Автор Тема: Alfa Romeo 147 1.9 JTD '03  (Прочитано 45617 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Alfa Romeo 147 1.9 JTD '03
« Одговори #60 на: 24 Декември 2020, 09:39:26 am »
Вчера извршена принудна хируршка интервенција на предни H7 сијалички во лавиринтот наречен Фар за 147ка. 

Првичната замисла беше да се сменат целосно со Phillips H7 White Vision по препорака на @balanar , но бидејќи на чергата ми седна извршител и го пополни местото, најверојатно ќе почекаат до наредни приходи.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #61 на: 24 Декември 2020, 10:29:27 am »
Тешко е за менување сијалица на фарот на 147ка? Кај мене на фиестата досега прегоруваше само од возачката страна и ја менував сијалицата за 5 минути. Пред некое време прегоре од совозачка страна и си реков 5 минути работа, па не е проблем што е темница. Излезе дека фарот треба да се вади, па пазев да не го скршам браникот и ме фати 1.5 час  :D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #62 на: 24 Декември 2020, 11:13:07 am »
Сијалички во фаровите на 147 (барем таа пред фејслифтот) се озогласени дека се многу незгодни за менување. За кратките и долгите светла не се толку незгодни колку магленките, имаат стеги како буквата П кои ги туркаат и држат сијаличките кон фарот. Мислам дека @Carpathian Lord и @Simo - Carrier159 и остали ќе ти потврдат за тоа.

Магленките се цела операција, бидејќи кога ја пуштале во производство во 2001ва, некој се сетил дека нема магленки, па додал на брзање на крај од фарот, наместо да има доле кај трепкачите, како што си е стандардната локација.

Имај си пар ракавици покрај тебе, трпение и спремена листа на пцовки. Гледам да избегнам вадење на браникот, вчера ми требаше пола саат мене.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #63 на: 24 Декември 2020, 18:01:06 pm »
За средни и долги е ок, за позиција е малце трики, за магленки, ептен многу коли имаат магленки во фар, така да не е дека отпосле им текнало. Само се набутани „во крило“ па веројатно полесно е да се отштрафи браникот и фарот (не повеќе од 20 штрафа) и да се сменат. Мада до сеа не ми се десило да треба магленките да ги мењам. Ни на стилото ни на 147-цата. Веројатно толку ги користам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #64 на: 24 Декември 2020, 20:36:03 pm »
Еабте алфистите со нежни раце ;D

Кај мене избива осигурачот на магленките. Е тоа е фрка.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #65 на: 25 Декември 2020, 08:31:48 am »
Затоа фејслифт нема проблем со магленките.
;D

Кај мене едната страна има повеќе место (мислам левата). Другата е малку зезната. Па на слепо малку. Јас се учам како треба на едниот фар и работам на другиот без гледање.
Последниот пат ми се откачи тоа желевцето шо ја држи сијаличката. Па на брзина вадев браник и фар за да ја наместам.

Среќа беше сабота и се уште се гледаше.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #66 на: 25 Декември 2020, 08:49:38 am »

Види со 35W да не треба да се работи. Или со LED евентуално.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #67 на: 25 Декември 2020, 09:00:59 am »

Снопот на пред FL 147-ците е одличен ко за халогенки без лупа. HID и LED може да ќорават околина бајаги, ризик е. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #68 на: 25 Декември 2020, 09:04:44 am »

Снопот на пред FL 147-ците е одличен ко за халогенки без лупа. HID и LED може да ќорават околина бајаги, ризик е. 
Јас мислев за магленки зборуваме, не за средни. Затоа и сугестија за 35W халогени или лед. Малку да го намалат теретот врз осигурачите ако се сега 55W.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14163
« Одговори #69 на: 25 Декември 2020, 10:37:37 am »
Сијалички во фаровите на 147 (барем таа пред фејслифтот) се озогласени дека се многу незгодни за менување. За кратките и долгите светла не се толку незгодни колку магленките, имаат стеги како буквата П кои ги туркаат и држат сијаличките кон фарот. Мислам дека @Carpathian Lord и @Simo - Carrier159 и остали ќе ти потврдат за тоа.

Магленките се цела операција, бидејќи кога ја пуштале во производство во 2001ва, некој се сетил дека нема магленки, па додал на брзање на крај од фарот, наместо да има доле кај трепкачите, како што си е стандардната локација.

Имај си пар ракавици покрај тебе, трпение и спремена листа на пцовки. Гледам да избегнам вадење на браникот, вчера ми требаше пола саат мене.

Јас само позиција имав сменато.

Не е толку tricky. Има едни долги „стапчиња“ што се  вртат и излегува со се нив.

Други сијалици никогаш немав сменато. Дали биле менувани пред 2012 година не знам. До последно се беше како што ја купив. Работеа супер.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #70 на: 25 Декември 2020, 10:59:02 am »
@AllMightyMe мислам и ти дека имаш пред FL како мене. Стандардно е H1 тип на сијаличка од 55W, ама можеш да пробаш и послаба како што вика @Deni или пак да ги провериш осигурачите, да ставиш 15А место 10А (карикирам, не знам точно)

П.С. Кога менував сега средни, не се уклучија воопшто по менување и враќање на клемата врз сијаличката. Па ја запалив колата, и додека работеше ја извадив и вратив клемата и светна сред работа. Се што треба да знаете за италијанска електроника.

П.П.С. Има едно делче што стои пред самата сијаличка на десниот фар, сигурен сум дека има некоја функција да ја распрскува светлината во самиот фар. Тоа многу вибрира, посебно го имам забележано во лер, на семафор, на паркинг, како не е константна светлина во едно место како левиот фар. Има некое чаре за тоа?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #71 на: 25 Декември 2020, 11:12:43 am »
Прво правило со струја: НЕ СТАВАЈТЕ ПОЈАК ОСИГУРАЧ.

Осигурачот е таман 10а х 12в =120 вати. Сијаличките се 2 х 55 вати.

H1 типот на сијалици е со една жица, масата е самото лежиште. Претпоставувам дека нешто се има откачено, допрено маса/струја па затоа одма прегорува. Затоа треба да се вади браник кај мене за убаво да се види.

А тоа што тресе рефлекторот, исто и кај мене.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #72 на: 25 Декември 2020, 11:17:37 am »
@AllMightyMe мислам и ти дека имаш пред FL како мене. Стандардно е H1 тип на сијаличка од 55W, ама можеш да пробаш и послаба како што вика @Deni или пак да ги провериш осигурачите, да ставиш 15А место 10А (карикирам, не знам точно)

П.С. Кога менував сега средни, не се уклучија воопшто по менување и враќање на клемата врз сијаличката. Па ја запалив колата, и додека работеше ја извадив и вратив клемата и светна сред работа. Се што треба да знаете за италијанска електроника.

П.П.С. Има едно делче што стои пред самата сијаличка на десниот фар, сигурен сум дека има некоја функција да ја распрскува светлината во самиот фар. Тоа многу вибрира, посебно го имам забележано во лер, на семафор, на паркинг, како не е константна светлина во едно место како левиот фар. Има некое чаре за тоа?

Има да.

Купи си друга кола.
;D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #73 на: 25 Декември 2020, 21:54:05 pm »
@osmica8 Ќе биде и тоа, трпение спасение  ;D

Во меѓувреме, утврдив уствари зошто вибрира десното светло кога стојам во лер на паркинг/семафор. Не е рефлекторот. Целиот фар се тресе. Во некоја друга прилика ќе го вадам браникот, исто како @AllMightyMe

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17597
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #74 на: 25 Декември 2020, 22:15:42 pm »
Стави пурпена во меѓувреме... ;D