клима филтер и филтер за воздух:

Тука пицната за пат:

На транспортен воз до Италија:

Квалитетна чаура:

Возачката страна исполирана, сувозачка не:

Ова пред:

Потоа:

Ова нешто као перен после центрирање:

На грчки траект:

Добив поклон:

Нешто рандом од аеродром у Италија:

Слики низ различни држави за назад:

И денеска досадно ми беше, па отворив под хауба да зачистам малце:

После брза чистка, увек може боље:

До следно пишување момци и девојки :)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #63 на: 17 Септември 2023, 21:37:03 pm »
Таа едната слика на воз си качен или мене така ми се виде!Колку добро и стои напред малецката табличка па па па...ги гледам низ мкд со големиве таблици и ја кријат цела муцка

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #64 на: 17 Септември 2023, 22:41:07 pm »
Таа едната слика на воз си качен или мене така ми се виде!Колку добро и стои напред малецката табличка па па па...ги гледам низ мкд со големиве таблици и ја кријат цела муцка

Sent from my iPhone using Tapatalk

Да точно, на воз кој што ме носи од Швајцарија у Италија преку тунел. Ова крати вожња преку цела планина (качување до околѕ 2000м надморска висина и спуштање) која трае едно 45 минута...Со возов се тера низ тунел и за 15 мин се наоѓаш у Италија..мн практично ко ти треба кратење време а посебно за у зима, пошто горе увек има снег на таа висина..

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
« Одговори #65 на: 19 Септември 2023, 20:24:28 pm »
Класика дефект затворање на ретровизори кај Мазда.

Ако е исто како постарите модели. Пластични запчаници има внатре и се кршат. Има заменски од Али со метални.
Водата го уништува подмачкувањето и после има голем отпор и се кршат тие.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2710
« Одговори #66 на: 19 Септември 2023, 22:02:19 pm »
Za farovite koga veke si gi ispoliraj pomini gi so keramicki premaz, najednostavno ima kesicki  so keramika za farovi od Sonax.
Deka so samoto poliranje uste poveke e trgnat fabrickiot zasiten lak i mnogu brzo ke matiraat pak.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6017
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #67 на: 19 Септември 2023, 23:24:32 pm »
Скап дефект е тоа со ретровизорите.
На VW Jetta не се нафатив да ги средам, а ми кажа газдата дека ако ги свртиме обратно зупчаниците дека ќе работи. Некој со сила му го отворил ретровизорот на паркинг и ги оштетил зупчаниците, па софтверски го исклучил тоа кај некој дијагностичар и едниот со шајче се држи (не се гледа).
Најчесто зупчаникот страда, а дали има да се купи не знам, не сум се заинтересирал.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #68 на: 20 Септември 2023, 08:23:34 am »
Прва естимација на Швајцарциве е да го сменат цел ретровизор, што кошта околу 1200 Франака у Мазда.
После малце натегање и објаснување дека ретровизорот има уште 5 дела кои што се исправни и може само да се смени моторчето, сеуште чекам понуда за да се промени само моторчето.

У денешно време ретровизор не е само ретровизор ебаго, има триста заебанции внатре (моторче за склопување, моторче за подесување на огледалото, жмигавец, индикатор за мртов агол, греење на огледало, и.т.н...).

Za farovite koga veke si gi ispoliraj pomini gi so keramicki premaz, najednostavno ima kesicki  so keramika za farovi od Sonax.
Deka so samoto poliranje uste poveke e trgnat fabrickiot zasiten lak i mnogu brzo ke matiraat pak.

Да, у право си, гледам повторно се враќа тоа од претходно, најверојатно ќе морам пак да ги поминам и да ставам заштита..

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #69 на: 20 Септември 2023, 08:25:43 am »
Класика дефект затворање на ретровизори кај Мазда.

Ако е исто како постарите модели. Пластични запчаници има внатре и се кршат. Има заменски од Али со метални.
Водата го уништува подмачкувањето и после има голем отпор и се кршат тие.

Да го објаснував проблемов, немаше поарно да го опишам..Прецизно у целина, само што немам сила и енергија да се нафатам да расклопувам све тоа и да го мењам самиот..иначе трајно решение е да се постави метален зупчаник..

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #70 на: 20 Септември 2023, 12:41:47 pm »
Ако е за утеха, слична мака има Mazda 3 2018 на родителите. Уште втората година почна да зеза отварање/затварање на еден од ретровизорите, проблемот беше спорадичен и не беше признат под гаранција.

Од тогаш, копчето за отварање/затварање на ретровизори е ставено на OFF, не сум се позамарал да го отворам ретровизорот и да видам што се случува внатре..

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #71 на: 20 Септември 2023, 12:58:46 pm »
Ако е за утеха, слична мака има Mazda 3 2018 на родителите. Уште втората година почна да зеза отварање/затварање на еден од ретровизорите, проблемот беше спорадичен и не беше признат под гаранција.

Од тогаш, копчето за отварање/затварање на ретровизори е ставено на OFF, не сум се позамарал да го отворам ретровизорот и да видам што се случува внатре..

Мислам истата механика е на сите мазди од тоа годиште. Ако сеуште работи, ти препорачувам да прснеш масло низ страните од огледалото и обично проработува. Мене лани зимата почна да ми глави, прснав вд-40 и после тоа се разработи и се врати у нормала..Сега пукнат е зупчаникот и најголемиот проблем е што моторчето врти нонстоп, така да сега нонстоп го слушам додека работи колата и тоа замара..Нема опција да се исклучи освен да извадам осигурачот кој што покрива и останата електроника..

Јбг, лош дизајн

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6919
  • French diamond
« Одговори #72 на: 20 Септември 2023, 15:03:53 pm »
Или  да го одштекаш џекот од моторчето, ама тоа подразбира вадење капак/стакло на ретровизор и можи многу лесно да кошта колку нов зупчаник  :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5079
« Одговори #73 на: 20 Септември 2023, 15:15:48 pm »
Pa stakloto na nekoi koli relativno lesno i bezbolno iskaca. Duri i da nemas pristap so dzekot da sum na tvoe mesto bi ja cviknal zicata. Pokasno ke ja zalemam

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17593
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #74 на: 20 Септември 2023, 15:23:54 pm »
Ќе си залепи две ленти креп трака пред да почне да го вади огледалото со пластично или дрвено алатче.