Автор Тема: Винил култура  (Прочитано 64302 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Одг: Винил култура
« Одговори #120 на: 11 Септември 2019, 00:47:46 am »
Da si gi soberam jas moite 1000 naslovi.. sto na vinil, sto na CD pa drugoto za sega ne me zanima.

A ova digitalniov striming namesto kupena ploca/cd e totalen bulshit koj direktno se reflekrira na kvalitetot na denesnata muzika...

Ako te mrzi da gi izgledas dovolno e da znes deka 1500 strimovi na pesna se racunaat kako edna prodadena fizicka kopija (cd/ploca) na album. Toa sto so strimovite groto od parite ne odat kaj avtorot e komicno objasneto vo vtoroto video.

Ipak, jas ne kupuvam ploci/cd a za da ja spasam muzickata industrija, tuku poradi toa sto do sega sum probal se osven toa imajki predvid deka kaj mene doma se slusa muzika 24/7. Steta sto Pionirceto ne broi rabotni casovi.  :)

Sto se odnesuva do koktelite, zboram za Death in the afternoon.. 0.3 cl Absint od 70 stepeni mesan so 0.8  cl sampanj i apgrejdiran so 0.1cl red bul.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #121 на: 11 Септември 2019, 00:53:57 am »
Не се мачи со вакви лајна бе, брат. Вака не иде прогресив :)

Сети се на Брус Дикинсон наместо тоа, сè кажа човекот кога се произнесе за тие Идол/Шмидол.
Ова ти е истото лајно, само монетизирано.

Свесен сум дека постои, ама не му давам важност.
Затоа што музикава се врати во mIRC момент... Не знаеш дека излегло нешто добро, а ново сè додека некој директен пријател не ти препорачал нешто.

Мислам, кој нормален би ги следел по ред сите нови изданија на Spotify или што ти ја знам recommendations (ама лајно алатки, ни еден AI нема да успее да погоди кога се работи за музика)
Секако дека ќе чекаш другар да ти каже: "Еј, го чу ли последниот албум на Vai?" :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #122 на: 11 Септември 2019, 00:59:04 am »
Vo zivot ne sum otvoril Spotify.Poima neam kako funkcionira, nitu me zanima.
Muzicarite koi za mene vredat gi sledam vo cekor... Edino novi likovi lovam preku jutub.... a za muzicari od kalibar na Vai sramota e drug da mi kaze deka izvadil nov album. :)

Toa sto B. Dickinson kaza za Idol/Talent shows si e na mesto...ali e sasvim druga tema na muabet. :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #123 на: 11 Септември 2019, 01:00:32 am »
Е де... you catch my drift, пример беше само. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #124 на: 11 Септември 2019, 01:11:24 am »
Sekako.
Na jutub ima bar 10 kratki dokumentarci za kambek na vinilot. Zborot koj se provlekuva vo sekoj od niv e  "tangible" :)... i skroz kontam zosto.. duri i koga e vo prasanje Cd.. namesto 320kpbs mp3 ili flac... pogotovo koga ednoto stignalo od Germanija, vtoroto od Italija, poslednovo od Kalifornija a go cekas i ona od Japan.
Pak ke kazam.. muzila vo dig. format imam vo TB, ne zboram na pamet.  :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #125 на: 11 Септември 2019, 06:39:52 am »
Проблемот: бучава од комп.
Решението: тивко куќиште. Поскапо? Да - Ама ТОКМУ поради тоа лупнав повеќе пари... да не замара додека слушам и на тивко, а не само кога е оптеретено.

Неповрзано со музиката, ама ова е екстремно важно. Не само за компјутер, туку за сè што ти работи дома 24/7.

Но конкретно, мене компјутерот ми работи 24/7. Не го гасам, само го ресетирам од време на време. Редовно тера по месец-два без ресет.

Уште да не е тивок? Ќе полудам. Баш затоа кога сум купувал компоненти, сум прашувал секогаш - тивко е?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #126 на: 11 Септември 2019, 06:44:22 am »
Нормално. Таман работа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #127 на: 11 Септември 2019, 07:13:47 am »
Види, многу веројатно дека животот на CD-ата ќе заврши како што заврши животот на магнетната трака и касетите. Сигурно има некои носталгичари кои уште поштуваат 8-track касети, ама нема иднина таму. Нема да има пари во тој бизнис со CD-a и ќе умре. Освен ако не им текне на хипстерите да го напраат култ, ко сега винил што стана култ.

Комплетно си во право, за жал.
Единствено ми е криво што ретко кој ќе излезе на крај со издание на плоча... Ако и тоа дотрае пак ќе отиде работава комплетно во аут.
Едноставно, не ќе можеме да уживаме во ништо опипливо. Строго дигитално. :(

Ние некако и ќе преживееме и уште ќе пипаме музика, но следната генерација веќе нема да знае што е CD, да не зборуваме за други медиуми (освен хипстерскиот винил, кој можееееби ќе остане малце подолго, пошто е и најстар) ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #128 на: 11 Септември 2019, 07:43:41 am »
CD плеер веќе ретко и каде има да се пушти. И да чувате по дома, голема е веројатноста дека не работи.

ЕДИТ: појаснето.
« Последно менување: 11 Септември 2019, 08:57:01 am Deni »

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #129 на: 11 Септември 2019, 08:34:41 am »
Море чекам да ми умре Техниксот, како би закачил нешто од тука....

http://www.audiocentar.com.mk/#/produkti/9a22aae5-dfde-4f9c-a1df-cb084fb0f28c

Ама не умира, работи ко ново веќе 20 и кусур години.
Клето јапонче.
;D

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #130 на: 11 Септември 2019, 08:36:42 am »
Јас за мене си ја најдов идеалната комбинација, секако дека не сите имаме исти преференци и желби за слушање (и замарање):

1.Дигитална библиотека од избрани flac-ови, мои рипови од точно избрани дискови (продукции) и Tidal, сето тоа фантастично интегрирано во Roon и си дреме на медиа сервер.За мене ова е фантастичен начин за casual слушање на музика, откривање на нови албуми/артисти, а потоа тоа што навистина ми се допаѓа, се наоѓа во hard copy во најдобра продукција што можам да си ја дозволам, се купува и се архивира.

2.Кога навистина сакам да се "замарам" и препуштам на слушањето (и ритуалот што е дел од слушањето), тогаш се бара физичкиот медиум и се "исклучувам" од се останато.

Генерално, 90% од времето сум на чекор 1 заради огромниот број на достапни албуми и истражувањето на нова музика.Во принцип ич не ме интересира дали медиумот е LP,CD,Flac итн, се додека продукцијата е како што треба.ОК, малце излажав, давам мала предност на физички медиум :P

А да, и сите оригинал дискови од 80-ти и 90-ти што ги имам работат перфектно и без никаков проблем - потврдено и при рипување на целата колекција со AccurateRip.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #131 на: 11 Септември 2019, 08:43:06 am »
Јас за мене си ја најдов идеалната комбинација, секако дека не сите имаме исти преференци и желби за слушање (и замарање):

1.Дигитална библиотека од избрани flac-ови, мои рипови од точно избрани дискови (продукции) и Tidal, сето тоа фантастично интегрирано во Roon и си дреме на медиа сервер.За мене ова е фантастичен начин за casual слушање на музика, откривање на нови албуми/артисти, а потоа тоа што навистина ми се допаѓа, се наоѓа во hard copy во најдобра продукција што можам да си ја дозволам, се купува и се архивира.

2.Кога навистина сакам да се "замарам" и препуштам на слушањето (и ритуалот што е дел од слушањето), тогаш се бара физичкиот медиум и се "исклучувам" од се останато.

Генерално, 90% од времето сум на чекор 1 заради огромниот број на достапни албуми и истражувањето на нова музика.Во принцип ич не ме интересира дали медиумот е LP,CD,Flac итн, се додека продукцијата е како што треба.

А да, и сите оригинал дискови од 80-ти и 90-ти што ги имам работат перфектно и без никаков проблем - потврдено и при рипување на целата колекција со AccurateRip.

Нормално. Таман работа.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #132 на: 11 Септември 2019, 08:44:47 am »
Ако мисли на плеер, можеби е во право.

А за ЦД како медиум, едини кои не ми работат се оние кои пред 10 тина години сум ги купил за 10 денари комад и сум ги "емпетрисал" за во кола..и сум ги убил од слушање..вади стави...фрли на седиште/ладица....

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #133 на: 11 Септември 2019, 08:47:18 am »
Ако мисли на плеер, можеби е во право.

А за ЦД како медиум, едини кои не ми работат се оние кои пред 10 тина години сум ги купил за 10 денари комад и сум ги "емпетрисал" за во кола..и сум ги убил од слушање..вади стави...фрли на седиште/ладица....

Тогаш се извинувам, го промашив контекстот ако на тоа се мисли :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #134 на: 11 Септември 2019, 08:56:11 am »
Мислам на плеер, да. 90% не работат. Проверено.